Mahmut Alınakın Yeni Romanı ÇIKTI

Mahmut Alınak'ın Yeni Romanı ÇIKTI

Dışarıdayken yazımına başlanıp Kandıra 2 No'lu F Tipi cezaevinde tamamlanan roman. Köpekler Manifestosu !

A+A-

Dışarıdayken yazımına başlanıp Kandıra 2 No'lu F Tipi cezaevinde tamamlanan roman… Köpekler Manifestosu.

Her sözüyle gündem yaratan siyasetçi-yazar Mahmut Alınak’ın Köpekler Manifestosu Jan Yayınları’ndan çıktı.

Mahmut Alınak 12 Eylül darbesi yapılmadan önce, 1977 yılında da cezaevindeydi. Milletvekili seçilip mecliste ezilenlerin sesi olduğu zaman da cezaevine konuldu. Aradan uzun yıllar geçti, belki bir insan ömrü kadar zaman geçti, o gün doğan çocuklar şimdi söz söyleme imkânına bile kavuştu ama Alınak hâlâ cezaevinde.

Alınak, bu toprakların evvela “siyasetçi” olarak tanıdığı bir isim. Halkı için dürüstçe konuşmaya, onlardan biri olarak siyaset sahnesinde ezilenlerin haklarını savunmaya ve dürüstçe dillendirmeye başladığı günden bu yana kovuşturmalara uğradı, haksızlıklara maruz kaldı ve sık sık dört duvar arasına kapatıldı.

Yıllardan 2012, Alınak haksızlıklar için, insaniyet için Kandıra F Tipi Cezaevi’nde yatıyor. Köpekler Manifestosu da, bu tecridin içinde bitirildi. Bu ülkede bir şeylerin değişebileceğine dürüstçe inanan ve bunun için uğraşan herkes, bu metnin içindeki “insanlığı” da görecek, metnin “iyi edebiyat”ını da tadacak. “Ses vermek” için bundan daha iyi bir zaman yok. Emin olun.

Kitabın tanıtım yazısısından....

KÖPEKLER MANİFESTOSU

Mahmut Alınak'ın Köpekler Manifestosu'ndaki Can adlı köpek, Jack London'ın Vahşetin Çağrısı'ndaki Buck adlı köpeğin kardeşi bir bakıma. Ama Can, Buck gibi kurtların arasına karışıp vahşi doğaya dönmek yerine, ona türlü acılar yaşatan düzene isyan ederek trajik olduğu kadar destansı bir serüvenin başkahramanı olarak karşımıza çıkıyor.

Mahmut Alınak, bir dövüş köpeği olarak yetiştirilen Can'ın yaşadığı serüveni anlatırken, hayatın acımasız gerçeklerinin bir ütopyaya nasıl evrileceğini de göstermiş oluyor. Bu ütopyanın izini sürerken karşımıza çıkan karakterler ve olaylar ezilenlerin neden ezildiğini, isyan ve ihanetin nasıl başlayıp geliştiğini de sorgulatıyor. Soluksuz okunacak bu roman, Can ve Zer arasındaki o tutkulu aşkı da içine alarak köpeklerin dünyasından insanların dünyasına öylesine keskin ve güçlü bir bakış ortaya koyuyor ki, bu romanı okuduktan sonra, insanlara da, köpeklere de artık farklı bir gözle bakıyor olacaksınız.

Köpek dövüşlerinde hiç yenilmez Can, ama karşısına bir gün öyle bir rakip çıkar ki, bile isteye yenilgiyi kabul eder ve onun ilk yenilgisi, başka bir dünyanın mümkün olabileceği o amansız serüvenin de başlangıcı olacaktır.

Romanın bir yerinde, vicdanını henüz yitirmemiş insanların da duyacağı şekilde köpek kardeşlerine şöyle seslenir Can: "Mutlu bir hayat için bizim bir yurda ihtiyacımız var. Başkasının yurdunda sokak köpeği olarak yaşamak onur kırıcıdır, yakışmaz bize. Biz bir lokma ekmek için tutsak olmuşuz bu sevgisiz sokaklara ve insanlara. Şerefimiz yerlerde sürünüyor. Bu şekilde onursuz yaşamak ile ölüm kıyaslansa ben ölümü tercih ederim. Bu gecenin sabahında zincirlerimizi kırıyor ve bizi bekleyen yurdumuza gidiyoruz. Bu bir macera değil, kurtuluşa çağrıdır. Yarın şafakla birlikte bu kötülük mağarası şehri terk edip kendi özgür yurdumuza gidiyoruz."

Edebiyat, aynı zamanda kurtuluşa da bir çağrıdır. Alınak'ın bu çağrısı, sessizlikle karşılanamayacak denli büyük ve güçlü. Durmayın, ses verin.

Köpekler Manifestosu, kuru bir “fabl” değil. Hayvanların dünyasına yaklaşan, oradan bazı mecazlar devşiren ve asık suratla “ders veren” bir metin değil. Açıkça, o dünyadan seslenen, onlar gibi düşünen ve hayvanın içindeki insanlığı, insanlığın sahip olamadığı bir insanlığı tarif eden, anlatan bir metin bu Mahmut Alınak’ın kaleme aldığı.

MAHMUT ALINAK 1952’de Kars Digor ilçesi Mevrek Köyü’nde dünyaya geldi. Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Uzun yıllar avukatlık yaptıktan sonra Kars ve Şırnak Milletvekili oldu. İlk iki kitabını milletvekili iken tutuklandığı Ankara Ulucanlar Cezaevi’nde yazdı.

Yayımlanmış eserleri: HEP, DEP ve Devlet, Parlamentodan 9. Koğuşa, Nazo, Ateşte Yıkanmak, Tarihin Çarmıhında “Güneş Ülkesi”, Şiro’nun Ateşi.


 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.