1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Bebek İçin En Değerli Hediye “Anne Sütü”
Türkiye'de 'Eczacılık Eğitimi'.. Sektörde Derin Çalkantılar ve İstihdam Sorunu!

Türkiye'de 'Eczacılık Eğitimi'.. Sektörde Derin Çalkantılar ve İstihdam Sorunu!

Türkiye’de eczacılık fakültelerinin sayısının son yıllarda kontrolsüz bir şekilde artması, mezun sayısındaki patlamayla birlikte sektörde derin sorunlara yol açıyor. 

A+A-

Türkiye’de eczacılık fakültelerinin sayısının son yıllarda kontrolsüz bir şekilde artması, mezun sayısındaki patlamayla birlikte sektörde derin sorunlara yol açıyor. 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) hükümeti döneminde açılan yeni fakülteler, eğitim kalitesini düşürüyor ve mezun eczacılar iş bulma konusunda zorluklarla karşılaşıyor.

ECZACILIK FAKÜLTELERİNDE KONTROLSÜZ ARTIŞ

20 yıl önce sadece 8 olan eczacılık fakültesi sayısı, bugün 63’e yükseldi. 
Ancak bu fakültelerin sadece 14’ü tam akredite eğitim sunuyor. 

Yetersiz öğretim kadrosu ve laboratuvar imkanlarına sahip apartman katı tarzı binalarda eğitim veren çoğu fakülte, sektördeki kalite sorunlarını daha da ağırlaştırıyor. 

İSTİHDAM SORUNLARI VE EKONOMİK SIKINTILAR

BirGün gazetesinden Sibel Bahçetepe’nin haberine göre, Türkiye’deki yaklaşık 30 bin eczanenin dörtte biri ekonomik olarak zor durumda ve eczacılık fakültelerinin sayısındaki artış, nitelikli eğitimi olumsuz etkiliyor.

Eczacılar, mezunlar arasında ciddi bir istihdam sorunu yaşandığını ve özellikle yeni mezunların eczane açmak için uzun süre beklemek zorunda kaldığını belirtiyor. 

TEMMUZ KRİZİ VE İLAÇ SORUNLARI

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle Türkiye’deki eczanelerin dörtte biri zor durumda. 

Eczacılar, her yıl Temmuz ayında ilaç sektöründe yaşanan zam dönemi, ilaç fiyatlarındaki belirsizlik ve SGK politikaları nedeniyle ilaç bulma sorunu da devam ediyor. 

İlaç fiyatlarındaki belirsizlik ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) politikaları, ilaç bulma sorununu sürekli gündemde tutuyor.

RAPORLAR VE ECZAFLASYON

Eczacılar ve ilgili kuruluşlar tarafından hazırlanan raporlar, eczacılıkta istihdam, ilaç fiyatları ve nadir hastalıklar için ilaç temini gibi konularda önemli sorunları ortaya koyuyor. 

İstanbul Eczacı Odası’nın “Eczaflasyon” raporu, fakültelerin plansız açılmasının ilaç pazarını dışa bağımlı hale getirdiğini ve bu durumun ilaç temininde büyük sorunlar yaratabileceğini vurguluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.