1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Erdoğan’ın Uçağı 3. Havalimanına İndi
Ahmet Şık ve Murat Sabuncu Tahliye Oldu

Ahmet Şık ve Murat Sabuncu Tahliye Oldu

Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlarının yargılandığı dava sonrasında, Ahmet Şık ve Murat Sabuncu gece saatlerinde tahliye edildi.

A+A-

Dördü tutuklu 20 sanıklı Cumhuriyet davasının altıncı duruşması İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi ara kararını açıkladı.

Mahkeme tutuklu sanıklar Ahmet Şık ve Murat Sabuncu hakkında tahliye kararı verdi. Akın Atalay ve Ahmet Kemal Aydoğdu'nun tutukluluğunun devamına karar verdi.

Mahkeme savcılık makamından da esas hakkında mütalaasını istedi.

Davaya 16 Mart'ta devam edilecek.

Ne olmuştu?

İddianame, Cumhuriyet yöneticilerinin tutuklandığı 5 Kasım 2016 tarihinden 156 gün sonra, 4 Nisan 2017'de hazırlandı.

Ahmet Şık 31 Aralık'ta ve Emre İper ise 19 Nisan'da tutuklandı. 

Yargılama 24 Temmuz 2017'de başladı. İper hakkındaki iddianame de 24 Temmuz'da mahkemeye gönderildi.

Soruşturmayı Murat İnam başlattı. İnam aynı zamanda "FETÖ davası” sanığı.

İnam'ın imzasının yer almadığı iddianameyi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Akif Ekinci ve Cumhuriyet Savcısı Yasemin Baba imzaladı.

Gazetecilik faaliyetlerininsuç olarak olarak yer aldığı iddianamenin 106 haber delil ve dayanak, 149 tweet, 17 gazeteci ve gazete yöneticisi de tanık olarak yer almıştı.

Savcılık, “Silahlı terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlarından cezalandırılmalarını talep ediyor.

Kim yargılanıyor?

Tutuklular: Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay ve Ahmet Kemal Aydoğdu.

İlk duruşmada tahliye edilenler: Cumhuriyet Gazetesi okur temsilcisi Güray Öz, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Hakan Kara, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör ve Cumhuriyet Gazetesi Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay.

Üçüncü duruşmada gazeteci Kadri Gürsel tahliye edildi.

9 Mart 2018'deki altıncı duruşmada Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve muhabir Ahmet Şık tahliye edildi. 

Avukatların yaptığı itiraz sonrası 29 Aralık 2017'de Emre İper tahliye edildi.

Hakkında adli kontrol kararı verilenler: Cumhuriyet Gazetesi eski yayın yönetmeni ve köşe yazarı Aydın Engin, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Hikmet Çetinkaya.

Hakkında kısıtlama kararı olmayanlar: Eski muhasebe müdürü Bülent Yener, muhasebe müdürü Günseli Özaltay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç.

Hakkında yakalama kararı olanlar: Cumhuriyet Gazetesieski genel yayın yönetmeni ve köşe yazarı Can Dündar, Cumhuriyet Gazetesi eski çalışanı İlhan Tanır.

Sanıklardan Ahmet Kemal Aydoğdu hariç tüm sanıklar Cumhuriyet çalışanı veya yöneticisi. 

Kime kaç yıl istendi?

Can Dündar, Mehmet Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay’ın, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi;

Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç ve Önder Çelik’in “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” ve “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlarından ayrı ayrı 11,5 yıldan 43 yıla kadar hapsi;

Bülent Utku, Musa Kart, Güray Öz, Turhan Günay, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya’nın da “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” ve “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlarından ayrı ayrı 9,5 yıldan 29 yıla kadar hapsi;

Ahmet Şık’ın “PKK ve DHKP/C” silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi;

Emre İper'inse "ByLock kullanıcısı olduğu" iddiasıyla "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi. 

Ahmet Kemal Aydoğdu'ya ait olduğu iddia edilen "jeansbiri” hesabından atılan 31 tweet iddianamede şöyle yer alıyor:

“Aydın Engin’in Twitter’de jeans- Biri ismini kullanan FETÖ/PDY yöneticisi şüpheli Ahmet Kemal Aydoğdu tarafından 20 Ekim 2016 tarihinde Aksilahlanma hastaginin açılmasından sonra 23 Eylül 2016 tarihinde “AKSK (Ak Silahlı Kuvvetler)” başlıklı bir yazı yazarak bir algı çalışması başlattığı... FETÖ/PDY’nin darbe girişimini bastıran kahraman Türk halkının birlik ve beraberliğini bozarak, toplumsal fay hatlarını harekete geçirmek amacıyla tutuklu şüpheli Ahmet Kemal Aydoğdu’ya ait ‘Jeans- Biri’ isimli profilden başlatılan ‘Aksilahlanma’ etiketini gazete ve internet sitesinde haberleştirdiği, yine şüphelilerden Aydın Engin tarafından bu paylaşımın müstakil bir yazı konusu edilerek, kamuoyu nezdinde doğru ve inandırıcı olduğu yönünde kanaat oluşturmaya çalıştığı, böylece silahlı terör örgütü FETÖ/PDY’nin amaçlarına hizmet ettiği görülmüştür.”

Mahkeme heyeti

Cumhuriyet davasının ikinci duruşmasında İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti başkanı: Abdurrahman Orkun Dağ.

Üye hakimler ise şöyle: Seval Alaçam Sağlam, Ramazan Çiçek.

Duruşma savcısı: Hacı Hasan Bölükbaşı.

Ahmet Şık ve Murat Sabuncu Tahliye Oldu

Ahmet Şık ve Murat Sabuncu Tahliye Oldu

Ahmet Şık ve Murat Sabuncu Tahliye Oldu

Ahmet Şık ve Murat Sabuncu Tahliye Oldu

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler