1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kayyum, Uğur Kaymaz’ın Heykelini Kaldırdı
Osman Kavala’nın Tahliye Talebi Reddedildi

Osman Kavala’nın Tahliye Talebi Reddedildi

Gezi davasında 819 gündür tutuklu yargılanan iş insanı Osman Kavala, AİHM’in derhal serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen tahliye edilmedi.

A+A-

Gezi davasında 819 gündür tutuklu yargılanan iş insanı Osman Kavala, AİHM’in derhal serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen tahliye edilmedi. Savunma yapan Kavala, mahkemenin tutumundan büyük endişe duyduğunu söyledi. 

Gezi Parkı direnişi nedeniyle hazırlanan iddianame kapsamında 819 gündür tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala ile 15 sanığın yargılandığı davanın 5'inci Duruşması, Silivri'deki İstanbul 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) derhal serbest bırakılması yönünde karar verdiği, ancak tahliye edilmeyen Osman Kavala'nın da hazır bulunduğu duruşmada, mahkeme heyeti reddi hakim taleplerini reddedince, avukatlar alkışlar eşliğinde dışarı çıktı. Mahkeme alkış çalan izleyicileri de dışarı çıkarıp duruşmaya ara verdi. Aranın ardından duruşmaya devam edilirken salonda sadece basın mensupları ve gözlemciler kaldı.

Söz alan Osman Kavala, tanık Murat Papuç'un ifadesinin çözümünün kendisine tebliğ edilip edilmediği sorusuna herhangi bir tebliğde bulunulmadığı yanıtı verdi. Mahkeme başkanı okuyup okumadığını sorunca Kavala, "Beyan yasaya uygun alınmadığı için cevap veremeyeceğim" dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, Murat Papuç'un ifadesini okudu. Bu sırada CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Avukat olmadan sanık dinlenemez. Duruşmaya devam edemezsiniz" diyerek itiraz etti. 

Mahkeme başkanı Tanrıkulu'nu salondan çıkartmaya çalışınca, CHP Milletvekili Sera Kadıgil ve HDP Milletvekili Garo Paylan da itiraz etti. Kadıgil, "Tanıkları alacak Çağlayan'da dinleyeceksiniz. Meslektaşlarımızı çıkaracaksınız. Sonra buna karar mı diyeceksiniz? Müsamereye çevirdiniz" diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine mahkeme heyeti salonu tekrar terk etti.

KAVALA: BÜYÜK ENDİŞE DUYUYORUM 

Heyetin salona dönmesiyle Osman Kavala tekrar söz aldı. Avukatları olmadığı için beyanda bulunmak istemediğini belirten Kavala, "Ayrıca müdafilerimin ve diğer yargılananların müdafilerinin dediği gibi tanık dinlemesi yasaya uygun olmamıştır. Kendisine soru sorma imkanım olmadı. Tanık dinlemesi yasaya uygun yapıldığı halde kendisine sorular sormak istiyorum. Değerlendirmemi de ondan sonra yaparım" ifadelerini kullandı. 

Tahliyesine ilişkin beyanda bulunacağını belirten Kavala, şunları söyledi: "Hükümete karşı ayaklanma, bir ayaklanmayı finanse ettiğime dair tek bir kanıt yok. Faaliyetlerim yasal haklarım çerçevesindedir. İddianamede yer alan gizlilik içeren, gizleme kaygısı ima edilmiş hiçbir unsur yok. Bu nedenle gizlenmiş bir bilginin mevcut olduğunu düşünmek hukuki akıl yürütmek değildir. AİHM kararında da belirtildiği gibi delil olmaksızın kişinin özgürlüğünden mahrum edilmesi ciddi bir hak ihlalidir. İlk tutuklamadan sonra tutukluluğun uzatılması ihlali ve mahkemenin sorumluluğunu artırmaktadır. Benim durumumda AİHM'in derhal bırakılmama ilişkin karardan sonra ‘kesinleşmediği’ gerekçesiyle bu ihlale devam ediliyor. Tutuklama kararının hak ihlali olduğu hükmünün oybirliği ile alınmış olması kararın hukuki gerekçelerinin göstergesi. Bu kararla birlikte Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) aynı konuda almış olduğu kararın artık geçersiz hale gelmiş olması, bu nedenle de mahkemenizin son tutuklama gerekçeleri arasında AYM kararından söz edilmemesi, AİHM kararının ağırlığının ve işlerliğinin somut göstergesidir. Buna rağmen mahkemenizin AİHM'in kesin hak ihlali olduğuna dair kararını görmezden gelmesi anlaşılabilir değildir. AİHM kararı geçerli bir karardır ve değişmediği sürece mahkemeniz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ihlal eden bir merci olarak görülecektir. AİHM kararına rağmen tutukluluğumda ısrar etme davranışınızın davanın sonucunu da etkilemesinden büyük endişe duyuyorum. Bu davranış mahkemenizin adil karar verme yetisini bozan fiili bir durum yaratmakta, hakkımda ağır bir karar verme yönünde bir baskı yaratmaktadır. Tutukluluğumun kaldırılması sadece 3 yıl süren hukuksuzluğa son vermiş olmayacak, mahkemenin bundan sonraki süreçte AİHM içtihatlarına uygun şekilde yürütülmesine imkan sağlayacaktır."

Kavala'dan sonra tutuksuz sanıklar Mücella Yapıcı, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Çiğdem Mater, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Aksakoğlu ve Yiğit Ekmekçi'ye söz hakkı verildi. Sanıklar, avukatlarının yokluğunda beyanda bulunmayı uygun görmediklerini, bunun hukuka aykırı olacağını söyleyerek, beyanda bulunmadı. 

TUTUKLULUĞA DEVAM KARARI

Duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaayı hazırlamak için süre verilmesini ve Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamını talep etti. Aranın ardından kararını açıklayana mahkeme heyeti, AİHM kararının kesinleşmediğinin bildirilmiş olması gerekçesiyle, Kavala'nın tutukluluğunun devamına hükmederek, bir sonraki duruşmayı 18 Şubat'a erteledi. 

Mahkeme ayrıca, dosyanın esas hakkında mütalaanın hazırlanması için savcılığa tebliğine, soruşturmanın genişletilmesi talebinin reddedilmesine karar verdi. Mahkeme, katılan polislerin katılma kararının kaldırılması talebini de reddetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler