Kars’ın Tarihi ‘Minyatür’lerde

Kars’ın Tarihi ‘Minyatür’lerde

Çobanlık yaptığı dönemlerde bulduğu yumuşak taşlarla figürler yapmaya başlayan 54 yaşındaki Metin Doğrukartal, şimdi Kars'taki tarihi mekanların minyatürlerini yapıyor.

A+A-

Çocukken yumuşak taşlarla figürler yapan Metin Doğrukartal, şimdi Kars Kalesi, Tarihi Taş Köprü, 12 Havariler Kilisesi, Evliya Camii, Katarine Köşkü ve Ani Harabeleri gibi kentin birçok tarihi mekanın minyatür biblolarını yapıyor. 

Çobanlık yaptığı dönemlerde bulduğu yumuşak taşlarla figürler yapmaya başlayan 54 yaşındaki Metin Doğrukartal, şimdi Kars'taki tarihi mekanların minyatürlerini yapıyor. Kars Belediyesi bünyesinde kurulan ekiple birlikte, özel bir atölyede çalışmalarını sürdüren Doğrukartal, Kars Kalesi başta olmak üzere, tarihi taş köprü, 12 Havariler Kilisesi, Evliya Camii, Katarine Köşkü ve Ani Harabeleri gibi kentin birçok tarihi mekanın minyatür biblolarını yapıyor. 

'EVİN ÖNÜNE TAŞ TOPLARDIM'

e11447e8-b257-44be-a1e5-fe1d4674e1a8.jpeg

Resim ve heykele merakının küçük yaşlarda başladığını anlatan Doğrukartal, "Ben ilkokula gittiğimde resim çizmeyi çok severdim o zaman yaptığım resim ile Türkiye çapında ödül almıştım. O gün bu gündür sanata olan ilgim bitmedi. İlkokuldan sonra maddi yetmezliklerden dolayı eğitimime devam edemedim. Köyde çobanlık yaparken aynı zamanda işlenmesi kolay olan taşları evin önüne toplardım. Taş topladığım zamanlar insanlar dalga geçerdi, 'taşlarla kafayı yedi' derlerdi. Ben kulak asmadım azmettim, kendime hedef koydum ve yaptım" dedi. 

'BU SANATI BAŞKALARINA DA ÖĞRETİYORUM'

Minyatür biblo yapımını çok sevdiğini ve başkalarına da öğretmeye gayret gösterdiğini belirten Doğrukartal, "Yaptığım işi severek yapıyorum. İnsanların bu sanata ilgi göstermelerini istiyorum çünkü Kars'ta bu zamana kadar minyatür biblo sanatı yapılmamış. İlk kez biz yapıyoruz. Kars'taki turizm açığını gördük. Kars'ın bal ve kaşarı peyniri çok meşhur. Gelen turistler de bunları alıp gidiyorlardı. Biz de bunların yanına biblo sanatıyla yaptığımız eserleri koyduk ve bu yolla turizme katkı sunmaya çalıştık" diye konuştu.

BELEDİYE BÜTÇESİNE KATKI

Doğukartal, başta Kars Kalesi olmak üzere, tarihi taş köprü, 12 Havariler Kilisesi, Evliya Camii, Katarine Köşkü, Ani Ören Yeri’nde bulunan tarihi eserler ve belediye hizmet binası gibi birçok binanın minyatürlerini yaparak, şehrin tanıtımına katkıda bulunduklarını dile getirdi. 

Namık Kemal Toplum Merkezi'nden eski belediye hizmet binasına taşınarak kurulan heykel atölyesinde çalışan ekibin yaptığı heykellerin satışından elde edilen gelir de belediye bütçesine dahil ediliyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.