Emlak Bankası Yeniden Faaliyette

Emlak Bankası Yeniden Faaliyette

2001 krizinde tasfiye edilen Emlak Bankası, yeniden faaliyete geçirildi.

A+A-

2001 krizinde tasfiye edilen Emlak Bankası, yeniden faaliyete geçirildi.

Türkiye Emlak Katılım Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yaptığı değerlendirme neticesinde onay aldığı açıklandı.

Bankanın faaliyet izni de Resmi Gazetede yayımlanan kararla duyuruldu.

emlak-bankasi.jpg

Banka'nın yakın zamanda yeniden şubeleşmeye başlaması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçtiğimiz yıl Aralık ayında "Emlak Bankası'nın yeniden yapılandırma sürecini başlattık." demişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da gayrimenkul sektörüne destek olma gerekçesiyle, ithal malların burada üretilmesi için bankanın kuruluş sürecini işlettiklerini söylemişti.

EMLAK BANKASI NEDİR?

1926’da bir kamu bankası olarak kurulan Emlak Bankası, 2001 krizinde kapatılmıştı.

6 Temmuz 2001’de Ziraat Bankası'na devredilerek tasfiye edilen Emlakbank'ın, BDDK bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni sona erdirilmişti.

Emlakbank'ın tasfiyesini öngören 4684 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 3 Temmuz 2001’de Resmi Gazete'de yayımlanmış, kanunda, bankanın taahhütleri ile sabit kıymetleri dahil tüm aktifleri Ziraat Bankası ile Halk Bankası'na devredilmesi kararlaştırılmıştı. Tasfiye edilen bankanın 403 şubesi de, Ziraat Bankası’nın bünyesinde faaliyete devam etmesine karar verilmişti.

“İnşaat teşebbüslerini desteklemek, gerekli kredileri sağlamak” amacıyla Atatürk'ün talimatları doğrultusunda kurulan banka, 3 Haziran 1926 yılında ‘Emlak Eytam Bankası’ olarak faaliyete geçti. Emlak ve Eytam Bankası, 1946’lara kadar çalışmalarını sürdürdü. Bu dönemin en önemli uygulaması, temeli 1944 yılında dönemim Başbakanı Şükrü Saraçoğlu tarafından atılan Saraçoğlu Mahallesi oldu. Bankanın adı 1 Eylül 1946 tarihinde Türkiye Emlak Kredi Bankası Anonim Ortaklığı'na dönüştü. Banka uzun yıllar Türkiye'nin gerek konut gerekse ticari bankacılık sektöründe etkin oldu. Bu dönemin en önemli uygulamaları arasında Ataköy, Mimaroba, Sinanoba, Bahçeşehir, Elvankent, Ataşehir, Mavişehir, Mutlukent gibi konutların yanı sıra Merkez Bankası Binası'nı, Milli Savunma Bakanlığı konutlarını ve TBMM lojmanları gösteriliyor. 1988 yılında Buğday Bankası A.Ş. ile Türk Ekspres A.Ş.'nin birleşmesi sonucu oluşan Anadolu Bankası ile birleşince bankanın adı bu kez de Türkiye Emlak Bankası olarak değişti. 1992 yılında da Denizcilik Bankası, Emlak Bankası'na devredildi. Emlak Bankası, 1988 yılından itibaren ise bankacılık ve inşaat faaliyetlerinden ziyade yolsuzluk ve genel müdürleriyle gündeme geldi. Bankanın çok sayıda müdürü mahkemelik olmuştu. Siyasilerin gözdesi olan Emlakbank, 2000 yılı itibaritle öz kaynaklarını yitirmiş bir bankaya evrilmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.