AB'den Yunanistan'a Dayanışma Ziyareti

AB'den Yunanistan'a Dayanışma Ziyareti

Avrupa Birliği'nin yetkili isimleri, Yunanistan'a dayanışma ziyareti düzenleyip sınırda Türkiye'ye mesajlar gönderdi.

A+A-

Avrupa Birliği'nin yetkili isimleri, Yunanistan'a dayanışma ziyareti düzenleyip sınırda Türkiye'ye mesajlar gönderdi.

Suriye'deki İdlib krizine koşut Türkiye'nin sınırlarını açmasıyla göçmenlerin Yunanistan sınırına yığılması karşısında Avrupa Birliği'nin (AB) yetkili isimleri Yunanistan'a dayanışma ziyareti düzenledi.

Yunanistan'ın Türkiye sınırını Yunan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile birlikte turlayan AB yetkilileri, Kestanelik köyünde hep birlikte basın toplantısı düzenledi.

'Avrupa'nın kalkanı'

AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun Başkanı Ursula von der Leyen, 'Avrupa'nın kalkanı' diye nitelediği Yunanistan'ın sınırlarını koruma çabasını desteklediklerini dile getirdi. 

'Aynı zamanda Avrupa sınırı'

Eski Almanya Savunma Bakanı da olan Von der Leyen, "Birinci önceliğimiz aynı zamanda Avrupa'nın sınırı olan Yunan dış sınırında düzenin sağlanmasını garantiye almak" diyerek ekledi:

"Bu sınır sadece Yunan sınırı değil, aynı zamanda Avrupa sınırıdır. Bugün bir Avrupalı olarak yanınızda duruyorum. Bugün buraya çok net bir Avrupa dayanışması ve Yunanistan'a destek mesajı vermek için geldik."

"Sınırlarımızdaki durum, sadece Yunanistan'ın değil, Avrupa'nın bir bütün olarak yönetmesi gereken bir meseledir. Avrupa'nın birliğini sınamak isteyenler hayal kırıklığına uğrayacaktır. Çizgimizi koruyacağız ve birliğimiz galip gelecek." 

700 milyon euro mali yardım

Atina'ya ihtiyaç duyduğu operasyonel desteği sağlamayı taahhüt ettiğini belirten Avrupa Komisyonu Başkanı, sınırdaki krizle ilgili Yunanistan'a ilk etapta 700 milyon euro mali yardım sözü verdi.

Sınıra 100 AB muhafızı dahil Frontex gücü

Yanısıra 7 gemi, 2 helikopter, bir uçak, 3 termal görüş aracı ve 100 ekstra sınır muhafızı içeren Frontex gücü seferber etmeyi ve tıbbi malzeme, ekip ve barınakları da kapsayan sivil koruma yardımı vaat etti.

Türkiye'ye 'göçmenleri kullanma' eleştirisi

Sınıra çoluk çocuk yığılan kitlelerle ilgili 'göçmenlerin yalan vaatlerle kandırıldığı' değerlendirmesini yapan Von der Leyen, Türkiye'ye atıfla, bir amaca ulaşmak için insanların malzeme olarak kullanılmasını eleştirdi. 

'Sığınmacı geri kabul anlaşmasına uyun'

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de Türkiye'ye 2016 yılında AB ile yaptığı sığınmacı geri kabul anlaşmasına saygı gösterme çağrısı yaptı.

Eski Belçika Başbakanı da olan Michel, hem Avrupa'nın sınırlarını korumasının önemini hem de uluslararası hukuka saygı gösterilmesini vurguladı.

Von der Leyen "Yunanistan'ın derdi, endişesi, Avrupa'nın derdi, endişesidir", Michel "Yunan sınırı Avrupa sınırıdır" vurgusu yaptı.

Sınırdaki tura ve basın toplantısına Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli de katıldı.

'Erdoğan'ın tehditleri başarısızlığa uğradı'

Basın toplantısında Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis Yunanistan'a şantaj yapılamayacağını söyleyerek "Erdoğan'ın tehditleri başarısızlığa uğradı" çıkışını yaptı.

'AB sınırları için asimetrik tehdit'

"Bu bir sığınmacı sorunu olmaktan çıkmıştır. Türkiye bariz şekilde kendi jeopolitik gündemini dayatmaya ve dikkati Suriye'deki korkunç durumdan başka yöne çekmeye çalışmaktadır" diyen Miçotakis, Yunanistan-Türkiye sınırındaki göçmen krizinin AB sınırları için asimetrik tehdit oluşturduğunu söyledi. Bu krizin en azından Avrupa'nın sorumluluklarını üstlenmeye başlaması için uyanma alarmı olmasını temenni etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.