4 C İçin Söz ANAYASA Mahkemesinde

Danıştay, Devlet Memurları Kanunu'nun, geçici personel çalıştırılmasına olanak sağlayan 4/C maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun, geçici personel çalıştırılmasına olanak sağlayan 4/C maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Kurul, Danıştay 2. Dairesi'nin baktığı bir davada itiraz üzerine konuya ilişkin dosyayı inceledi.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun geçici personel çalıştırılmasına ilişkin "4/C" maddesini Anayasa'ya aykırı bulan Kurul, maddenin iptali istemiyle itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı.

Kurulun gerekçesinde bu kapsamda çalıştırılan personele Anayasa'da yer alan temel hak ve özgürlükler ile sosyal güvenliğe ilişkin hakların verilmediği vurgulandı.

Gerekçede, Anayasa'daki düzenlemeler dikkate alınmaksızın 4/C'ye ilişkin tüm yetkinin Bakanlar Kurulu'na bırakılması da hukuka aykırı bulundu.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek başvuru için, "4/C için Anayasa Mahkemesi'ne başvurması yargı yoludur, saygılıyız" dedi.

4-C NEDİR?
Özelleştirmeden etkilenen işçiler için hazırlanan 4/C statüsü tazminatını almayıp çalışmak isteyenlere geçici sözleşmeli personel statüsü veriyor. Buna göre, özelleştirmeden etkilenen işçiler kıdem ve ihbar tazminatı alamayacak, sendikalı olamayacak, kendilerine ikramiye ödenmeyecek. (Ankara 14. İdare Mahkemesi, 11 Şubat 2010'da 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/C maddesine göre çalışanlara da sendika üyeliğinin yolunu açabilecek bir karar aldı.)

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, memurlar ile sözleşmeli ve geçici personeller A, B, C fıkralarıyla tanımlanıyor.

C fıkrası, özelleştirmelerden dolayı başka kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilecek geçici personeli kapsıyor. C statüsünü tanımlayan ilk koşul, 1 yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olması. İşte, bu şekilde çalışanlara 4/C'li deniyor. Bu maddeye göre, bir işçi en çok 10 ay çalışabiliyor, bu süre 4 aya kadar inebiliyor. Geçici personellere tahsil dereceleri dikkate alınarak belirlenecek brüt aylık ücretler ödeniyor.

Hizmet sözleşmesi feshedilen işçilere kıdem ya da ihbar tazminatı da ödenmiyor.

Diğer Haberler

Yeniden Refah Lideri Bölgede.. Erbakan, Göle'yi Ziyaret Edecek!
Birecik Açıklaması.. Asılsız İddiaların Sebebi Girdiği Kirli İlişkilerdir!
Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi.. Kars'ta 'Ağır Silah Atışı' Yapılacak!
Yaşasın 1 Mayıs.. İşçiler ve Emekçiler Meydanları Doldurdu!
Seçim Gerginliği.. Kağızman Denizgölü'nde Muhtarlık Kavgası!
İş Makinesi Yüklü TIR’da Yangın.. İtfaiye Ekipleri Tarafından Söndürüldü
Ağrı Belediyesi'nin Hesaplarına Haciz.. 7 Milyon TL Bloke Edildi!