1. HABERLER

  2. KAÜ'den Kafkas Üniversiteler Birliği
KAÜ'den Kafkas Üniversiteler Birliği

KAÜ'den Kafkas Üniversiteler Birliği

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Kars'ta Kafkas Üniversiteler Birliği'nin kurulduğunu söyledi.

A+A-
KAFKAS ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURULDU
Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Kars’ta Kafkas Üniversiteler Birliği’nin kurulduğunu söyledi.
Güven; Nahçıvan, Ahıska ve Tiflis Devlet Üniversiteleri ile KAÜ’yü içine projede, Kars’tan Kafkasya’ya uzaktan eğitim ve bilişim teknolojisinin de bulunduğunu belirtti.
 
Rektör Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Kafkas Üniversiteler Birliği’nin ilk adımlarının geçtiğimiz atıldığını bu kapsamda; Nahçıvan Devlet Üniversitesi, Bakü Devlet üniversitesi, Tiflis Devlet Üniversitesi ve Ahıska Devlet Üniversitesi Rektörleriyle Kars’a bir buluşma gerçekleştirildiğini ifade etti.
 
Güven, bu üniversitelerle petrol boru hatları ve demiryolu hattı gibi birçok alanda ekonomik bağların olduğuna dikkat çekerek, “Bunlar çok önemli ve büyük projeler. Bu projelerin etrafını bilimle de desteklemek ve güçlendirmek istedik. Bu görüşmeler sonrasında da kendi aramızda bir takım kararlar aldık. Bu kararlar çerçevesinde Azerbaycan ayağında 2 üniversite, Gürcistan ayağında 2 üniversite ve Türkiye ayağında da Kafkas Üniversitesi olarak biz varız. Hatta KAÜ olarak isteğimiz zaman bir üniversite daha aramıza alma hakkına sahibiz. Böylelikle bu 6 üniversite ile Üniversiteler birliği kurduk. Bu birliğin merkezi de Kars oldu. Bu birliğin kurulmasındaki amaç; Kars’ı sınır ili olmaktan çıkartmak ve bu üniversiteler ile her türlü ilişkiyi sağlayabilmektir. Bu ilişkilerin içini açtığımız zaman; sosyal ve kültürel ilişkiler ile bilimsel ilişkiler yer alıyor. Aynı zamanda bilim adamı değişmeleri var, ortak projelerin yapımı var, öğrenci değişimi var. Böylelikle öğrenciler faaliyetlerini bile birlikte sergileyebilecekler. Bu uygulamayı da her yıl bir üniversitede yapacağız. Geçtiğimiz yıl ev sahipliğini bizim üniversitemiz yaptı bu senede tahminen biz yapacağız. Bilim ayağına başka bir üniversite ev sahipliği yapacak. Bu böylelikle her yıl dönüşümlü olarak devam edecek. Böylelikle bu bölgedeki insan hareketliliğini mümkün olduğu kadar artıracağız. Nihai amacımız ise ortak bilimsel projeler yapabilmek, ortak öğrenci ve öğretim elemanları yetiştirebilmek ve bunların değişimini sağlamak. Bir nevi Batı ülkelerinde uygulanan iç ve dış hareketliliği Kafkaslarda da sağlamayı amaçlıyoruz. Bundan sonra bu ilişkiler artarak devam edecek. Bunun uygulaması da yapıldı. KAÜ öğrencileri Gürcistan’a gitti, Gürcistan’dan öğrenciler Kars’a geldi. Keza Azerbaycan’a da ilgili bölüm öğrencileri gidiyorlar. Bu yaygınlaşsın istiyoruz. Anlaşma içinde olduğumuz bu üniversitelerde bu alt yapı hazırlandı. Artık bu birliktelik ve işbirliği her geçen gün güçlenerek devam edecek.” dedi.
 
KARS’TAN KAFKASYA’YA UZAKTAN EĞİTİM
Rektör Güven, bu bağlamda uzaktan eğitim verildiğinin altını çizdi ve, “Özellikle şu anda Nahçıvan ile bu tür bir ilişkimiz var. Hem uzaktan eğitim ile ders verme şansına sahibiz hem de bizim öğretim üyelerimiz Nahçıvan’a gidip Veteriner Fakültesi’nin öğrencilerini okutuyorlar. O öğrencileri de biz buraya getiriyoruz ve stajlarını da burada yaptırıyoruz. Bu uygulama Türkiye’de bir ilk ve umarım ki yaygınlaşacak. Uygulamayı burada yapıyorlar derslerine de orada bizim hocalarımız giriyor. Aynı zamanda şu da çok önemli, bu tamamen gönüllü olarak yapılıyor.” diye konuştu.
 
KAFKAS BÖLGESİNDEN GELİP KARS’TA EĞİTİM GÖREN 32 ÖĞRENCİ VAR
Yabancı öğrenci alımının artacağını da vurgulayan Güven, “Şu an yabancı uyruklu öğrenci sayımız 32. Geçtiğimiz günlerde Sayın YÖK Başkanımızın da bu konuda bir talimatı vardı, yabancı öğrencilerin sayısının artırılması konusunda. Ona göre alt yapı YÖK tarafından hazırlanıyor. Üniversiteler artık alacakları öğrencilerin kriterlerini belli çerçeveler içinde kendileri belirleyecekler. Bundan sonra da ben inanıyorum ki yabancı öğrenci sayımız daha da artacak.” dedi.
 
BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ HAZIRLANIYOR
Rektör Güven, bilişim teknolojisine de değinerek şunları söyledi: “Bilişim teknolojisini oraya götürmek üzere bizim TÜBİTAK ile devam ettiğimiz bir çalışma var. Bu de demiryolu raylarının geçtiği ülkeleri içine alan bir çalışma. Şu anda Gürcistan ve Azerbaycan ile devam eden bir çalışma, bu çalışmamız devam ediyor. Buradaki amaç da yine uzaktan eğitimi daha verimli ve daha etkin kılabilmek içindir. Buradaki bir ders aynı anda Gürcistan ve Azerbaycan’da da izlensin istiyoruz. Oradaki öğrenci anında buradaki hocalarıyla iletişime girebilsin ve istediğini sorsun. Yani böylelikle karşılıklı eğitimi hayata geçireceğiz. Bu projenin alt yapı çalışmaları da geçtiğimiz başlatıldı ve halen devam ediyor.”

TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ EKİM AYINDA AÇILACAK
Kars Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Salih Otlu, yapımı devam eden KAÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Ekim ayında hizmete açılmasını beklediklerini söyledi.
Otlu, Tıp Fakültesi’yle Kafkasya’ya açılmayı hedeflediklerini ve hastanenin bölgede 1 milyona yakın nüfusa hitap etmesini arzuladıklarını belirtti.
 
Yaklaşık 20 yıldır KAÜ’de hizmet veren Prof. Dr. Salih Otlu, “KAÜ Tıp Fakültesi 2006 yılından sonra bir hayli ivme kazandı. 5 profesör, 21 yardımcı doçent olmak üzere 26 öğretim üyesi bulunmakta. Kardiyoloji alanında bir doçent ise yakında göreve başlayacak. 13-14 alanda poliklinik hizmetlerini veriyoruz. Devlet hastanesi ile gayet iyi işbirliğimiz var. Zaten rekabet halinde değil birbirini tamamlayıcı olarak çalışıyoruz. Yatırımlarımız daha çok Kars’taki sağlık eksiğini gidermek üzere öncelikli planladık. Son ay içinde iki profesör arkadaşımızda kadromuza katıldı. Birisi beyin ve sinir cerrahi bir diğeri de kadın doğumuna ilişkin. Günde 250-300 arası hastaya bakılıyor. Yatan hasta sayısı da 30-50 arasında değişiyor. İdare olarak da büyük bir oranda Tıp Fakültesiyle ilgiliyiz, meşgulüz. Enerjimizin büyük bir kısmını alıyor diyebiliriz. 2007 yılında temeli atılan hastanemiz çok önceliğimiz arasında. Şu anda yüzde 70’e yakın gerçekleşme oranı var. Ümit ediyoruz ki Ekim ayının başında eğitim-öğretim ile birlikte hastanemizi de açmış olacağız. Açılışa Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül de katılacak. O zaman her şey bir daha ivme kazanacak. Öğretim üyelerinin gelmesi için daha da bir özendirici gelişmeler yaşanacak.” dedi.
 
KAÜ TIP FAKÜLTESİ 1 MİLYONA YAKIN NÜFUSA HİTAP EDECEK
Otlu, KAÜ Tıp Fakültesi olarak birinci hedeflerinin yöreye ve civarına üçüncü basamak sağlık hizmeti vermek olduğunu da ifade ederek, “Yaklaşık 1 milyona yakın nüfusa hitap etmeyi arzuluyoruz çünkü oradan da Kafkasya’ya açılacağız. Son sınıf öğrencilerimiz sağlık hizmetinde katkıda bulunuyorlar ve stajlarını da burada yapıyorlar. Diğerleri de Erzurum’da. Erzurum’un da deneyimini, tecrübesini açıkçası kullanıyoruz. Türkiye’ye elbette doktor kazandırmakta amacımız ama; öncelikli olarak halkımızın sağlık ihtiyacına cevap vermek istiyoruz.” diye konuştu.
 
KARDİYOLOJİ ALANINDA TEMMUZ, AĞUSTOS AYINDAN İTİBAREN ERZURUM’A SEVK OLMAYACAK
Otlu, yeniliklerle ilgili de şunları söyledi: “Tıp Fakültesi’nde bir takım yenilikler var. ŞU an Doğu’da bulunmayan donanıma sahip uyku odamız var. Bir çok yerden hasta kabul ediyoruz. Aynı şekilde vücut analizi cihazı da Türkiye’de birkaç noktada var biri de bizde. Biz genelde bulunmayan sağlık hizmetini hedefliyoruz. Bu yüzden de inşallah Temmuz, Ağustos ayında Kardiyoloji alanına dair girişimlerimiz olacak, anjiyo gibi. Şu an bir yardımcı doçent arkadaşımız Ünlü Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez’in yanında konuya dair kurs alıyor. Gerekli yatırımları bu alana yoğunlaştıracağız. Kars için büyük bir değişiklik olacağını düşünüyorum. Kardiyoloji alanında Temmuz, Ağustos ayından itibaren Erzurum’a sevk olmayacak.”
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum