TÜİK ve ENAG Enflasyon Rakamlarını Açıkladı

TÜİK ve ENAG Enflasyon Rakamlarını Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Kasım ayına  yansıyan enflasyon verilerini yayımladı.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile bağımsız hesaplama yapan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Kasım ayına  yansıyan verilerini açıkladı.

TÜİK’e göre enflasyonda aylık artış yüzde 3,54, yıllık artış da yüzde 85,51 oldu. ENAG ise aylık artışın yüzde 7,18, yıllık artışın da yüzde 185,34 olduğunu savundu.

TÜİK 

TÜİK’in verilerine göre yıllık bazda en az artış gösteren ana grup yüzde 33,48 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, en yüksek olduğu ana grup yüzde 117,15 ile ulaştırma oldu.

Ekim’de bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 0,36 ile eğitim oldu. Bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup da yüzde 8,34 ile giyim ve ayakkabı oldu.

TÜİK, 4 Haziran’daki verilerle birlikte açıklamayı bıraktığı madde sepeti listesini bu ayda da yayımlamadı. Ancak Ekim’de, endekste kapsanan 144 temel başlıktan 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleştiğini, 4 temel başlığın endeksinde değişim olmadığını, 127 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleştiğini belirtti.

ENAG

ENAG’a göre grup bazında en fazla aylık azalış yüzde -1,92 ile konut en fazla yükseliş ise yüzde 21,50 ile giyim ve ayakkabı kaleminde gerçekleşti.

ENAG’ın paylaştığı verilere göre de kalem bazında en fazla artış yüzde 25,56 ile yoğurtta gerçekleşti. Bunu yüzde 23,68 Ceket (erkek için), yüzde 21,36 ile pasta, yüzde 17,95 ile bebek Sütü (toz karışım) takip etti.

DÜNYA

Türkiye dünya genelinde en yüksek enflasyona sahip altıncı ülke. Türkiye’den yüksek enflasyona sahip sadece Venezuela (yüzde 114), Sudan (yüzde 117), Suriye (yüzde 139), Lübnan (yüzde 162) Ve Zimbabve (yüzde 269) var.

G20 ülkeleri arasında ise en yüksek enflasyon Türkiye’nin.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.