1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Tbmm’deki Terör Toplantısı’nın Tutanakları Açıklandı
MetroPOLL Araştırma'dan Yeni Anket.. CHP ve AK Parti Arasındaki Fark Artıyor!

MetroPOLL Araştırma'dan Yeni Anket.. CHP ve AK Parti Arasındaki Fark Artıyor!

MetroPOLL Araştırma, Türkiye'nin siyasi gündemine ışık tutan yeni bir anketin sonuçlarını duyurdu. 

A+A-

MetroPOLL Araştırma, Türkiye'nin siyasi gündemine ışık tutan yeni bir anketin sonuçlarını duyurdu. 

Yerel seçimlerin ardından yapılan bu araştırma, siyasi partilerin oy oranlarındaki güncel durumu ve son iki yılda yaşanan değişiklikleri gözler önüne seriyor.

CHP LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR, AK PARTİ İKİNCİ

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; 31 Mart 2024 seçimlerinde birinci parti olarak çıkan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), lider konumunu koruyor. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ise ikinci sırada yer almayı sürdürüyor. 

Ankete katılan vatandaşların %23.8'i CHP'ye, %20.6'sı ise AK Parti'ye oy vereceğini belirtti. 

Kararsız oyların dağıtılması sonucunda, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri'nde %25.41 oy alan CHP'nin oy oranı %35.9'a, %35.32 oy alan AK Parti'nin oy oranı ise %31.1'e yükseldi.

DİĞER PARTİLERDE DURUM NASIL?

Ankette, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) %8.4 ile üçüncü, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) %7.9 ile dördüncü, Yeniden Refah Partisi (YRP) %6.1 ile beşinci, Zafer Partisi ise %4.2 ile altıncı sırada yer aldı. 

Önceki genel seçimlerde %9.9 oy alan İYİ Parti'nin oy oranı %2.4'e düşerken, Türkiye İşçi Partisi (TİP) %0.7 ile yedinci parti oldu.

YEREL SEÇİMLERDE CHP’NİN TARİHİ BAŞARISI

31 Mart'ta gerçekleştirilen yerel seçimlerde CHP, %37.76 oy oranı ile 1977'den bu yana ilk kez birinci parti olarak çıktı ve yerel yönetimde iktidar konumuna ulaştı. 

Başkent Ankara ve en büyük şehir İstanbul dahil olmak üzere 14 büyükşehirde zafer elde eden CHP, AK Parti'nin %35.48'lik oy oranıyla tarihinde ilk defa ikinci parti konumunda kalmasına neden oldu.

Bu anket sonuçları, Türkiye'nin siyasi haritasında önemli değişikliklerin yaşandığını ve CHP ile AK Parti arasındaki farkın giderek açıldığını gösteriyor. 

Vatandaşların tercihlerindeki bu değişim, yaklaşan genel seçimler öncesinde partilerin stratejilerini şekillendirecek önemli bir gösterge olarak değerlendiriliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.