1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kalitesiz "Güneş Gözlüğü" Kullanmayın
Doğal Sit Alanı Lavaş Gölü Kuruyor

Doğal Sit Alanı Lavaş Gölü Kuruyor

Çıldır Gölü'ne suyu akıtılan Lavaş Gölü kuruyor.

A+A-

Çıldır Gölü'ne suyu akıtılan Lavaş Gölü kuruyor.

Suat İncedere’nin özel haberine göre, Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, Ardahan’ın Çıldır ilçesinde bulunan Akçakale Yarımadası Doğal Sit Alanı ile Çıldır ve Lavaş gölleri, ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak tescil ve ilan edildi. Denizden yüksekliği 1965 metre olan ve 14 kilometrekare yüzeye sahip Lavaş Göllü kuruyor.

Gölün çevresinde hayvan otlatan Uğur Bulut, (29) "bir gönlümüz vardı, onuda yok ettiler. Bu gölden tam kapımıza kadar su giderdi, hayvanımız, kazımız, tavuğumuz su içerdi, onuda yok ettiler" dedi.

Gölün yüzde 65-75'nin kurulduğunu söyleyen Bulut, "Eskiden hayvanlarımız gölden su içerdi, şimdi yukarı götürüyoruz orada su içiyor. DSİ döneminde kanal vardı ve o kanalın su tutan kapağı vardı. Şimdi o kanalın kapağını yıktılar biz Gönülalan köyü olarak suya hasret kaldık"dedi.

Ahmet Aydın (29)," Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız tarafından hassas alan ilan edilen Lavaş Göllü su seviyesi düştü, korunamadı. Gölün sularının çekilmesi ile birlikte, gölün kendine özgü balık türlerinin de yok olmasına neden oldu. Gölün şuanda yüzde sekseni kurumuş durumdadır. Yetkililerde bu gölün korunması için bir hassasiyet ve bir yardım talebinde bulunmak istiyorum, İnşallah gönlümüz eski su seviyesine gelir, böylece gölümüz kurtulur" dedi.

Lavaş Gölü: eski Kars - Çıldır yolunun birkaç kilometre ötesinde, Taşköprü ve Gönülalan köyü sınırları içinde yer almaktadır. Konum olarak da Çıldır gölünün biraz daha güney batısında yer alan bir göl, aynı zamanda bir kuş cenneti olarak ta biliniyor. Çıldır Gölü Arpaçay baraj gölünün 70'li yıllarda yapımından sonra, baraj daha çok su tutsun diye bu gölün suyu Çıldır gölüne bir kanalla bağlandı. Var olan akıntı yatağı, dönemin DSİ Müdürlüğünce göl seviyesine göre birkaç metre derinleştirildi. Lavaş Gölü'nün Çıldır Gölü'ne entegrasyonunu sağlayan derivasyon kanalının su tutma seviye kodu sıfıra düşürülmesi sonucu göl %70 ila-80'i  kurudu. 

Yaklaşık 14 km alana sahip, halk dilinde (Lavaşın) Lavaş Gölü aynı zamanda Çıldır Gölü'ndeki balık türlerinde üreme alanı olmakla birlikte göçmen kuşlarında barınağı kuruma noktasına geldi.

Bu gün bölgede hayvanların otlağı haline gelen Lavaş Gölü korunmayı bekliyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.