Sezai Temelli 'Kars ve Bölge'de

Sezai Temelli 'Kars ve Bölge'de

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart yerel seçimlerinin miting ve halkla buluşma startını Kars’ta verdi.

A+A-

Miting ve buluşma startının verildiği Kars’ta konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Kars için yeni bir anlayışa ihtiyaç var. HDP Kars'a, Kars HDP’ye yakışır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart yerel seçimlerinin miting ve halkla buluşma startını Kars’ta verdi. HDP Kars İl binası önüne yapılan halk buluşmasına, soğuk havaya rağmen çocuk, kadın, yaşlı, genç yüzlerce kişi katıldı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, kent girişinde HDP’nin Kars Belediyesi eşbaşkan adayları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca’nın da aralarında bulunduğu onlarca araçlık bir konvoy tarafından karşılandı. Konvoy eşliğinde kent merkezinde giriş yapan konvoyu, il binası önünde toplanan halk slogan ve zılgıtlarla karşıladı.

‘GÜNEŞ DOĞUDAN DOĞAR’ 

Kürt, Türk, Azeri ve Terekeme yurttaşların katıldığı buluşmada sık sık “HDP ya me ye” sloganları atıldı. Halkı selamlayan eşbaşkan adaylarından Şevin Alaca, 31 Mart tarihinin Kars’ta tarih değiştireceğini söyleyerek, “Bizim ittifakımız halk ile kurulan ittifaktır. Biz halkımızla çalışmalarımızı sürdürüp, belediyi alacağız. Sonra da birlikte kentimizi yöneteceğiz” dedi. Alaca’nın ardından konuşan eşbaşkan adayı Ayhan Bilgen de, “1 Nisan’da Kars’a gelmek isteyenlere diyoruz ki şimdiden gelin, 1 Nisan’dan sonra yer kalmayabilir. Güneş doğudan doğar ve biz de buradan başlattık startımızı. Kars’ta partiler ister adaylarını çeksin, ister ittifak kursun ama bu deve bu köprüden geçmez” diye konuştu. 

LEYLA GÜVEN’E SELAM

Alkış ve sloganlar eşliğinde konuşmasına başlayan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise Kars’ın halkların bahçesi, kültürlerin bahçesi olduğunu söyledi. Kars halkının ayrıştırmalara, bölme çabalarına rağmen yan yana olduğunu belirten Temelli’nin konuşması söyle: “Buradan bir daha sesleniyoruz; demokratik cumhuriyeti kurana kadar yan yana olacağız. Dün Kars’ta kar vardı. Düğün salonu tutacaklardı ama valilik izin vermemiş. Bu halk ne valiler gördü. Ne yaparlarsa yapsınlar biz mücadelemizi devam ettireceğiz. Bu yoldan bundan sonra da vazgeçmeyeceğiz. Bugün adaletsizlik var, hukuksuzluk var. Bu hukuksuzluk, adaletsizlik son bulsun diye bedenini açlığa yatıranlar var. Burada Leyla Güven’e selamlarımızı gönderelim. Leyla Güven tam 114 gündür açlık grevinde, cezaevlerinde, Strasburg’da açlık grevinde. Tüm arkadaşlarımız bu demokrasi mücadelesine mücadele katıyorlar. 

TECRİDE SON VERİLMEDEN ADIM ATILMASI MÜMKÜN DEĞİL 

Bugün Türkiye’de hukuksuzluk varsa nedeni mutlak tecrittir. Bu mutlak tecride son verilmeden hukuk, adalet adına bir adım atılması mümkün değildir. Ne istiyoruz, arkadaşlarımız ne istiyor. Bu ülkenin hukuka uymasını istiyor. Sayın Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüşmesini istiyorlar. Bu meşru bir taleptir. Bugün Adalet Bakanlığı, iktidar talepleri karşılanmalıdır. Buradan Adalet Bakanlığı’na, iktidara sesleniyorum, gereği neyse yerine getirilsin.

hdp-kars.jpeg

SEÇİMDEN ÖNCE KÜRT, SEÇİMDEN SONRA KURT OLURLAR

İnsan hakları konusu, adalet konusu siyasete alet edilemez. Hukuk, adalet için ne gerekliyse yapılması gereklidir. Bunun dışında yapılanlar kötülüktür. Bu kötülüğe hep birlikte dur diyelim. Adalet Bakanı dün diyor ki ‘hepimiz Kürtçe ninnilerle büyüdük’ diyor. Güzel ama bu sadece aklına seçim öncesi gelmesin. Seçim öncesi Kürt oluyor, seçimden sonra kurt oluyorlar. Bizler bir arada yaşama iradesini ortaya koymuşuz.

GİTMEK İSTEYEN BUYURSUN GİTSİN BİZ GİTMİYORUZ

Burası benim ülkem. Bu güzel ülke için siyaset yapıyoruz. Kürt halkı gibi erdemimizle siyaset yapıyoruz. Bu güzel ülke için siyaset yapıyoruz, erdemimizle siyaset yapıyoruz kimsenin hakkı değil bize erdem öğretmek. Bu erdem Kürt halkının 100 yıllık mücadelesinin sonucudur. Gitmek istiyorsanız buyurun gidin. Man Adası orada, New York’ta aldığınız dairelerinize gidin ama biz buradayız, burada da olmaya devam edeceğiz.

DERDE ÇÖZÜM YERİNE DERT KATTILAR

Bugün Kars’tan başladık. İlk adayımızı da Kars’ta açıkladık. İlk günden beri halkın içerisinde. İlk günden beri Kars’ın sorunları ile ilgileniyor, sorunlara çözüm arıyor Şevin Başkan ile. Şevin Başkan diyorum çünkü kazanacağız. Ayhan hoca ile Şevin Alaca çalışıyor. Kars’ta nereye gitseniz dert var. Mesele bu dertlere çözüm üretmektir. Onlar bu dertlere çözüm üretmek yerine derde dert katmışlar.

KARS HDP’YE YAKIŞIR

Kars için yeni bir anlayışa ihtiyaç var. Kars HDP’ye yakışır. Bunlar iktidara geldiklerin ne var ne yok sattılar. Bunlar halkın mallarını çarçur ettiler. Bu ülkede tarımı bitirdiler. Tarım adına bir şey kalmadı. Avrupa’dan demokrasi alacaklarına tarım ürünleri aldılar. Bugün hayvancılığı bitirdiler. Ülkeyi yoksullaştırdılar. Bu tarımı bitirenler, bu hale getirenler çıkmış çiftçiyi, esnafı suçlu hale getiriyorlar. Bu çektiklerimizin tek müsebbibi bu iktidardır. Bu iktidar gitmeden bu sorunlar çözülmez. Gelin hep birlikte bu sorunlarımızı çözelim. Gelin yerel demokrasi anlayışı ile çözelim. Bunu ancak biz çözebiliriz. Kars’ın sorunlarını birlikte çözeceğiz. İşsizliğe son vereceğiz, yoksulluğa son vereceğiz. Tanzim satış noktalarında halkı kuyruklara mahkum edenlere inat tüm yoksulluğu bitireceğiz.

KENDİNDEN OLANA BAŞKAN OLMAYANLARA DÜŞMAN

Bu ülkede bir cumhurbaşkanı var mı? Cumhurbaşkanı cumhurun başkanı olur, herkese eşit mesafede olur. Bunun yolu da kuvvetler ayrılığından geçer. Bugün cumhurbaşkanıyım diyen Erdoğan, AKP’nin başındadır. Sadece kendilerinden olanlara başkan, olmayanlara düşmandır. Bu ülkeyi bölüyor. Kendisine oy vermeyen herkesi ötekileştirmektedir. Onun için dedik ki bu sistemle yürünemez, bu sistem bir arada yaşama iradesine uygun değil. Biz ancak yerel demokrasi ile güçlendirilmiş parlamenter sistem ile bu sorunları aşabiliriz.

24 Haziran’dan bu yana bu sistemle yönetiliyoruz. Bundan kim memnun. Bir tek kişi var o da kendisi. Bir de küçük ortağı var. Beka diyorlar. Bu ülkeyi beka beka diye diye nereye getirdiler.

HALKIN İRADESİNİ YENİDEN İKTİDARA GETİRECEĞİZ

Bunlar iktidara gittiğinde bu ülkeye barış, huzur, demokrasi gelecek. Bu yüzden 31 Mart seçimleri çok önemli. 31 Mart’ta yerellerde iktidara gelerek halkın iradesini yeniden iktidara getirerek, kayyumları süpürüp atarak halkı yeniden iktidara getireceğiz. 

Kazanamadığımız yerlerde halkın iradesi iktidara gelene kadar var gücümüzle çalışacağız. 31 Mart’ta sandıklara, geleceğimize sahip çıkacağız ve bu ülkeyi kayyumlardan kurtaracağız. Bu faşistleri silip süpüreceğiz.

KARS’I BİZ KAZANACAĞIZ

Uzun zamandır birlikte çalıştık. Biliyoruz ki bizler yürürsek barış yolu açılır, tecrit son bulur ve ülke huzura kavuşur. Kentimizi de kendimizi de biz yöneteceğiz. Üreten biziz yöneten de biz olacağız. Bu seçimde Kars’ı da biz kazanacağız.

1 NİSAN’DA GÜNEŞ DOĞACAK

Bugüne kadar çalışmalarında kırgınlıkların en az yaşandığı parti HDP’dir. Amaç koltuk değil, mücadeleye güç katmaktır. Biz de onu yaptık ve güç kattık. 1 Nisan’dan sonra da güç katacağız. 1 Nisan’dan güneş doğacak. Şimdi küskünlükleri, kırgınlıkları bir kenara bırakıp, 1 Nisan’da sizinle birlikte büyük bir başarıya imza atacağız. Burada halaya durarak, Türkiye ya me ye Kars ya me ye diyeceğiz.”

Kars’taki buluşmanın ardından Temelli ve beraberindekiler seçim programı kapsamında Digor’un Dağpınar beldesine geçti.

Haberin uzantısı...

Temelli Dağpınar’da konuştu

Dağpınar beldesinde halkla buluşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP’nin bir umudun, barışın ve demokrasinin seçeneği olduğunu söyledi.

Kars’taki halk buluşması ardından Digor’un Dağpınar (Bazarcik) beldesine geçen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve beraberindekiler, HDP seçim bürosu önünde toplanan halkı selamladı. Büroya geçen Temelli ve beraberindekiler, halk ile çay içip, sohbet etti. Temelli’ye çocukların ilgisi yoğun oldu. 

Ardından seçim otobüsüne geçen Temelli ve beraberindeki Dağpınar Belediyesi eşbaşkan adayları Münevver Şubaşı ve Ebubekir Ekmen yeniden halkı selamladı. 

 

Eşbaşkan adaylarından sonra konuşan Temelli, 24 Haziran’da seçim barajlarını yıkan HDP’nin, iktidar tarafından önüne konulan tüm barajları yıkacağını söyledi. 

Kars Belediyesi eşbaşkan adayları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca’yı Kars halkına emanet ettiğini dile getiren Temelli, “Kars bize yakışır. Kars ya me ye, Pazarcı ya me ye. Ben bugün Kars’tan başladım, Pervin arkadaşımız Cizre’de başladı çalışmalara. Pazarcıktan Cizre’ye, Cizre’den Edirne’ye selam olsun. Cezaevlerine selam olsun” diye konuştu. 

‘LEYLA GÜVEN GİBİ NASIR YAĞIZ GİBİ BU MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ’ 

HDP’ye saldırıların temelinde Kürt düşmanlığı yattığına dikkat çeten Temelli, Kürt sorunu çözülmeden ülkeye çözüm, demokrasi ve barışın gelmeyeceğini söyledi. Demokrasi ve barış mücadelesini yükselteceklerini vurgulayan Temelli, “Bu mücadele sadece seçim zamanları değil, onlarca yıldır süregelen bir mücadeledir. Bu mücadelenin şimdi önemli bir etabındayız. Yerel seçimler ayağındayız. Üreten biziz, yöneten biziz. Leyla Güven gibi, Nasır Yağız gibi, Sebahat Tuncel gibi, cezaevinde 331 arkadaşımız gibi bu mücadeleyi yükselteceğiz. Tek bir talepleri var. Türkiye’nin demokrasisi için sesleniyorlar. Leyla Güven 114 gündür ‘Sayın Öcalan üzerindeki tecride son verin’ diyor. ‘Adaleti uygulayın’ diyor. Bugün açlık grevinde olan tüm arkadaşlarımızın talebi budur. Adalet Bakanlığı’na sesleniyorum, gelin bu talepleri karşılayın. Bu talepler karşılanırsa barış için demokrasi için önemli bir adım atılmış olacaktır” diye konuştu. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a mutlak tecrit uygulandığı günden beri ülkede, hukuksuzluk ve hak ihlallerinin yaşanmaya başladığına vurgu yapan Temelli, “Demokrasi için, Adalet için tecride son verin. Türkiye’nin bir ucundan tüm Türkiye’ye sesleniyoruz. Bu direnişe ses verin. Artık saatler önemlidir. Biz arkadaşlarımızı kaybetmek istemiyoruz” ifadesinde bulundu. 

‘KENTLERİMİZİ BU UTANÇTAN KURTARACAĞIZ’

HDP’nin umut, barış ve demokrasi seçeneği olduğunu söyleyen Temelli, şöyle devam etti: “Kayyumla yönetilen her yerde iktidara geleceğiz. Kayyum zulümdür. Kayyum bu ülkede faşizmin kurumsallaşmasının göstergesidir. Onların gasp ettiği bütün hakları geri alacağız. Kentlerimizi bu utançtan kurtaracağız. Bazarcık’ı 31 Mart’a alalım ve bir daha vermeyelim. 1 Nisan’dan itibaren Bazarcık’ı halk ile birlikte yöneteceğiz. Halk için, halkla birlikte yöneteceğiz. Tüm üretim kaynaklarını kuruttular. Şimdi birlikte zenginliği oluşturacağız. Yeniden kooperatifçilik, ekonomi anlayışımızla başlayacağız. Türkiye değişecek, dünya değişecek. Bu kadar güçlüdür umudumuz. Şimdi bu umudu İktidara taşıyacağız. 7/24 çalışacağız. Tam bir ay sonra sandıklardan demokrasi, barış, umudu çıkarıp, tecride hep birlikte son vereceğiz.”

Dağpınar'daki buluşmanın ardından Temelli ve beraberindekiler Digor'a geçti. 

Temelli Digor’da

Kayyum atanan belediyelerden biri olan Digor’da halk ile buluşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Sonunda bu kayyumların hepsini silip, faşizmin çöplüğüne atacağız. Digor’u bu kayyumlardan süpüreceğiz” dedi.

HDP’nin Serhat bölgesinde bugün son durağı kayyum atanan ve adı direnişle anılan Digor oldu. HDP bayrakları ile donatılan Digor sokaklarında toplanan yurttaşlar, “Kayyumlara inat Digor ya me ye” diye haykırdı. Millet Caddesi’nde bir araya gelen halkı HDP’nin belediye eşbaşkan adayları selamladı. Araçtan “kayyumları gönderecek miyiz?” anonsuna, halk “göndereceğiz” yanıtı verdi.

Ardından HDP Digor Belediye Eşbaşkan adayları Güljin Kaya ve Mustafa Özyağcı halkı selamladı. Kaya, yaptığı konuşmada, “31 Mart gününü direniş gününe, iktidarın sonu yapacağız. Tüm baskı politikalarına 31 Mart’ta cevap vereceğiz” dedi. Mustafa Özyağcı ise, “Belediyenin çöp aracı 15 gündür bu sokakta bekletiliyor. Araç cezalandırılmış gibi. Biz halk ile birlikte kentimizi yöneteceğiz” dedi.

TEMELLİ HALKA SESLENDİ

Ardından HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli konuştu. HDP’nin seçim kampanyasının bir ay boyunca süreceğini dile getirerek, “Sonunda bu kayyumların hepsini silip, faşizmin çöplüğüne atacağız. Digor’u bu kayyumlardan süpüreceğiz. Kayyum zulümdür, baskıdır, şiddettir. Bunu mahallelerimizde, iş yerlerimizde yaşıyoruz. Bunun tarihi de 31 Mart’tır. O sandıklardan umudu, barış ve demokrasiyi çıkaracağız. Kayyum gidecek HDP gelecek” dedi.

Ülkenin demokrasiye hasret olduğunu ve karanlık bir tablo ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Temelli, “2012’de Erdoğan iktidara gelirken, ‘biz 3Y ile mücadele edeceğiz’ diyordu. İnsanlar şuan tanzim satış kuyruklarında yoksullukla mücadele ediyor. Alay eder gibi ‘bunlar varlık kuyruğu’ diyor. En büyük işsizliğin yaşandığı yer Kars'tır. Burada hayvancılık bitme noktasında. İşsizlik almış başını gitmiş. Bunların hepsi bu iktidarın eseridir” dedi.

‘SON DİYORUZ’

İktidarın savaştan beslendiğini söyleyen Temelli, "17 yıldır bu iktidar tüm kaynakları ya yolsuzluğa ya da savaşa harcadı. Kürt meselesinden beslenen bu iktidar Kürt sorununun çözümünü değil, çözümsüzlüğünü istiyor. Çözüm süreci devam ederken bu iktidar çöktürme planı hazırlıyordu. Kürt sorununun çözümü tecridin kaldırılmasından geçiyor. Bu direnişi dünyaya duyuran Leyla Güven'dir. Leyla Güven’in direnişine ses katalım. Cezaevlerinde, Strasbourg’da, Hewlêr’de arkadaşlarımız açlık grevinde. Bu hukuki ve meşru talebi Adalet Bakanlığı görmezden geliyor. Arkadaşlarımızı kaybetmek istemiyoruz. Bir an önce gereği yapılsın ve aile, avukatlar İmralı’ya gitsin” diye konuştu.

‘KAYYUMUN ALTERNATİFİ YEREL DEMOKRASİDİR’

Yerelde yerel demokrasiyi savunduklarını dile getiren Temelli, “Kayyumun alternatifi yerel demokrasidir. AKP’den, kayyumlardan kurtulmanın seçeneğini HDP olarak sunuyoruz. Bütün yerlerde kayyumları süpürüp atacağız. İnanıyoruz ki yerel seçimlerde bu iktidarı geriletirsek, Batı’da demokrasi güçlerinin iktidara gelmesini sağlarsak bu rejim daha fazla devam edemez” vurgusu yaptı.

‘KENTLERİMİZ KADINLARIN KENTİ OLACAK’

Kentleri kadın kenti haline getireceklerini ifade eden Temelli, “Türkiye’ye eşit temsiliyeti biz getirdik. Kadınlar yoksa adalet yok, demokrasi yok. Şimdi dünden daha güçlü bir şekilde mücadeleyi yükselteceğiz ve kentlerimiz kadınların kenti olacak” dedi. 

Konuşmasının ardından aracına geçen Temelli, halkın yoğun sevgisi ile karşılaştı. Halk buluşmaları bugün sona eren HDP, yarın Kars’ın Kağızman ve Ardahan’ın Göle ilçelerinde halk ile buluşacak.

hdp-digor.jpeg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler