1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Seçime Günler Kaldı... Kars’ta Kaç Seçmen Oy Kullanacak?
Kakaç Köyü'nde 'Koyun' Krizi

Kakaç Köyü'nde 'Koyun' Krizi

Kars'ın Arpaçay ilçesi Kakaç köyüne Iğdır’dan getirilen koyunların köy merasında otlaması gerginlik yaratıyor.

A+A-

Kars'ın Arpaçay ilçesi Kakaç köyüne Iğdır’dan getirilen koyunların köy merasında otlaması gerginlik yaratıyor.

KÖY MUHTARI İSYANDA

Suat İncedere'nin özel haberine göre, Kars'ın Arpaçay ilçesi Kakaç köyüne Iğdır’dan getirilen koyunların köy merasında otlamasına muhtar Beyzade Şimşir isyan etti.

Kakaç köyü muhtarı Beyzade Şimşir: "köyümüzün meraları köyümüze kanunun dışı getirilen Iğdır’dan getirilen koyun sürüleri tarafından tahrip ediliyor. Köyümüzde yaşayan bazı vatandaşlar, köyümüze kontrolsüz ve denetimsiz koyun getirmişler. Köylünün biri, köyde hiç bir yeri olmadığı halde, kendine ait 150 ve çobanına ait 377 adet koyun getirdi.  Bir başka köylü, müşterek ve arazide muhtelif yerlerde çayırı olmasına rağmen 2000'e yakın koyun getirmiş.  Bir diğeri ise, 40 dönüm yerine 1500 civarı koyun getirmiş. Denetim dışı köye getirilen koyunlar araziye daha şimdiden sığmadığı için köye ait çayır ve meralarda kaçak otlatılıyor.

CEZALAR ETKİLİ DEĞİL

Bende köy muhtarı olarak ihtiyar heyeti ile gidiyorum ve her gün ceza kesiyorum. Yaklaşık 7 kez araziye otlattıkları için ceza kestim, bu cezayı da nereye kadar keseceğim, sorunu nasıl çözeceğim bilmiyorum.

Bizim meralarımız ziraat mühendisleri tarafından tespiti yapılmış ve bu tespitler sonucu köyün fazla olan merası Kars Valiliği tarafından usulüne uygun olarak her yıl satılıyor. Yarın o celepler de meraya gelecek ve burada büyük bir kargaşaya sebebiyet verecek. Çünkü köyün merası belli, köyün hayvan sayısı bellidir.

“MERA KAPASİTESİ”NİN ÜSTÜNDE KOYUN VAR

Köyümüze denetimsiz getirilen koyunlar, köyün mera kapasitesi kaldırması mümkün değildir... Bu koyunlar yarın köyümüzün çayırını, tarlasını ve civar köylerin çayırını tarlasını otlayacak, böylece bizi bu civarda herkesle huzursuz edecekler.

Birde sözde bu koyun sürülerini aldığını iddia eden köylüler, beni her gün Jandarmaya, ‘muhtar koyunları suya bırakmıyor’ diye şikâyet ediyorlar. Hem suçlu hem de güçlüler.” dedi.

Muhtar Şimşir son olarak şunları söyledi, "Ardahan Valimizin Iğdırlı koyun sürüleri ile almış olduğu kararı saygıyla karşılıyorum. Çok doğru bir karar almışlar. Iğdırlı koyun sürüleri bu bölgeye zarar ve ziyandan başka ne faydası var? Bu koyun sürüleri bölgeye salgın hastalık getiriyor, araziyi tahrip ediyor ve bize köy olarak zarardan başka hiç bir fayda sağlamıyor.

İÇME SUYU SAĞLIKSIZ

Bizim köyün su kaynağı bu koyunların otlatıldığı arazi içindedir, yağan yağmurla birlikte biz köy olarak koyun sidiği içiyoruz. İlgili kurularda bu sağlıksız su örneği de belgelidir" diye konuştu.

kakac-koyun.jpeg

kakac-koyun-001.jpeg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler