Kılıçdaroğlu, 'Dün İki Önemli Karar Aldık'

Kılıçdaroğlu, 'Dün İki Önemli Karar Aldık'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün gerçekleşen "Altılı Masa" görüşmesinin ardından gündeme dair açıklamalarda bulundu. 

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün gerçekleşen "Altılı Masa" görüşmesinin ardından gündeme dair açıklamalarda bulundu. 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Halk Tv’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu Yeni Bir Sabah programına konuğu oldu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Bizi bir araya getiren aslında bizim kendi özel taleplerimiz değil. Türkiye'nin içinde bulunduğu durum ve bu durumdan rahatsız olan 6 lider bir araya geldik. Türkiye bu kadar ağır bir yükü çekemez. Hangi alana bakarsanız sorunsuz hiçbir alan yok. Sokaktaki vatandaş artık nasıl geçineceğini düşünüyor. Ahlaki değerlerimizde müthiş bir bozulma var. Boşanmalar gırla artıyor. İnsanlar perişan. Üreten insan karşılığını alamıyor. Faiz girdabında mahvolan esnafımızı, çiftçimizi düşünün. Bütün bunları üst üste koyduğunuz zaman halkta büyük bir yoksulluğu ve bu yoksulluğun giderek derinleştiğini görüyoruz. Yukarıda ise 3,4,5 yerden aylık alanlar, köşeyi dönenler, oligarklar, uyuşturucu baronları var. Orta sınıf artık giderek yok olmaya başladı. Bizim bunu çözmemiz lazım. Çözmenin yolu bir araya gelmek, oturup konuşmak. Biz artık öyle bir noktaya geldik ki devlette ciddi bir çürüme var.

'YARGIDA FELAKET BİR TABLO VAR'

Bakanlar eski bakan değil, Meclis meclis değil. İradesi ipotek altına alınan bir Meclis var. Yıllardır soru önergelerine verilmeyen cevaplar var. Bu ne demektir? Milletin seçtiği vekili dikkate almıyorum diyor. Yargıda felaket bir tablo var. 'AYM kararını uygulamam' diyor en alttaki adam. Suç işliyor. 6 liderin yüklendiği sorumluluk sıradan değildir. Bizim siyaset tarihimizde bir ilktir. Biz 6 lider ülke yeniden inşa edilecek, devletteki çürüme durdurulacak, liyakat sağlanacak, herkes kendi görevini yapacak. Biz büyük bir fedakarlıkla bir aradayız.

'ALTILI MASA DAHA SIK BİR ARAYA GELECEK'

CHP'de düşünce özgürlüğü var. Elbette ki düşüncelere saygılıyız. Geçmişte hep şu söylenirdi 'CHP'de her kafadan bir ses çıkıyor' diye. Bu artık bitti. Her birimiz oturuyoruz, konuşuyoruz, daha sık toplantılar yapıyoruz. Mutlaka parti meclisi toplantılarını, milletvekili toplantılarını, belediye başkanları toplantılarını belli aralıklarla yapıyoruz. Meclis tatile girdi biz tatile girmedik. Türkiye bu haldeyken bizim tatil yapacak halimiz yok, her birimiz çalıştık.

'DÜN İKİ ÖNEMLİ KARAR ALDIK'

Altılı Masa toplantılarını daha sık yapma yönünde dün akşam karar aldık. Daha sık yapacağız. Gerekirse 15 günde, 20 günde bir gerçekleştireceğiz. İkinci ev sahipliğini DEVA Partisi yapacak.

Çünkü seçime de az kaldı. Topluma daha vereceğimiz hedefler, çalışmalar var. Bu çalışmaların topluma aktarılması lazım.

Dün iki önemli karar aldık. Biri Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçişin yol haritası... Yani biz nasıl yöneteceğiz. Var olan tereddütler varsa gidereceğiz. İkincisi ülkemizin temel politika alanları. Bu konularda da bir çalışma yapılıyor. Bu daha uzun vadeli bir çalışma olacak. Biz iktidar olduğumuzda tarımda, milli eğitimde şunu yapacağız... Tüm bunları belirleyen bir çalışma yapıyoruz şu anda. İktidar olduğumuzda hangi gün neyi yapacağımızı kamuoyu ile paylaşacağız.

'SEÇİM MAYIS AYINDA OLUR'

Seçim büyük ihtimalle Mayıs ayı içinde olabilir.

6 ay içinde toplumun bir rahatlaması lazım önce bunu yapacağız. Çiftçinin, esnafın faiz borcu var biz bunları sileceğiz. Aile Destekleri Sigortasını getirmek istiyoruz. Hiçbir evde yoksulluk emaresi olmayacak. Hiçbir ailenin elektriği, suyu, doğalgazı kesilip onu karanlığa, soğuğa mahkum etmeyeceğiz. Biz öyle bir düzen getireceğiz ki kime isterse oy versin ama hiç kimse yatağa aç girmesin. Bir yıl içerisinde yurt sorununu çözeceğiz. Anne baba çocuğunu yurda gönderirken huzur içinde gönderecek.

'KİŞİNİN YOKSULLUĞUNU SADECE DEVLET BİLECEK'

Yerel seçimlerden önce yardımlar kesilecek diye propaganda yaptılar. Aksine yardımlar attı. Ekrem bey söz vermişti. 'Yoksul ailelere süt vereceğim' diye. Erdoğan kalktı bir açıklama yaptı. 'Bunlar süt dağıtacağız sözü vermişti niye bu sözü tutmuyorlar' diye. Oysa biz aylardır süt dağıtıyorduk.

Merkezi iktidarda bu yardımlar devam edecek. Kişinin yoksulluğunu sadece sosyal devlet bilecek. Nerede Aile Hekimi varsa Aile Destekleri Sigortası personeli de olacak. Bize düzenli bir rapor yazacak. Onun yoksulluğunu kimse bilmeyecek.

ENAG: 12 AYLIK ENFLASYON YÜZDE 186

ENAG'ın dediği doğru. Vatandaşta bunu görüyor zaten. Pazara gittiği zaman görüyor. Doğalgaza, elektriğe, akaryakıta zam yapıyorlar. Gübreye yapılan zam yüzde 100'leri aştı. Bu iktidar alt gelir gruplarından alıp, üst gelir gruplarına aktarıyor. 20 yıldır iktidarsın elinden tutan mı var? Sana engel olan mı var? Sen atama yaptın da Bay Kemal sana karşı mı çıktı. 'Enflasyonu indireceğiz' diyor. E indir kardeşim. 'Faizi indireceğiz' diyor. E indir kardeşim. İndiriyor, fiyatlar düşmüyor. Zam almış başını gidiyor. Şu saraydan inip varoşlara bir git bakalım. Bunlar halktan tamamen kopmuş vaziyette. Erdoğan çıkıp pazarda alışveriş yapamaz. Hadi sen yapmıyorsun eşini gönder. Hadi o da gitmiyor sana bağlı 2-3 kişiyi gönder...

ALTILI MASA TOPLANTISI

Altı liderin bir araya gelmesinin Türkiye açısından, demokrasi, insan hakları açısından, toplumsal barışı sağlama açısından önemli olduğunu, bu önemin toplumun herkesi ilgilendirdiğini ifade ettim. Bu tarihin bize yüklediği bir sorumluluktur diye ifade ettim. Buna benzer bir giriş, hoş geldiniz konuşması...

Her lider ev sahipliği yapmadan önce liderleri gezip bir gündem taslağı veriyor. O gündem taslağı içerisinde liderler 'Şunu da gündeme alabiliriz' ya da 'Şunu almaya gerek yok' derlerse biz o çerçevede yeni bir gündem oluşturuyoruz ve masaya oturup görüşmemizi yapıyoruz. Hepimiz görevimizin farkındayız. Genel başkanların ev sahipliğinde de ilk konuşmayı onlar yapıyor.

'KAZANACAĞIZ'

Ondan hiç endişem yok. Seçimi kazanacağız, parlamentoda çoğunluğu sağlayacağız ve gerçekten toplumun her kesimini kucaklayan bir siyasal anlayışı egemen kılacağız.

'150 BİNE YAKIN İŞÇİYE DE KADRO VERECEĞİZ'

Devlette yüz binin üzerinde taşeron işçi var. Hani taşeronları kadroya alacakları? Baskı yaptım, yaptım aldılar. Şimdi Sağlık Bakanlığı'ndan tutun Kara Yolları'na kadar taşeron işçi var. Onlara da sözümüz var. 150 bine yakın işçiye de kadro vereceğiz. EYT sorununu ısrar ettik 'çözeceğiz' diyorlar. Çözmezlerse biz çözeceğiz.

CUMHURBAŞKANI ADAYI AÇIKLAMASI

Şunu eleştirdik kendi aramız. Niye acaba televizyonlar neredeyse günün 24 saati cumhurbaşkanı kim olacak diyor... Var olan bir sistem var, herkesi perişan etti. Gençler geleceklerini yurt dışında arıyorlar. Biz önce bunu nasıl çözeceğimiz konusunda bir görüş birliği sağlamamız lazım. Cumhurbaşkanı adayı belirledik, ne yapacak bu aday? Belli çevreler bunu özellikle gündeme taşıyorlar.

Son derece akıllı, ayakları yere basan, feraset sahipleri kişilerin oturup devletteki sorunları nasıl çözeriz diye bunun üzerine uzlaşmamız lazım. Sonra deriz ki Cumhurbaşkanı adayımız budur. Aday da 6 liderin belirlediği kuralların dışına çıkmayacak. Vaatleri hayata geçirecek. Bu olmazsa başa dönmüş olacağız. Cumhurbaşkanı için söylediğimiz açık. Sen bizim cumhurbaşkanı adayımızı merak ediyorsan seçim gününü belirle, biz de 2 gün içinde adayımızı belirleriz.

Adayın kim olacağı konusunda konuşma olmadı. Seçim tarihini belirlesinler adayımızı belirleriz. CHP'de bu konuyla ilgili görüş beyan edilecekse altı liderin hazırladığı metin var. Bu metin çerçevesinin dışına çıkmamız gerekiyor.

SANDIK GÜVENLİĞİ

Altı lider bu konuda son derece kararlı bir çalışma yapıyoruz. Bununla ilgili de ekipler belirlendi. Elimizdeki veriler sürekli güncelleniyor. Verilerden yola çıkarak biz ilk kez oy kullanacakları, nerelerde, hangi konutlarda oturduklarını da gayet iyi biliyoruz. Yanlış bilgileri YSK'ya bildiriyoruz. Bu konuda duyarlılığımız var. Diğer partilerde benzer çalışmalar yapıyorlar.

Seçim güvenliği ile ilgili ayrı bir komisyon kurduk. YSK'dan bize belli aralıklarla sonuçlar geliyor ve biz onları eskiler ile karşılaştırarak ilerde hiçbir hata, kusur olmasın diye özel bir çaba harcıyoruz.

'ERDOĞAN KENDİ TARİF ETMİŞ'

Aslında Erdoğan kendisini tarif etmiş. Şu anda yönetmiyor Türkiye'yi, yönetme kapasitesi yok Erdoğan'ın. Ne söylediğini bilmiyor. Prompterı kaldırın iki soru sorun cevabını veremez. Televizyonlara çıkıyor, karşısında kendi arzu ettiği gazetecileri çağırıyor, şu soruları soracaksınız ben de ekrana bakıp okuyacağım diyor. Devleti yönetmek bu değildir. Bana 'Milli Güvenlik sorunu' diyor. Sen misin ben miyim? Odur.

'SGK'YI KİM BATIRDI?

Gayet açık, Erdoğan. Kararı alan, politikayı uygulayan Erdoğan. Sosyal Güvenlik Kurumları dünyanın her tarafından açık verirler. Türkiye'de de açık veriyor. Devletin bir kurumunun batması, çıkması diye bir şey yok. Bütün mesele şudur? O kurumlarda yolsuzluk var mı yok mu? Emeklilik yaşı ne olacak kanun belirler, aylığı ne kadar olacak kanun belirler. Kamu görevlilerin bu konuda inisiyatifleri yoktur. Erdoğan, SGK'nın verilerinin toplumla paylaşılmasına izin vermiyor.

TÜİK: YILLIK ENFLASYON YÜZDE 83, 45

Ev hanımlarının insafına bırakıyorum. Memurlarının, işçinin, çiftinin insafına bırakıyorum. Gübre, elektrik, doğalgaz ne oldu baksınlar. TÜİK'e talimat veriliyor. TÜİK gerçek rakamı niye vermiyor? Gerçek rakamı verdiği zaman emekli aylıkları ona göre belirlenecek. İşçi, memur ücretleri ona göre belirlenecek. Düşük gösterirlerse, düşük verilecek.

(Erdoğan iyi zamlar verecek iddiası) Enflasyon şaha kalkacak. Rusya ile Ukrayna savaş halinde normalde enflasyonun patlaması lazım. Rusya'da yüzde 14,3. Ukrayna'da yüzde 23,8. Savaşta olmayan Türkiye yüzde 83. Biz savaşta değiliz? ABD'de 8,3. Azerbaycan 14,2. Bütün bunların hepsi küçük rakamlar Türkiye'de nasıl oluyor da bu kadar büyük?

MERSİN AÇIKLAMASI

Devleti yönetemiyorlar. Ben İçişleri Bakanı için fotoromancı Süleyman demiştim. Yaptığı açıklamaya bak, "Teşhisi taksi şoförü koydu." Kardeşim en azından senin taksi şoförünün verdiği bilgiyi doğrulatman lazım. Bu kadar ülkeyi yönetmekten acizler. Teröristler 13 saat motorlu paraşütle uçarak geldiler diyor. Böyle bir teknoloji daha dünyada yok bildiğim kadarıyla. Bu söylenecek laf mıdır ya? Suçlu bulmaları lazım her zaman olduğu gibi CHP.

O kişinin olmadığı çıktı ortaya, biz biliyorduk olmadığını ama dillendirmedik. O aşamada doğru olmayacağı için. Olay olduktan bir süre sonra o bilgi geldi. Devletimizin kurumlarında hala devletimizi seven insanlar var. Devletimiz saygı duyulması gereken bir devlettir. Bu kadar büyük tahribata kadar bu devlet ayaktadır. Devletin içinde namuslu bürokratlar, polisler, istihbaratçılar var. Elbette bunlar gerçeği görüyorlar. Bu kişi oturduğu koltuğun hakkını vermiyor. Buyur şimdi özür dileyecek misin milletten, CHP'den özür dileyecek misin? Terör bir insanlık suçudur. Terör, masum insanlara yönelik yapılan saldırılardır. Demirtaş'ın ve HDP'nin açıklamaları değerlidir, kınadılar. Terör karşısında ortak bir tavır sergilenmeli.

ABD SEYAHATİ

Ben anti neoliberal politikalara karşı birisiyim. Bu politikaların sadece Türkiye'de değil dünyada derin sorunlar yarattığını bilen birisiyim. Bizim bu politikalara karşı çalışmamız lazım. Neoliberal politikalar... Altta kalanın canı çıksın, vahşi politikalar. Dünya artık küreselleşti. Türkiye bu tabloyu yaşayan ülkelerden birisidir. Bunu çözmek lazım. Bunun alt yapısını yapmak zorundayız. Benim birilerinden icazet alma gibi bir felsefem, düşüncem asla olamaz. Ben ülkenin bağımsızlığa saygı duyan birisiyim. İcazet konusunu en iyi Erdoğan bilir. Bay Kemal kimseden icazet almaz.

DEZENFORMASYON YASASI

Parlamentoda elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Bir insan düşüncesi dolayısıyla suçlanır mı? Yüce yaradan bile aklınızı kullanmıyor musunuz diyor. Aklımızı kullandık diye insanlar hapse atılır mı? Düşünce özgürlüğünün olması lazım.

Havuz medyası, paralı silahşörleriniz size yetmedi mi kardeşim? Televizyonlara AK Partili vekilleri çıkaramıyorlar, gazeteci kimliği ile AK Partilileri çıkarıyorlar. Kılıçdaroğlu Televizyona çıkmasın, bağımsız gazeteler objektif yayın yapmasın istiyorlar. Biz buna karşı elimizden gelen çabayı göstereceğiz.

