1. HABERLER

  2. KÜLTÜR | SANAT | MAGAZİN

  3. Çoban Heykeltıraş'ın Sezon HAZIRLIĞI
Çoban Heykeltıraşın Sezon HAZIRLIĞI

Çoban Heykeltıraş'ın Sezon HAZIRLIĞI

Karslı çoban heykeltıraş Metin Doğrukartal, yerli ve yabancı turistlere Kars'ın mimari eserlerini sunmak için biblo ve minyatür çalışmalarını hızlandırdı.

A+A-

Karslı çoban heykeltıraş Metin Doğrukartal, Türkiye- Ermenistan sınırındaki Ani Harabelerinde stant açmak, yerli ve yabancı turistlere Kars’ın mimari eserlerini sunmak için biblo ve minyatür çalışmalarını hızlandırdı.

KHA'nın haberinde, Kars Belediyesi’nin destekleriyle Kars Kalesi eteğindeki tarihi doku arasında bulunan Namık Kemal Kültür Evi’nde çalışmalarını sürdüren Çoban Heykeltıraş Metin Doğrukartal, Kars Kalesi başta olmak üzere, Taş Köprü, Evliya Camii, 12 Havariler Kilisesi, Kümbet Camii, Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri Türbesi, hamamlar ve daha bir çok tarihi binanın minyatürlerini yapıyor.

Doğrukartal, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte biblo ve minyatür çalışmalarına Namık Kemal Kültür Evi’nin çatı katındaki çakıl zemin üzerinde devam ediyor. Yağmurlu havalarda eserlerini içeri taşıyan Doğrukartal, güneşli havalarda da biblo ve minyatürleri çakıl zemin üzerine halka şeklinde diziyor ve kendisi de bu eserlerin arasında oturarak çalışma yapıyor. Kars Çayı’nın coşkulu sesi, Kars Kalesi ve diğer tarihi dokunun havası eşliğinde taşları işleyen Doğrukartal her geçen gün hedeflerini büyütüyor. Doğrukartal’ın şimdi ki çalışması da yerli ve yabancı turistlerin ziyaret amaçlı akın ettiği Türkiye-Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri. Harabelerin girişine bir stant açmayı hedefleyen Doğrukartal, burada yerli ve yabancı turistlere satış yapabileceği oranlarda biblolar üretiyor.

AŞIKLARIN SAZLI-SÖZLÜ DESTEĞİ
Aşık Murat Çobanoğlu Derneği’nin de Namık Kemal Kültür Evi’nde bulunması Doğrukartal’a sazlı-sözlü desteğin verilmesini de sağlıyor. Dernek Başkanı Mahmut Karataş, sürekli sanatıyla meşgul olan Doğrukartal’ın yanına giderek sazıyla değişler söylüyor. Aşık Karataş, Doğrukartal’ın mesleğine aşık biri olduğunu söyleyerek, canı sıkıldığında hemen yanına gidip hem sohbet edip hem de değişleriyle ortama farklı bir hava kattığını belirtti. Kültür Araştırmacısı Gazeteci Orhan Alcanoğlu da, Metin Doğrukartal’ın Kars için bir şans olduğunu ifade etti.

“MESLEĞİME AŞIĞIM”
Doğrukartal, çobanlık yaptığı dönemlerde hayvan otlatırken nerede bir taş görse ona şekil verdiğini ve ömrünün taşları yontmakla geçtiğini söyledi. O günlerden bu günlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini de ileten Doğrukartal, “Herkes bir şeye aşık olur, ben de mesleğime aşığım. Bu mesleği çok seviyorum. Ben bu sanatla meşgul olurken kendimi bambaşka bir dünyada hissediyorum.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.