1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 20 Yaşındaki Genç Kız Trafik Kazasında Öldü
Binlerce Kişi Kaz Dağları İçin Yürüdü

Binlerce Kişi Kaz Dağları İçin Yürüdü

Kaz Dağları'na yapılmak istenilen altın madenine karşı doğa ve yaşam için başlatılan "Su ve Vicdan Nöbeti" için bugün büyük buluşma gerçekleşti. Binlerce kişi doğa için yürüdü.

A+A-

Kaz Dağları'nın olduğu bölgede altın arama çalışmalarını protesto etmek için yürüyüş düzenlendi.

Çanakkale Kirazlı Köyü’nde Kanadalı Alamos Gold şirketinin altın madeni çalışmaları nedeniyle ağaç katliamı yaşanması üzerine 26 Temmuz'da başlatılan “Su Ve Vicdan Nöbeti” kapsamında bugün büyük bir buluşma gerçekleştirildi.

Kirazlı Balaban Çeşme Mevkii’nde saat 11.00’da kamp alanında toplanmaya başlayan kalabalık burada bir toplantı gerçekleştirdi. Daha sonra ise kalabalık maden alanına yürüdü. 

Eylemciler jandarmanın engelleme çabalarına rağmen geri adım atmadılar ve saat 13.30’da alana girdi. Alanda yaklaşık 3 saat kalan kalabalık burada yapılan açıklamanın ardından sembolik olarak fidan dikimi gerçekleştirdi. Daha sonra ise protesto alkışları eşliğinde alanı terk ettiler. 

Alana yürüyüş başladı

Alanda yapılan basın açıklamasının ardından kitle 12.30 sularında ağaç katliamının yaşandığı maden sahasına doğru yürüyüşe geçti.

Jandarmanın engelleme çabalarına rağmen kalabalık ağaçların kesildiği şantiye alanına saat 13.30 sularında giriş yaptı. Grubun burada da bir basın açıklaması yapması bekleniyor.

Sanatçılar konuşma yaptı

Nöbete gelenler arasında olan sanatçılardan Sadık Gürbüz 'andın' okunmasının ardından kalabalığa seslendi. Şair/yazar  Ataol Behramoğlu da bir şiir okudu. Basın açıklamasının ardından Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan bir konuşma yaptı.

Alanda toplanan kalabalık 'Kaz Dağları Andı' okudu

Büyük buluşmada çevrecilerin kaleme aldığı 'Kaz Dağları Andı' okundu.

"Ağaçların ayakları yok kaçmaya...
Elleri yok dövüşmeye...
Dilleri yok sövmeye...
O halde...
Kaz dağlarımızı biz savunacağız biz...
Bu dağlarda durursa kalbim bir gün...
Düştüğüm yere gömün...
Yüreğim dağ çiçeklerindedir.."

Nöbete giden otobüslere polis denetimi

Büyük buşluşma öncesinde Türkiye'nin dört bir yanından Kirazlı'ya akın eden insanlara polis denetimi uygulandı.

Çanakkale Belediye'si tarafından saat 08.00'dan itibaren Cumhuriyet Meydanı'ndan kaldırılan otobüsleri polis durdurarak şöför, plaka ve yolcu kapasitesi denetimi yapıldı.

Katılanlar

Büyük buluşmaya CHP'den Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek, Gülizer Biçer Karaca, Veli Ağbaba, Orhan Sarıbal, CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, CHP Milletvekilleri Özgür Ceylan, İlhami Özcan, Ensar Aytekin Ataş, Mustafa Adıgüzel ,Fikret Şahin, Aysu Bankoğlu, Ahmet Vehbi, Gamze Taşçıer, Murat Emir, Jale Nur Süllü, Murat Bakan, Tahsin Tarhan, Erkan Aydın ve Emine Gülizar Emecan katılıyor.

Madenle ilgili olarak hukuki süreci 10 yıl önce başlatan ve mücadele sürecini doğrudan takip eden Çanakkale Barosu avukatları ile İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Tekirdağ, Kırklareli, Aydın, Edirne, Balıkesir, Yalova, Kocaeli Barosu avukatları da eylem alanında yerini alacaklar ve basın açıklamasına destek verecekler.

Ayrıca etkinliğe katılmak için binlerce kişi bölgeye akın etti. Etkinliğe CHP ve HDP'li vekillerin yanı sıra, ekoloji dernekleri, sivil toplum kuruluşları, aktivistler, yerel, ulusal ve uluslararası gazetelerin temsilcileri, ünlü isimler ve çok sayıda vatandaş katılıyor.

Moğollar ve Fazıl Say'dan konser

Moğollar grubu da bugün kent merkezinde doğa katliamına tepki göstermek için konser verecek. Kaz Dağları'nda çevre katliamının bitirilmesi ve kamuoyunun tepkisinin çekilmesi için dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say 18 Ağustos'ta firmanın faaliyet gösterdiği alanda konser verecek.

Ne olmuştu?

Bölgede 2000’li yılların başında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Enerji Bakanlığı bölgede maden yataklarını araştırarak haritalandırma çalışması yaptı.

2002’den sonra Maden Yasası’nda değişiklikler yapıldı ve firmalara maden araması için ruhsatlar verildi. 2010’lu yıllara gelindiğinde arama ruhsatları işletme ruhsatına dönüşmeye başladı.

2017’den itibaren de işletmeler kurulmaya başlandı. Bu dönemde de bölgedeki ağaç katliamı yoğun olarak gündeme gelmiş ve eylemler yapılmıştı.

Bu kapsamda faaliyete başlayan Kanadalı Alamos Gold firması ve taşeron firması Doğu Biga Madencilik 2017 yılından bu yana Kirazlı’daki maden bölgesinde ağaç kesiyor. ÇED raporunda 45 bin ağaç kesilmesi planlanırken şirket 195 bin ağaç kesti. Katliam görüntülerinin sosyal medyada yayılmasıyla birlikte toplumun her kesiminden insan Kirazlı’ya akın etmeye başladı.

26 Temmuz'da Çanakkale Belediyesi öncülüğünde madene yakın bir alanına kamp kurularak ‘Su ve Vicdan' nöbetlerine başlandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.