1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Seçim'24 | Seçimlerde 32 İl'de Oy Verme Saatleri Yeniden Belirlendi
Sivas Katliamı’nın 30'uncu Yılı

Sivas Katliamı’nın 30'uncu Yılı

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde katledilen 33 kişi, katliamın 30’uncu yılında anıldı. 

A+A-

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal etkinlikleri nedeniyle kente gelen 33 aydın, yazar ve sanatçının Madımak Oteli’nde yakılarak katledilişinin 30'uncu yılında anma gerçekleştirildi.

PolitiKARS'ın ajanslardan derlediği habere göre; anmaya katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri başta olmak üzere, milletvekilleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile yurttaşlar katıldı.

YAŞAMINI YİTİREN 33 KİŞİ ANILDI

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde Sivas’ta bir araya gelen yurttaşlar, Madımak Oteli’nde 33 aydın, yazar ve 2 otel çalışanının yakılarak katledilişinin 30'uncu yılında yıl dönümünde anma etkinliği düzenledi.

‘UNUTMA, UNUTTURMA’

Türkiye’nin birçok yerinden Sivas’a akın eden binler sabah saatlerinde Sivas Kent Merkezi’nde bulunan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Derneği ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubeleri önünde bir araya gelip, burada kortejler halinde katliamın yapıldığı alana doğru yürüyüş gerçekleştirdi.

‘UTANÇ MÜZESİ OLSUN’

Taşıdıkları fotoğraflar ve karanfillerle Madımak Otelinin önüne gelen aileler, otelin “utanç müzesi” olması yönündeki taleplerini yineledi.

'BİRLİK OLMAZSAK BU KARANLIK BİZİ YUTACAK'

Aileler adına oğlu Murat Gündüz’ü katliamda kaybeden Mehmet Gündüz konuştu. Gündüz, “30 yıldır bize bu acıyı yaşatanlar kahrolsun. Ölünceye kadar gitmeyeceğiz. Madımak, utanç müzesi olana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Sizlerin sayesinde, hep birlikte bu mücadeleyi vermek zorundayız. Her geçen gün karanlığa gidiyoruz. Birlik olmazsak bu karanlık bizi yutacak” dedi. Katliamda yakınını kaybeden aileler daha sonra ellerindeki fotoğraf ve karanfilleri, otelin kapısının önüne bırakarak, oradan ayrıldı.

HESABININ SORULMASINI İSTEDİ

Anmaya katılan CHP Grup Başkanı Özgür Özel de kısa bir açıklama yaptı. Katliamı insanlık suçu olarak tanımlayan Özel, “Sivas’ın hesabının sorulacağı güne kadar burada olmaya devam edeceğiz. ‘Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak’ sloganlarının atıldığını biz unutmadık. Sivas katliamı herhangi bir katliam değildir. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bu şehirde Cumhuriyetin yıkılmasına niyet etmişlerin Cumhuriyete meydan okumasıdır. Hepimize meydan okumasıdır” ifadelerini kullandı.

 ‘SEMAHLAR DÖNMEYE DEVAM EDECEK’

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Uçar ise katledilenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından otelin önüne karanfil bıraktıktan sonra burada bir açıklama yaptı. Madımak’ta 30 yıl önce insanın aklının almayacağı bir katliam yaşandığını belirten Uçar, kolluğun otelin yanmasını izlediğini, devlet yetkililerinin de Ankara’dan katliama seyirci kaldığını belirtti. Bir katliamın tarihte ilk kez canlı yayında gerçekleştiğini kaydeden Uçar, “30’uncu yılında hiçbir yol almayan mahkeme süreci, ne yazık ki Eylül’de görülecek davada zaman aşımına uğramakla karşı karşıya” dedi. Sözlerine “Dün ifade ettik bugün de ediyoruz; Madımak katliamı insanlığa karşı işlenen bir suçtur” diyerek devam eden Uçar, şunları söyledi: “Bu katliamın zaman aşımına uğramasına izin vermeyeceğiz. Sivas’ı yakanlara inat Sivas’ta semahlar dönmeye devam edecek, sazlar çalmaya devam edecek ve cemler tutulmaya devam edecek” dedi.

‘30 YILDIR ADALET YOK’

Anmada, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu Alevi Dernekler Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Kültür Dernekleri ve Avustralya Alevi Bektaşi Federasyonu’nun katliama ilişkin ortak açıklaması okundu. Açıklamayı okuyan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Cuma Elçi, “Bugünkü tekçi ve inkârcı siyasal iktidarın yol taşlarını döşeyen gerilikçi, ayrımcı politikaların en önemli çıkış noktalarından biri olan insanlık tarihinin en korkunç katliamları arasında yer alan Sivas Madımak katliamının üzerinden tam 30 yıl geçti. Tam 30 yıldır aradığımız adaleti hala bulamadık.  30 yıldır yollarda, sokaklarda, meydanlarda ve mahkeme salonlarında kısacası hemen hemen her yerde taleplerimizi haykırdık” diye belirtti.

‘AKIL AYNI AKILDIR’

Elçi, Madımak Katliamını gerçekleştiren güç ve akıl ile Maraş'ı, Çorum'u, Dersim'i, Koçgiri'yi, Suruç'u, Roboski'yi, Zini Gediği'ni, Gezi'yi, Gazi'yi, 10 Ekim'i ve daha adını sayamayacakları diğer katliamları gerçekleştiren güç ve ideolojik aklın aynı olduğunu söyledi.  Elçi, “Sivas'ta çakmağı çakanla 10 Ekim de bombayı patlatan, Suruç’ta düğmeye basan aynı güç odaklarıdır. Sivas'ta Madımak Oteli'ni yakanlarla ormanlarımızı yakanlar, derelerimizi kurutanlar, ülkenin çölleşmesine sebep olanlar aynıdır” dedi.

‘BU DAVA DİVANA KALMAYACAK’

Elçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eşit yurttaşlık hakkı mücadelemiz, bu mücadele kazanana kadar sürecek. Madımak Katliamında katledilen 33 canımıza sözümüz var, unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız ve mutlaka hesabını soracağız. Bu dava divana kalmayacak.  Divan biz olacağız ve gerçek adaleti biz sağlayacağız, Koray'ın düşlerini gerçek kılacağız. Sivas'ın da katledilen canlarımızın da ışığı sönmeyecek.”

Açıklamaların ardından anma sloganlarla son buldu. 

haberin öncesi...

2 TEMMUZ

  • 30 yıl önce bugün 33 yazar, şair, düşünür ve sanatçı Sivas'ta yakılarak öldürüldü. 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’ta bulunan çoğunluğu Alevi ve sol görüşlü 51 kişilik grupta Aziz Nesin, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Asım Bezirci ve Nesimi Çimen de bulunuyordu.

  • Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan olayın üzerinden 30 yıl geçti. Yazar ve sanatçılardan oluşan 33 kişi Sivas’ta kaldığı otelde yakılarak öldürüldü. Olaylar sonucunda 2 otel görevlisi ile 2 gösterici de ölmüş ve toplamda 37 kişi yaşamını yitirmişti.

  • 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’ta bulunan çoğunluğu Alevi ve sol görüşlü 51 kişilik grupta Aziz Nesin, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Asım Bezirci ve Nesimi Çimen gibi tanınmış isimler de bulunuyordu. 

  • Olay 30 yıl önce alevlerin kül ettiği otelin adıyla anılıyor: Madımak Katliamı. 

  • Yangında 14’ü polis, 65 kişi yaralandı, 40 kişi ise yara almadan kurtuldu.

Dava

Sivas Katliamı ile ilgili 124 kişi tutuklandı. Yedi yıl süren dava sürecinde 33 kişi idama 85 kişi 2 ila 15 yıl arasında hapis cezasına mahkum edildi.

 

37 sanık beraat etti. İdam cezası alan 33 kişinin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına dönüştürüldü.

 

2004 Kasım'ında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas Davası'nda "Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmaya iştirak" suçundan 7 yıl 6'şar ay ağır hapis cezasına mahkum ettiği dokuz hükümlüyü, yeni TCK'ya göre tahliye etti.

 

Sivas davası hükümlülerinden üç kişi de daha önce yeni TCK'daki lehte olan hükümlerden yararlanarak, tahliye olmuştu.

 

13 Mart 2012'de, mahkeme, sanıklar Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ hakkındaki davanın ölmeleri nedeniyle ortadan kaldırılmasına; Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu yönünden ise zamanaşımı nedeniyle düşürülmesine karar verdi.

 

33 yazar ve sanatçı, iki otel çalışanı ve iki saldırgan toplam 37 kişinin öldüğü Sivas Katliamı Davası'nda mahkeme heyeti, firari sanıklar hakkında zamanaşımı hükümlerinin uygulanmasına karar vererek davayı düşürdü. 

 

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Sivas katliamıyla ilgili ana davadan ayrılan yedi sanık hakkındaki davanın, beş sanık için verilen zamanaşımı, iki sanık yönünden ise ölmeleri nedeniyle düşürülmesine ilişkin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi kararını onadı.

 

Bunun üstüne Avukat Şenal Sarıhan dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. 

Hayatını kaybedenler

Muhibe Akarsu – (35 yaşında, misafir), Muhlis Akarsu – (45 yaşında, sanatçı), Gülender Akça – (25 yaşında, sanatçı), Metin Altıok – (52 yaşında, şair, yazar), Ahmet Alan – (22 yaşında, sanatçı), Mehmet Atay – (25 yaşında, gazeteci), Sehergül Ateş – (30 yaşında, sanatçı), Behçet Aysan – (44 yaşında, şair), Erdal Ayrancı – (35 yaşında, yönetmen), Asım Bezirci – (66 yaşında araştırmacı, yazar), Belkıs Çakır - (18 yaşında, sanatçı), SerpilCanik –(19 yaşında, sanatçı), Muammer Çiçek – (26 yaşında, aktör), NesimiÇimen – (67 yaşında, şair, sanatçı,), Carina Cuanna – (23 yaşında, Hollandalı gazeteci), Serkan Doğan – (19 yaşında, sanatçı), Hasret Gültekin– (23 yaşında şair, sanatçı), Murat Gündüz  - (22 yaşında, sanatçı), Gülsüm Karababa –(22 yaşında, sanatçı), Uğur Kaynar – (37 yaşında, şair), Asaf Koçak – (35 yaşında, karikatürist), Koray Kaya – (12 yaşında, çocuk), Menekşe Kaya – (17 yaşında, sanatçı), Handan Metin – (20 yaşında, sanatçı), Sait Metin – (23 yaşında, sanatçı), Huriye Özkan – (22 yaşında, sanatçı), Yeşim Özkan – (20 yaşında, sanatçı), Ahmet Öztürk – (21 yaşında, otel görevlisi), Ahmet Özyurt – (21 yaşında, sanatçı), Nurcan Şahin – (18 yaşında, sanatçı), Özlem Şahin – (17 yaşında, sanatçı), Asuman Sivri – (16 yaşında, sanatçı), Yasemin Sivri – (19 yaşında, sanatçı), Edibe Sulari – (40 yaşında, sanatçı), İnci Türk – (22 yaşında, sanatçı), Kenan Yılmaz – (21 yaşında, otel görevlisi) 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.