1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS GÜNDEM

  4. Karslı Atlet Romanya’da Türkiye’yi Temsil Edecek
Temelli: Hep Birlikte Savaşa Hayır Diyelim

Temelli: Hep Birlikte Savaşa Hayır Diyelim

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Kars’ta halkla bir araya geldi.

A+A-

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Kars’ta halkla bir araya geldi. Temelli’ye, HDP’li vekiller Alican Önlü, Şevin Coşkun, Murat Sarısaç da eşlik etti. 

Havaalanında karşılanan Temelli ve beraberindekiler, konvoy eşliğinde Kars Düğün Salonu’na geldi. Yüzlerce kişinin katıldığı buluşmada Temelli konuşmasına “Kışın sonu bahardır" sözleriyle başladı ve açlık grevinin 40’ıncı gününde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’i selamladı. 

Temelli, "Kadın mücadelesinin en önünde yürüyen arkadaşımız Leyla Güven açlık grevinde. Leyla Güven sadece bizlere değil, tüm Türkiye’ye örnek olacak bir davranış içerisinde. Türkiye barışını, demokrasisini arıyor. Ancak Türkiye bu ceberut iktidar altında çürüyor. Biz 'tecrit kalksın' derken bütün Türkiye’ye çağrı yapıyoruz. Savaşın bitmesi için konunun muhatabı bellidir ve bu muhatap Öcalan'dır. İmralı tecridi bitmeden bu ülkeye demokrasi gelmez. 5-6 yıl önce Türkiye nasıl bir siyasi iklim içerisindeydi? İşte bu sorunun yanıtını bulduğumuz zaman Leyla Güven’in neden tecritte olduğunu anlayabiliriz” dedi.

Ülkedeki; sosyal, siyasi, iktisadi krizi aşmak istediklerini söyleyen Temelli, şöyle devam etti: “Bunun için yapmamız gereken, bu iktidardan kurtulmaktır. Bu faşizmden kurtulmanın zamanıdır. Koşullarımız ne olursa olsun mücadeleyi yükseltmek zorundayız. Ellerinde terörle mücadele kanunları var, hak arayan herkesi terörist ilan ediyorlar. Yargıyı vesayet altına almış, insanları tutsak ediyorlar. Bunu bilin ki arkadaşlarımız baş eğmez. AİHM kararına rağmen tahliye edilmeyen yasa tanımayanlara ders veren Demirtaş gibi ne baş eğeriz ne boyun eğeriz. Ankara Sincan’daki mahkeme Türkiye’nin utancıydı. Orada biz mahkeme görmedik, yargının nasıl kendi yasasını çiğnediğini gördük. Böyle bir vesayet altında, devletin ve tüm kurumlarının saldırısı altında mücadele ediyoruz. Bizim mücadelemiz adalet mücadelesidir. Bu ülke vicdanını yitirdi, insanların adalet, vicdan duygusunu çaldılar. Çünkü bu iktidarın, iktidarda kalmasının yolu daha fazla savaş ve Kürt düşmanlığıdır. Biz bu anlayışa ve saldırıya rağmen diyoruz ki ortak vatanımızda birlikte yaşayacağız. Demokratik ulusu, demokratik cumhuriyeti var edene kadar mücadele edeceğiz.” 

Şırnak’ta askerlerin nüfus kayıtlarını kent merkezlerine aldıklarını hatırlatan Temelli, “Şırnak genelindeki askerlere 'oy verme pusulalarınız merkeze taşıyın' diye emir gitmiş. Ordunun neredeyse yarısı Şırnak’ta, Hakkari’de ve orduyu merkezlere kaydırıyorlar. Askerlerin oylarıyla seçim sonuçlarını değiştirmeye çalışıyorlar. Kars’ta, Şırnak’ta, Hakkari’de, Amed’te ne yaparsan yap biz kazanacağız. Akla hayale gelmeyecek her türlü yöntemle seçim sonuçlarını çalmaya çalışıyor, irademizi gasp etmeye çalışıyorlar. Çünkü, iktidar kayyumcu zihniyetle yönetmeye, halkın iradesini yok etmeye alışmış; şimdi de atadığı adaylarla bu seçimi çalacak. Seçimi çalmalarına izin vermeyeceğiz. Bu seçimlerde bütün kayyumlarını buradan Ankara’ya göndereceğiz. Yerel seçimler sadece yerel seçim değildir. Bu zihniyetten kurtulmak için atacağımız güçlü bir adımdır. Bu ittihatçı, savaşçı zihniyetten hep birlikte kurtulacağız” diye konuştu. 

Türkiye halklarına ve demokrasi güçlerine çağrı yapan Temelli, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “ Savaşa karşı sesinizi yükseltin. Savaş, ortak geleceğimizin yok edilmesidir. Savaş, Trakya'nın Karadeniz'in, Kars’ın yok edilmesidir. Eğer savaş istemiyorsak bu savaşı durduralım. Ya bu savaşı durduracağız barış gelecek ya da hepimiz bu faşizmle yönetileceğiz. Ya halklar iktidara çıkacak, barış gelecek ya da faşistlerin savaşı hepimizi yok edecektir. Hep birlikte savaşa hayır demeliyiz. Türkiye’nin her yerinde savaşa hayır, demokrasiye evet demek için sandıklarımıza sahip çıkmalıyız. Bugün Kars deyince akla gelen tarımsal üretimden hiç bir şey kalmamış. Şimdi Kars deyince yoksulluk, işsizlik, göç akla geliyor. Burada yaşamını sürdürmek, yarınını var etmek artık mümkün değildir. Şimdi Türkiye’nin batısında hiçbir hastanın gidemeyeceği yerlerde milyarlarca dolar zayi ederek hastaneler yapıyorlar. Ama Kars’a yapmıyorlar. O nedenle Kars'ı  ceberut iktidardan kurtaracağız. 3,5 ay sonra gideceğimiz sandıkta bu baskıya ve zulme son vereceğiz” ifadelerini kullandı.  

Konuşmaların ardından Temelli ve beraberindekiler Digor ilçesine doğru hareket etti. 

sezai-temelli.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler