Türkiye, Kentbank Davasını KAYBETTİ

Türkiye, Kentbank Davasını KAYBETTİ

AİHM, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından el konulan bankalarla ilgili ilk kararını verdi.

A+A-

AİHM, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından el konulan bankalarla ilgili ilk kararını verdi. Buna göre AKP hükümeti davayı kaybetti.

2001 yılında Kentbank'a BDDK tarafından el konulmasının ardından o dönem bankanın ana hissedarı olan Mustafa Süzer ve Eksen Holding'in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) 2005 yılında yaptığı başvuru bugün sonuçlandı.

AİHM, Mustafa Süzer'in hisselerinin büyük bir çoğunluğuna sahip olduğu Kentbank'a, BDDK tarafından el konulmasıyla ilgili yaptığı şikayet başvurusunu haklı buldu.

AA'nın haberine göre, bankalara el konulmasıyla ilgili davalar için emsal oluşturan karara göre, AİHM hükümetin adil yargılanma ve mülkiyet haklarıyla ilgili maddeleri ihlal edildiğine hükmetti. Strasbourg Mahkemesi, Kentbank'a el konulması konusunda Danıştay tarafından alınan iptal kararlarına uyulmadığı gerekçesiyle Türk hükümetini suçlu buldu.

Dava sürecinde Mustafa Süzer ve Eksen Holding maddi tazminat olarak Türk hükümetinden toplam 4 milyar 132 milyon 753 bin 484 Amerikan doları talep etti. Manevi tazminat olarak "Türk hükümetinden resmi özür" talep eden davacılar, mahkeme masrafı olarak da 722 bin avro talep etti.

Tazminat kararı 6 ay ertelendi
AİHM davanın tazminata ilişkin kararını bu tür yüksek tazminat davalarındaki geleneği bozmayarak ileri bir tarihe erteledi. Bu konuda taraflara altı ay süre veren AİHM, bu süre içinde anlaşma sağlanamaması halinde tazminat miktarına kendisi hükmedecek.

Kararda, davacıların tüm tazminat taleplerine olumlu yanıt verilmesinin mümkün olmadığı ancak ulusal planda tazminata hükmedilirken Kentbank'ın el konulan varlıklarının ve davacıların bankacılık izinlerinin dikkate alınması istendi.

Kentbank 2001 krizinin etkilediği bankalardan
1991 yılında Mustafa Süzer ve Süzer Holding tarafından kurulan Kentbank, 2001 krizden ciddi bir biçimde etkilenmişti. Bankanın öz kaynakları süratle eriyince Kentbank, 15 Mart 2001'de yakın izlemeye alınmış, beklenen iyileşme gerçekleşmeyince 2001 yılı Temmuz ayında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmişti.

BDDK, 2001 yılında Kentbank'a el koyarak fona devredilmesini kararlaştırmıştı.

Mustafa Süzer, 2005 yılında AİHM'ye yaptığı başvuruda, hükmetin haksız yere Kentbank'a el koyduğunu iddia etmişti. Süzer, Türkiye'den yaklaşık 4 milyar dolar tazminat talebinde bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.