1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Bilinçsiz Klima Kullanımı Tehlike Saçıyor
Bilinçsiz Klima Kullanımı Tehlike Saçıyor

Bilinçsiz Klima Kullanımı Tehlike Saçıyor

Klimaların bilinçsiz ve yanlış kullanımının kas, boyun ve sırt ağrıları, eklem tutulmaları, enfeksiyon, alerji ve hatta zatürree gibi sağlık sorunlarına davetiye çıkardığı bildirildi.Acıbadem Adana Ha...

A+A-

Klimaların bilinçsiz ve yanlış kullanımının kas, boyun ve sırt ağrıları, eklem tutulmaları, enfeksiyon, alerji ve hatta zatürree gibi sağlık sorunlarına davetiye çıkardığı bildirildi.

Acıbadem Adana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Coşkun Akalın, giderek artan sıcaklar sebebiyle kurtarıcı olarak görülen klimaların sağlık sorunu yaşamamak için belli kurallara bağlı kalarak kullanılmasının önem taşıdığını söyledi. Pek çok kişide boyun ve sırt ağrılarının oldukça artmasının klima kullanımına bağlı olduğunu belirten Dr. Akalın, “Bilinçsiz klima kullanımı, bel, boyun ve kas ağrılarından tutulmalara, enfeksiyon hastalıklarından alerjik reaksiyonlara ve hatta zatürreeye dek birçok soruna yol açabiliyor. Bu sorunları yaşamamak için öncelikle kişinin klimaların hava üfleyen kanallarını üzerine doğru çevirmemesi ve sıcak bir ortamda bulunurken aniden çok soğuk bir ortama geçmemesi gerekiyor. Kas tutulmalarından ve şiddetli ağrılardan korunabilmek için iç sıcaklık ile dış sıcaklık arasındaki farkın 5 ila 10 santigrat derece arasında olması gerektiği önem taşıyor” dedi.

Ani ısı değişimleri kas spazmına davetiye çıkartıyor

Sıcak havalar sebebiyle boyun, bel ve sırt bölgelerin terleyerek kasların gevşemesine yol açtığını, bu sırada klimanın soğuttuğu bir ortama girilmesiyle terli bölgelerin aniden soğuk hava ile temas edince kas spazmlarına davetiye çıkartıldığını vurgulayan Dr. Akalın, şunları kaydetti:

“Sadece kas spazmı bile ağrılı bir durum iken, buna zaten var olan boyun fıtığı, kireçlenme, omurga eğrilikleri ya da fibromiyalji gibi rahatsızlıklar eşlik ediyorsa tutulmalar kaçınılmaz hale geliyor. Boyun kaslarında gelişen spazm, gerilim tipi baş ağrılarına neden oluyor. Kişinin migren tipi baş ağrısı şikayeti varsa, tekrarlayan boyun spazmı veya tutulması migreni tetikleyerek atağın daha şiddetli ve uzun geçmesine sebep olabiliyor.”

Tedavi seçenekleri değişebilir

Boyun ve sırt ağrısı çeken kişilere uygulanan farklı tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Dr. Coşkun Akalın, “Şikayetlerin şiddetine göre kişiye medikal tedavi uygulanabiliyor. Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, semptomları düzelterek hastanın hareket kabiliyetini kolaylaştırıyor. Bunun yanı sıra sıklıkla uygulanan fizik tedavide, ağrı ve spazm gibi semptomların ortadan kalkması ve kişinin olabildiğince erken hareket etmesi amaçlanıyor. Fizik tedavi yönteminde sıcak, soğuk, alçak ve orta frekanslı akımlar ve Tens gibi cihazlardan yararlanılıyor. Diğer bir tedavi yöntemini de, egzersiz ve hafif tempolu yüzme oluşturuyor” diye konuştu.

Bilinçsiz Klima Kullanımı Tehlike Saçıyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.