
Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği’nden Kış Bakımı Vurgusu.. Varroa Mücadelesi de Önem Taşıyor!
Ardahan’da 22 Ekim’deki kışlatma eğitiminde, arı kolonilerinin sağlığı, kışlık besin stokları ve hastalıklara karşı bakım ele alındı.
Ardahan’da 22 Ekim’deki kışlatma eğitiminde, arı kolonilerinin sağlığı, kışlık besin stokları ve hastalıklara karşı bakım ele alındı.
Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, 2026 sezonunda kovan başına ortalama 5 kilo bal alındığını açıkladı.
Varroa yükünün izlenmesi, doğru kışlatma, yeterli besleme ve kovan içi nem kontrolü, koloni kayıplarını azaltmada önemli rol oynuyor.
ARDAHAN’DA KIŞLATMA EĞİTİMİ DÜZENLENDİ
PolitiKARS’ın haber kaynaklarından derlediği bilgilere göre, Ardahan’da arıcılık gündeminin son gelişmeleri, kolonilerin kış dönemine hazırlanması ve arı sağlığının korunması üzerine yoğunlaştı.
Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü ile Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği “Arıcılıkta Kışlatma Teknikleri” eğitimi, 22 Ekim 2026’da gerçekleştirildi. Ardahan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kemal Yazıcı’nın verdiği eğitimde kış öncesi koloni kontrolleri, kışlık besin stokları, koloni gücünün değerlendirilmesi, kovan içi havalandırma ve nem kontrolü konuları ele alındı.
Eğitimde, kış döneminde yaşanabilecek koloni kayıplarını azaltmak ve arıların ilkbahara güçlü ulaşmasını sağlamak için uygulanması gereken bakım yöntemleri de anlatıldı.
BİRLİK BAŞKANI VARROA MÜCADELESİNE DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, 2025’te yaptığı açıklamada, aynı bölgede bulunan arıcıların Varroa mücadelesini ve kovan bakımını eş zamanlı yürütmesinin önemini vurgulamıştı.
Varroa destructor adlı parazit, bal arılarının gelişimini ve bağışıklığını olumsuz etkileyebiliyor. Parazit yoğunluğunun artması, virüs kaynaklı hastalıkların yayılmasını kolaylaştırırken ağır bulaşıklık koloninin zayıflamasına ve kayıplara yol açabiliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü de 27 Nisan 2026’da yayımladığı bilgilendirmede, kovanlardaki Varroa yoğunluğunu belirlemek amacıyla pudra şekeri testinin uygulamalı olarak anlatıldığını duyurmuştu.
BAL VERİMİ DÜŞTÜ, KIŞ BAKIMI BAŞLADI
19 Ekim 2026’da yayımlanan haberlere göre, Ardahan’da bal hasadının tamamlanmasının ardından arıcılar sonbahar bakımına ve kış hazırlıklarına başladı. Evliyaoğlu, 2026 sezonunda kovan başına ortalama 5 kilogram bal elde edildiğini, yaklaşık 40 bin kovandan toplam 200 ton bal alındığını açıkladı.
Birlik Başkanı, kış dönemine güçlü kolonilerle girebilmek için hasadın ardından bakım çalışmalarına başlanması ve arıların besin durumunun kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Bazı arıcıların kovanlarını kışlatmak amacıyla Artvin’e götürmeye hazırlandığı da aktarıldı.
İLAÇLAMA KOLONİ DURUMUNA GÖRE YAPILMALI
Varroa ile mücadelede parazit yoğunluğunun ölçülmesi, koloni ve yavru durumunun değerlendirilmesi ve uygun yöntemin seçilmesi önem taşıyor. Kullanılacak ürünlerin ruhsatlı olması ve etiket talimatlarına uyulması gerekiyor.
Oksalik asit, formik asit ve timol içeren ürünler belirli koşullarda kullanılabiliyor. Ancak ürünlerin etkinliği sıcaklığa, kapalı yavru miktarına ve uygulama biçimine göre değişiyor. Yanlış doz veya zamanlama arılara zarar verebilir; bazı ürünlerin uygunsuz kullanımı balda kalıntı riskini artırabilir.
Ardahan’daki güncel eğitim ve bakım çalışmaları, arıların kışa hazırlanmasının yanında hastalık ve parazitlerin izlenmesinin de koloni sağlığının korunmasında önemli olduğunu ortaya koyuyor.














HABERE YORUM KAT