1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Defterdarlık Yeni Adresine Taşındı
Kavala’ya Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü

Kavala’ya Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Osman Kavala, ‘Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü’ne layık görüldü.

A+A-

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Osman Kavala, ‘Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü’ne layık görüldü.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (PACE) tarafından her yıl verilen ‘Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü’ne Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen insan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala layık görüldü.

PolitiKARS'ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; ödülü kazanan isim, düzenlenen Avrupa Konseyi toplantısında belli oldu. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), daraltılmış üç kişilik aday listesi içinden Osman Kavala’nın bu yılki ödüle layık görüldüğünü duyurdu.

Yapılan açıklamada, “2023 Václav Havel İnsan Hakları Ödülü, insan haklarını savunma konusundaki olağanüstü faaliyetlerinden dolayı tutuklu Türk insan hakları savunucusu Osman Kavala’ya verildi” denildi. 

ÖDÜLÜ EŞİ ALDI

Strasbourg'da düzenlenen törende, Osman Kavala'nın eşi Ayşe Buğra Kavala ödülü AKPM Başkanı Tiny Kox'un elinden aldı. Ayşe Buğra Kavala, törende Osman Kavala'nın AKPM'ye gönderdiği mektubu okudu.

Çekya'nın başkenti Prag'da eylül ayında toplanan 5 kişilik ödül komitesi, Kavala ile birlikte Polonya’daki insan ve kadın hakları aktivisti Justyna Wydrzynska ile Ukraynalı insan hakları savunucusu Yevgeniy Zakharov’u da üç kişilik listeye almıştı.

Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü AKPM, Vaclav Havel Kütüphanesi ve Çekya’daki sivil inisiyatif platformu Charta 77 Vakfı tarafından 2013 yılından bu yana her sene Avrupa'da insan hakları ve sivil toplumun gelişmesi için çalışan önemli şahsiyetlere veriliyor. Ödül sahibi ayrıca 60 bin euro ile mükafatlandırılıyor.

KAVALA İÇİN ÖZEL OTURUM DÜZENLENECEK

Öte yandan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), perşembe günü yapılacak Genel Kurul toplantılarında Kavala için "acil konular" gündeminde özel bir toplantı düzenlenmesi önerisini kabul etti. Buna göre, Kavala'nın derhal serbest bırakılmasını talep eden bir tavsiye karar tasarısını tartışarak oylayacak.  

AKPM, Yargıtay’ın, Gezi Parkı gösterileri nedeniyle yargılanan Osman Kavala ile ilgili kararı 30 Eylül'de onamasına tepki göstermişti. AKPM Türkiye raportörleri İngiliz John Howell ve Avusturyalı Stefan Schennach, Yargıtay kararını “şaşkınlık ve hayal kırıklığı” ile karşıladıklarını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler