1. HABERLER

  2. EKONOMİ | FİNANS | OTOMOTİV

  3. Türkiye’nin İşsiz Ordusu Büyüyor!
'Konut'ta Yaprak Kımırdamıyor!

'Konut'ta Yaprak Kımırdamıyor!

Konut satışları kasımda yüzde 27 azaldı. KDV ve tapu harcının indirilmesi de fayda etmedi. 11 aylık satışlar geçen yılın 40 bin adet gerisinde kaldı.

A+A-

Konut sektöründe indirim kampanyaları da yabancı alıcılara getirilen ayrıcalıklar da işe yaramadı. Konut satışları kasım ayında yüzde 27 azalarak 89 bin 626 adet oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu, kasım ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ülke genelinde kasımda satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 38.8 düştü. Kasım ayı konut satışları son altı yılın en düşüğünde. Ocak-kasım dönemi konut satışları trendin altında geçen yılın yaklaşık 40 bin adet gerisinde.

Konut satışlarını artırmak için KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8, tapu harcı ise yüzde 4’ten yüzde 3’e çekilmişti. Bu indirimlere rağmen sektördeki kriz derinleşiyor. Türkiye ekonomisi bu yılın 3. çeyreğinde yüzde 1.6 büyüme kaydederken inşaat sektörünün büyümeye verdiği katkı yüzde 5.3 azaldı. Eylül 2018 döneminde 160 bin inşaat sektörü çalışanı ise işini kaybetti. 

Konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle ipotekli konut satışları ise neredeyse durma noktasına geldi. TÜİK verilerine göre kasımda Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 85.7 azalış göstererek 5 bin 324 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 5.9 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31.2 azalarak 40 bin 821 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 45.5 oldu. 250 bin dolarlık gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık hakkı verilmesi ile ilgili düzenlemenin de yürürlüğe girmesiyle, yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 117.1 artarak 4 bin 672 oldu. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Babacan Holding CEO’su Mehmet Babacan, "Gayrimenkul sektöründe artık hayal değil, gerçekler satıyor. Lansmana çık satış yap dönemi bitti. Artık biz müşterileri buluyoruz. Bu dönemde duran kaybeder" dedi.

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ise "Yabancıya satış ihracat kapsamına alınırsa sektörün önü açılır. Gayrimenkul almanın en iyi yatırım olduğunu bilen yabancılar yine bizi yanıltmadı" dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.