1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Uğur Mumcu Ankara'da Anıldı
Osman Kavala İçin Müebbet İstendi

Osman Kavala İçin Müebbet İstendi

Aralarında tutuklu Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu'nun da bulunduğu 16 kişi hakkında iddianame hazırlandı. 16 kişinin Gezi Parkı Eylemleri'ni düzenleyen "tepe yönetim" oldukları iddia ediliyor.

A+A-

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin soruşturmada iddianame hazırlandı. 477 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala ve 16 Kasım 2018’de gözaltına alınıp tutuklanan Yiğit Aksakoğlu soruşturmada ismi geçen 16 kişi arasında.

Haklarında “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlaması yapılan diğer isimler şöyle: Ali Hakan Altınay, Ayşe Mücella Yapıcı, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Çiğdem Mater Utku, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mehmet Ali Alabora, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre hazırlanan iddianame, başsavcılık onayının ardından İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

AİHM'e cevaptan bir gün önce iddianame

Osman Kavala'nın avukatlarından İlkan Koyuncu AIHM başvurusuyla ilgili "10 Ocak 2019 tarihine kadar Türkiye Cumhuriyeti devletine iddialarımıza cevap vermek için süre verdi" demişti. Türkiye 10 Ocak'ta cevap vermedi uzatma istedi. Prosedüre göre altı hafta tanındı ve süre 21 Şubat'ta bitiyordu. Böylece Türkiye cevap vermeden bir gün önce iddianemeyi hazırladığını duyurmuş oldu.

667 sayfalık iddianame

Üç bölümden oluşan 657 sayfalık iddianame tamamlandığı açıklamasını İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı gazetecilere verilen bilgilendirme toplantısında yaptı. İddianamede tüm isimlere ağırlaştırılmış müebbet istendi.

Suçlamalar

Savcılık açıklamasında yöneltilen suçlamalar şöyle sıralandı:

* Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme (TCK 312/2),

* Mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme,

* Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi,

* İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme,

6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanuna muhalefet,

* Nitelikli yağma (TCK 149),

* Nitelikli yaralama (TCK 86),

* 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nuna muhalefet,

İddianame 2011’den başlatıldı

Haklarında suçlama yapılan kişilerin Gezi Parkı eylemlerine 2011’den itibaren hazırlık yaptıkları ve 16 kişinin “tepe yönetim” oldukları iddia ediliyor.

Savcılık açıklamasında Gezi Parkı Eylemleri için şu ifadeler kullanıldı:

“2013 yılında ülkemizde meydana gelen ve kamuoyunda Gezi Parkı olarak anılan ancak bir kalkışma olarak anılan hususlarla ilgili şüphelilerin söz konusu olayı 2011 yılından itibaren yönlendirme ve başlatmaya çalışmaları bu yönde hazırlık hareketlerinde bulunmaları ve 2013 yılında sahneye konulan bu kalkışma girişiminde olayların ve eylemlerin finansmanı ile koordinasyonun sağlanması hususundaki fiilleri iddianame konusu edinmiş olup yine şüphelilerin bu olayların tepe yönetiminde yer almaları sebebiyle bu kapsamda ülke genelinde meydana gelen şiddet olaylarınında TCK'nın 312/2 (hükümeti devirmeye teşebbüs) kapsamında dolaylı faik olmaları sebebiyle haklarında iddianame tanzim edilmiştir.”

Yakalama kararları

Açıklamada Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu halen tutuklu bulunduğu. Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Memet Ali Alabora, Gökçe Yılmaz Handan, Meltem Arıkan Hanzade, Hikmet Germiyanoğlu hakkında da yakalama kararı bulunduğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da müştekiler arasında

İddianamede 746 müşteki bulunuyor. Müştekiler arasında dönemin bakanlar kurulu üyeleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor.

13 kişi gözaltına alınmış, Yiğit Aksakoğlu tutuklanmıştı

16 Kasım 2018 Cuma günü düzenlenen operasyonla akademisyenler Prof. Dr. Betül Tanbay ve Prof. Dr. Turgut Tarhanlı,  Anadolu Kültür’ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakan Altınay, Genel Koordinatörü Asena Günal ve film yapımcısı Çiğdem Mater ile Meltem Aslan, sivil toplum çalışanları Yiğit Aksakoğlu, Filiz TelekBora SarıYusuf CıvırAyşegül GüzelHande Özhabeş gözaltına alınmıştı.

16 Kasım gecesi  sabaha karşı İfade işlemlerinin ardından Hande Özhabeş, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Asena Günal ile Bora Sarı ve Meltem Aslan, 17 Kasım’da da Prof. Dr. Betül Tanbay, Yiğit Ekmekçi, Hakan Altınay, Yusuf Cıvır, Ayşegül Güzel ve Çiğdem Mater serbest bırakılmıştı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde sivil toplum çalışmaları yapan Yiğit Aksakoğlu ise tutuklanmıştı.

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala 1 Kasım 2017’den bu yana iddianamesiz şekilde hapishanede tutuluyor.

Atalay, Kahraman, Yapıcı, Saymadi, Ağabeyoğlu da ifadeye çağrılmıştı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü Gezi soruşturmasında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yöneticilerinden ve Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı ve avukat Can Atalay ile şehir plancısı Tayfun Kahraman, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Parti Meclis Üyesi Ahmet Saymadi ve Haluk Ağabeyoğlu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde 28-30 Kasım 2018 tarihlerinde ifade vermişti. 

Dosyada gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle avukatlara bilgi verilmemişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler