1. HABERLER

  2. KÖŞE YAZISI 'MAKALE'

  3. Settar Kaya’nın Kaleminden, Kars’ın ‘Çöp Sorunu'
Settar Kaya’nın Kaleminden, Kars’ın ‘Çöp Sorunu'

Settar Kaya’nın Kaleminden, Kars’ın ‘Çöp Sorunu'

İYİ Parti Kars kurucu il başkanı, siyasetçi Settar Kaya, kentin kangrenleşmiş çöp toplama ve arıtma problemini kalem aldı. İşte o yazı, “Kars Şehir Çöplüğü”

A+A-

İYİ Parti Kars kurucu il başkanı, siyasetçi Settar Kaya, kentin kangrenleşmiş çöp toplama ve arıtma problemini GazeteKars için kalem aldı. İşte o yazı, “Kars Şehir Çöplüğü”

KARS ŞEHİR ÇÖPLÜĞÜ

Yıllardır Şehir içinden toplanan çöpler, şimdilerde artık mahalle olan Karadağ mahallesine dökülmektedir. Daha doğrusu şehrin içine dökülmektedir.

Kars’ta uygulanan sistemin adı “vahşi depolama sistemidir” Bu yöntemle çöp toplayan belediye neredeyse kalmadı. Çünkü vahşilik dönemi bitti, devir medeniyet devri, teknolojinin çözemediği sorun yok…

Çöplerin döküldüğü alan, şehir merkezinden yüksektedir. Yıl boyunca kızışan çöplerden yükselen dumanlar, şehrin üzerini kaplıyor ve hepimiz onu soluyoruz.

Çöplerden sızan sular yer altı sularına karışmaktadır. Çöpün döküldüğü alan meraların, tarlaların, çiftliklerin bulunduğu bölgedir. O güzelim yemyeşil çayırlar yıl boyunca plastik poşet istilasına uğruyor. Böcek, haşere ürüyor.

Gözden ırak olunca toplumun dikkatini de çekmiyor. Şüphesiz yakalandığımız birçok hastalığın sebebi de bu şehir çöplüğüdür.

Kars şehir çöplüğünün nasıl bir facia! Olduğunu uzaktan bakarak anlamak mümkün değil,  tehlikenin boyutunun yakından görünce farkına varıyorsunuz.

Bu böyle mi devam edecek, buna sessiz mi kalmalıyız?

Günümüzde belediyeler çöpten elektrik üretiyorlar. Üstelik çöp depolama ve işleme tesislerini organize sanayi bölgelerinin yakınına kurup, üretilen elektriği sanayiye satıyorlar. Katı atık bertaraf tesisleri kuruyorlar.. Suyunu arıtıyorlar, Çöpleri ayrıştırıyorlar, kâğıdını, plastiğini, tıbbi atığını, eri dönüşümü sağlıyorlar. Bir gram çöp boşa gitmiyor.

Kars’ta da modern anlamda bir çöp depolama, işleme ve arıtma tesisi kurmanın zamanı gelmedi mi? Yapılacak bir organizasyonla ilçelerin çöplerinin de işleneceği bir tesise acil ihtiyaç vardır.

Bu yılların getirdiği ciddi bir sorundur. Bugüne kadar gelen her yönetici günü kurtarma anlayışıyla, çöpü halının altına süpürmüş. Geçmiştekileri de dahil ederek söylüyorum, Kars’ta çöp depolama sorununu çözmeyen belediye başkanı ben iş yaptım demesin, çevre ve şehircilik il müdürü o makamda boşuna oturmasın. Bundan elzem, hayırlı ve önemli iş olabilir mi?

Yetkililere sorduğunuzda alacağınız cevap bellidir. proje hazır.. Yazdık.. cevap geldi.. bir daha yazacağız.. bugün.. yarın… derken görev süreleri bitecek, hadi bize eyvallah!.. Ve Kars’ın çevresi, havası, suyu kirlenmeye, insanlarının sağlığı tehdit altında olmaya devam edecektir.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler