1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Ermeni Soykırımı'nın 102. Yıldönümü
Kapatılan Radyo ve TV'ler

Kapatılan Radyo ve TV'ler

OHAL kapsamında 28 Eylül'de yayınları kesilen ve sırayla binalarına baskın yapılan televizyon ve radyolar hangileri, ne zaman yayına başladılar, nerede ve hangi dillerde yayın yapıyorlardı.

A+A-

20 Temmuz 2016’da ilan edilen Olağanüstü Hal’in ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) ikincisi olan 668 sayılı KHK ile  "Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan" yayın kuruluşları kapatılmıştı. Kararnamede aralarında Samanyolu Haber, Samanyolu TV, Cihan Haber Ajansı'nın bulunduğu 3 haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi, 29 yayınevi ve dağıtım kanalının adı geçiyordu ve kapatıldılar.

668 sayılı KHK ile ikinci dalga kapatma kararı 28 Eylül’de geldi. KHK’deki “Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY)” gerekçeye uymayan yayın kuruluşlarının yayınları durdurulmaya başlandı. İlk etapta kapatılan yayın kuruluşlarının listesi belli değildi. Televizyon ve radyolar deniyordu. İMC TV, Hayatın Sesi TV, Zarok TV’nin kapatıldığı bilgisinin ardından, tv ve radyoların binalarına baskınlarla listenin aşağı yukarı hangi kuruluşları kapsadığı anlaşıldı.

Kapatılan yayın kuruluşları genellikle çok dilli yayın yapan, sol muhalif olarak tanımlanabilecek yayınlar.

Kapatılan 12 TV ve 10 radyo hakkında bilgiler şöyle:

Televizyonlar

  • İMC TV

İMC TV, 1 Mayıs 2011 İşçi ve Emekçi Bayramı'nda 12 saatlik canlı yayınla, test yayınlarına başlamıştı. İlk yayınına uydu üzerinden başladı. İlk dönem yayın kurulunda Celal Başlangıç, Ragıp Duran ve Feridun Çelik bulunuyordu. Kanalın haber koordinatörlüğü görevini ise Ertuğrul Mavioğluüstlenmişti.

İMC TV, 26 Şubat 2016’da TURKSAT uydusundan çıkartılmıştı.

Yayına Hotbird ve internet üzerinden devam ediyordu.

  • Hayatın Sesi TV

3 Aralık 2007’de Hayat TV adıyla yayına başladı. Yayını uydu üzerinden Türkiye, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Kafkaslar’a kadar ulaşıyordu. Mayıs 2016'da "Hayat" adının patenti başka bir firma tarafından alındığı gerekçesiyle adını Hayatın Sesi TV olarak değiştirdi. Kanal Gezi Direnişi sürecinde RTÜK tarafından "kaçak olduğu" gerekçesiyle kapatılmakistenmişti. 2008'de ise o dönem kapatılan Roj TV'ye yayınlarıyla destek verdiği gerekçesiyle yayını durdurulmuş ve üç hafta kapalı kalmıştı İçişleri Bakanlığı Güvenlik Şubesi'nin uyarısıyla ve Türksat yetkililerinin baskısıyla uydudan yayını durdurulan Hayat TV, üç hafta sonra yeniden yayınageçmişti.

  • Özgür Gün TV

1994’te kuruldu. Diyarbakır ili ve çevresinde yayın yapan yerel televizyon kanalı. 2014’te uydu yayınına başladı. Türkiye'de Kürtçe yayın için 23 Mart 2004 tarihinde RTÜK'e başvuran ilk yayın kuruluşu. İki yıl sonra aldığı izin sonucu 23 Mart 2006 tarihinde Dergûşa Çandê (Kültür Beşiği) adlı Kürtçenin Kurmancî lehçesinde bir kültür sanat programı yaparak Türkiye özel radyo ve televizyon tarihinde ilk defa farklı dil ve lehçelerde yayına başladı.

  • Van TV

Van yerel televizyon kanalı. 2005’te kuruldu. 17 Ocak 2013’te uydu yayınına başlamıştı.

  • Tv 10

29 Kasım 2011'den itibaren uydu üzerinden yayın yapıyor. Nisan 2012’den itibaren Türkçeden başka dillerde ve lehçelerde yayın yapma izni almıştı. TV 10 yayın koordinatörü Şükrü Yıldız bianet’e verdiği röportajda TV 10’u şöyle anlatmıştı: "Kendimizi alevi kanalı olarak tanımlıyoruz. Sloganımız, Hakkın ve Hakikatin Sesi. TV 10 yalnızca ayrımcılığa kapalı. Adalet, eşitlik, demokrasi temelli, insan haklarına saygılı bir yayın politikasıyla ilerliyoruz."

  • Jiyan TV

2014’te yayına başladı. 21 Mart 2016’da Zazakî dilinde yayın yapmaya başlamıştı.

  • Azadi TV

Diyarbakır’da yayın yapan dört yerel televizyondan biri. Kürtçe ve Türkçe yayın yapıyor.

  • Zarok TV

Merkezi Diyarbakır’da. 21 Mart 2015'te yayınına başladı. Türkiye'nin ilk Kürtçe ve Zazaca yayın yapan çocuk kanalı.

  • Denge TV

Kürtçe yayın yapan bir müzik ve eğlence kanalı.

  • Mezopotamya TV
  • Birlik Medya TV

Batman’da yayın yapıyor. 17 Tem 2014’te uydu yayınına başlamıştı.

Radyolar

  • Rengin Radyo

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Kürtçe, Türkçe ve Arapça yayın yapıyor. 3 Ekim 2016 günü polis baskınıyla kapısına mühür vuruldu.

  • Özgür Radyo

1995’ten beri Kadıköy’den dünyaya yayın yapan Özgür Radyo 20 yaşını bu sene kutladı. 95.1 frekansından yayın yapan Özgür Radyo, “müzik kutusu olmayacağız” iddiasıyla çıktığı yolda 20. yılını doldurdu. 20 yıl içinde RTÜK tarafından verilen cezaların onanmasıyla 4 yıla yakın bir süre boyunca kapalı kaldı. Ancak "Özgür Gazete" olarak internet üzerinden yayına devam etti. 2000'li yılların başında internetten yayın yapan ilk radyolardan biri oldu. Bu dönemin ardından dinleyicilerinin gösterdiği dayanışmadan aldığı güçle 95.1 frekansından yayın yapmayı sürdürdü.

  • Ses Radyo

Mersin’de 21 yıldır yayın yapıyor. Kürtçe, Arapça ve Türkçe yayın yapıyor.

  • Radyo Karacadağ

Urfa’da yayın yapan radyo 13 yıldır yayın yapıyordu.

  • Özgür Güneş

Malatya’da yayın yapıyor. 88.8 frekansından Kürtçe ve Türkçe türküler ve özgün müzik formatında yayın yapıyordu.

  • Yön Radyo

2003 yılının sonunda yayına başladı. Yön FM adıyla İstanbul ve çevresine yayın yapıyordu. Türkü ve Türk Halk Müziği ağırlıklı yayın yapan radyo istasyonu, karasal yayınların yanı sıra Turksat 1C Uydusu ile de dinlenebiliyordu.

  • Patnos FM

Ağrı’nın Patnos ilçesinde yayın yapıyor.

  • Dünya Radyo
  • Doğu Radyo

Van’da yayın yapıyordu. 28 Eylül’de yayını durduruldu. Ertesi gün polis baskınıyla binası mühürlandi. Çalışanları bina dışında oturma eyleminebaşladı.

  • Gün Radyo

Diyarbakır’da yayın yapıyor. Kürtçe radyo yayını için 23 Mart 2004’te başvuru yaptı; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan iki yıl sonra izin çıktı. 3 Mart 2006 tarihinde Dergûşa Çandê (Kültür Beşiği) adlı Kürtçenin Kurmancî lehçesinde bir kültür sanat programı yaparak Türkiye özel radyo ve televizyon tarihinde ilk defa farklı dil ve lehçelerde yayına başlamış oldu. Türkiye’de ilk Kürtçe reklam ve belgesel yayınlayan kuruluşu olarak biliniyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.