1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. SELİM

  4. Öğrencilere "Trafik Bilinci Kazandırma" Eğitimi
Ermenistan ve Türkiye Arasında 'Umut Ali' Krizi

Ermenistan ve Türkiye Arasında 'Umut Ali' Krizi

Kars'ın Akyaka ilçesinde sınır ihlali yaparak geçtiği Ermenistan'da yakalanan 16 yaşındaki Umut Ali Özmen'in serbest bırakılması için çalışmaların devam ettiği bildirildi.

A+A-

Kars'ın Akyaka ilçesinde sınır ihlali yaparak geçtiği Ermenistan'da yakalanan 16 yaşındaki Umut Ali Özmen'in serbest bırakılması için çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Küçük Durduran köyünde yaşayan ve lise öğrencisi Özmen, 24 Temmuz'da sınır ihlali yaparak Ermenistan tarafına geçti.

Ermenistan'da gözaltına alınan Umut Ali Özmen, Ermenistan'da cezaevine bulunuyor..

Kars Valisi Rahmi Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 24 Temmuz günü Umut Ali Özmen'in gayriresmi olarak Ermenistan tarafına geçtiğini söyledi.

Özmen'in tutuklanmasından ilk günden itibaren haberdar olduklarını ve konunun titizlikle üzerinde durduklarını ifade eden Doğan, durumu Interpol Daire Başkanı ile görüştüğünü belirtti.

Doğan, Özmen gözaltına alındığında Ermenistan makamlarıyla konuyu görüştüklerini anlatarak, "Ermenistan makamları konunun diplomatik yoldan çözümü konusunda bize bir iletimde bulundular. Konunun başka mecraları da olduğu ifade edildi ve biz bunun üzerine hem Dışişleri Bakanımız hem İçişleri Bakanlığımızı bilgilendirdik." diye konuştu.

Interpol Daire Başkanlığının görüşmeleri sürdürdüğü bilgisini veren Doğan, "Dün itibarıyla Interpol Daire Başkanlığı, Ermenistan İnterpol'ü ile görüştü. Pazartesi günü çocuğumuzun ülkeye döneceği yönünde bir kanaatim var, görüşmeler devam ediyor. Tabii Ermenistan tarafından birtakım iddiaları var, bu iddialarla ilgili Türk makamlarına gerekli yazışmaları, bilgilendirmeleri yaptık." ifadelerini kullandı.

Doğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Umut ediyorum ki çocuğumuz kısa süre içinde Türkiye'ye döner. Tabii burada bir izinsiz geçiş var. Neticede çocuk 18 yaşından küçük birisi. Normalde biz bu tür geçişleri iki makam, iki ülke yetkilileri görüşerek halledebiliyorduk ancak burada Ermenistan tarafı bu sefer bu konunun diplomatik yoldan çözümüyle ilgili talepte bulununca mecburen konu hem Dışişleri hem İçişleri Bakanımız marifetiyle takip edilmekte.

Çocuğun pazartesi günü dönmesi için bir umudumuz var, inşallah döner."

- "Devletimizden yardım istiyorum"

Baba Mustafa Özmen de oğlunun 24 Temmuz günü Ermenistan'a sınır olan Küçük Durduran köyü yaylasında tepenin arkasını merak edip geçtiği için Ermeni askerlerce gözaltına alındığını söyledi.

Erivan'a gidip cezaevinde oğluyla görüştüğünü anlatan Özmen, Azerbaycan kökenli oldukları için oğlunun ajan muamelesi gördüğünü dile getirdi.

Özmen, şunları kaydetti: "Ermeni vatandaş tarla biçiyormuş, onun şikayeti üzerine olay yerine askerler gelmiş. Askerlerin gelmesiyle de oğlum ateş ederler diye korkmuş ve oradan uzaklaşmamış, teslim olmuş. Askerler de tutuklamış. Biz gece 22.00-23.00 sıralarına kadar ilgili birimlere de haber vererek arama yaptık. Cebeci Karakolu'nda bize 'Oğlunuzun Ermenistan'a geçtiği tespit edilmiştir.' denildi. 25 Temmuz'da kaymakamımız ve jandarmadan yarbay rütbeli komutanımızla görüştük ve oğlumun onların elinde olduğunu doğruladık.

Ben daha sonra Ermenistan Erivan'a gittim, görüşme sağladım. O zamana kadar oğlumun sağlık durumu da iyiydi ama ben döndükten sonra çocuğa iki defa dayak atmışlar. Tekme-tokat vurmuşlar, yumrukla çocuğu darbetmişler. Ankara'da olduğum için dönüş yapamadım ama şimdi devletimizden yardım istiyorum."

Ermenistan ve Türkiye Arasında 'Umut Ali' Krizi

Ermenistan ve Türkiye Arasında 'Umut Ali' Krizi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.