Ucuz Maliyetli Kobi Kredisi Hayata Geçti

Ucuz Maliyetli Kobi Kredisi Hayata Geçti

TOBB öncülüğünde oda ve borsaların katkılarıyla hayata geçirilen “Nefes Kredisi” için başvurular başladı.

A+A-

TOBB öncülüğünde oda ve borsaların katkılarıyla hayata geçirilen “Nefes Kredisi” için başvurular başladı. Kredi Garanti Fonu’nun teminat sağladığı Nefes Kredisi, yıllık 9,90 faiz ve 12 ay vade ile Denizbank ve Ziraat Bankası şubelerinden kullanılabiliyor.

Nefes Kredisi Projesi başladı. KOBİ’ler, üye oldukları oda ve borsadan alacakları üyelik belgesiyle Ziraat Bankası ve Denizbank şubelerinden yıllık yüzde 9,90, aylık yüzde 0,83 faizle 1 yıl vadeli kredi kullanabiliyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ve ona bağlı oda-borsaların öncülüğü ve finansal katkısıyla Kredi Garanti Fonu’nun teminatıyla Ziraat Bankası ve Denizbank işbirliğinde hayata geçirilen proje, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘finansmanda inovasyon’ olarak değerlendirildi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, proje ile KOBİ’lerin yüksek faiz baskısından bir nebze olsun kurtularak nefes alacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, projeyi himayesine alarak destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile proje ortakları Denizbank, Ziraat Bankası ve Kredi Garanti Fonu’na teşekkür etti.

5 milyarlık kredi hacmi

Projeye ilişkin bilgi veren Hisarcıklıoğlu, TOBB’a bağlı 81 ildeki oda ve borsaların bu projede büyük bir inisiyatif üstlendiklerini belirterek, “Onların da destekleriyle 1 milyar TL olarak başlayan projemiz 5 milyar TL’lik kredi hacmine ulaştı. Reel sektör ile finans sektörü birlikte el ele verdik ve KOBİ’lere nefes olacak bir mekanizma geliştirdik. Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızın başlattığı kredi faizlerini düşürme politikasına özel sektör olarak katkı sağlamış olduk” dedi.

KOBİ’lerin yüzde 15 ile yüzde 18 arasında faizle kredi kullanabildiğinden söz eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

“KOBİ’lere yüzde 10’un altında faizle kredi kullandırmalıyız dedik. Sonrasında çalışma başlattık. Önce TOBB ile 365 oda ve borsamız olarak elimizi taşın altına koyduk. Tüm kaynaklarımızı birleştirdik. Sonra Hazinemiz ve Kredi Garanti Fonu devreye girdi. KOBİ’ler teminat bulamıyor, bankalar da risk gördükleri için onlara kredi verirken çekingen davranıyor, kredi talepleri geri çevrilebiliyordu. Başbakanımızın talimatlarıyla Hazine destekli KGF kefaleti devreye girdi. KOBİ’lerimizin bu proje kapsamındaki kredilerine yüzde 85 kefalet sağlandı. Bankalarımız devreye girdi. Onlar da zararı bile göze alarak projeye kaynak sağladılar. Böylece KOBİ’lere 5 milyar lira taze kredi sağlayacak Nefes Kredisi ortaya çıktı.”

2-3 ay içinde 70-80 bin KOBİ’nin derdine derman olacaklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörünün gücüne ve dinamizmine inanılmasını istedi.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.