Basın İlan Kurumu aracılığıyla gazetelere ilan verilmiyor, havuz medyasına yasa dışı sahte tirajlarla milyonlar aktarılıyor. RTÜK aracılığıyla bağımsız televizyonlara dünyanın cezası veriliyor, bu onları hala tatmin etmiyor. Nasıl seslerini keseriz diye düşünüyorlar. Bunlarda emin olun akıl da yok.

BORSA YORUMU

Borsa'da hala vurguncular var. Bir kurumda çalışan emekli biri geldi. Kendisine ait şirket kurmuş. Bir gün biri geliyor 'Bana 1 milyon dolar para vereceksin' diyor. 'Vermem' diyor. Bu kişiyi listeyi alıyorlar ve ilan ediyorlar. Savcı bu kişiye hiç ilgisiz bir soru soruyor. 'Hayatımda bir sefer adliyeye gittim temiz kağıdı almak için. Benim şirketim her denetime açık. Ben kelepçe takılarak hakime götürüldüm' dedi. Hakim, 'Senin burada ne işin var?' demiş. 1 milyon dolar isteyen bunun tutuklandığını yaz, hakim tutuklamadı diyor. Devletin içindekiler ile soyguncular arasında iş birliği yapılıyor.

AK Parti milletvekili vardı, 2.5 milyon dolarlık işte boşanma davaları.. Borsalar, oyunlar... Böyle bir şey başka bir partide olsa kıyamet kopardı. Günün 24 saati konuşulurdu. Bu kadar açık, net... Adam yurt dışına kaçarken alındı getirildi. Kul hakkı yemek günahsa bu rezalet nedir? Hani siz dindar, ahlaklı geçiniyordunuz. Hani kul hakkı yemiyordunuz? Bunların yatacak yeri yok. Bunların demokratik yollarla gönderilmesi lazım.

'BU AKŞAM TELEVİZYONLARA CİDDİ BİR AÇIKLAMA YAPACAĞIM'

Geçmişte politikacılar oy almak için toplumu ayrıştırdılar. Toplumun kucaklaşması gerekirken toplumda taraflar birbirlerini düşman gibi görmeye başladılar. Buradan Türkiye'nin çıkması lazım. Herkesin inancı, kimliği benim başımın üzerine. Kimin inançlı, kimin inançsız olduğunu yüce yaradan bilir. Yaşam tarzı üzerinden de hatalar, yanlışlar oldu. Başörtülü kızlar üniversiteye alınmadı. Bu konuda da pek çok sorun, sıkıntılar var. Bir tweet atacağım, açıklama yapacağım. O açıklamayı bütün vatandaşlarımın dinlemesini isterim. Bu akşam televizyonlara ciddi bir açıklama yapacağım. Toplumu kucaklaştıracağım. Bu konuda ne kadar samimi olduğumu Erdoğan da görecek. Yeni bir başlangıcı, kucaklaşmayı geniş kitlelere duyurmuş olacağım. Samimiyet turnusolu olacak.
Belediye başkanlarımız görüşmek istediler. Tabi ki dedik. Görüşeceğiz. Bütün belediyelerimiz son derecede başarılı. Yaptıkları her yatırımın hesabını millete verin, çalışkan belediye başkanlarımız. Özellikle sosyal yardımlar konusundan duyarlı olan... Ben başkanlarımıza seçimden önce 7 maddelik bir uygulama listesi vermiştim.

'AKIL DIŞI UYGULAMA'

İstanbul'da metro açıyorlar. Parayı büyükşehir ödüyor ama başkanı çağırmıyorlar. Böyle bir devlet yönetimi olabilir mi? Beni davet etmiyorsunuz, açılış yapıyorsunuz. İBB'nin logosunu kapatıp, önünde fotoğraf çektiriyorsunuz. Akıl dışı bir uygulama. Senin kurdelesini kestiğin metronun parasını o kızdığın belediye başkanı ödedi. Bu kin, öfke, intikam demektir. İstanbul'u rant alanına çevirdi, herkes köşeyi döndü. İstanbul'u perişan ettin ya. Çıktın bir de söyledin 'İstanbul'a ihanet ettik' diye. Evet ihanet ettin. Yeşil alan bile bırakmadılar İstanbul'da.

‘KAZANACAĞIZ'

Kazanacağız, hiç kimsenin en ufak endişesi olmasın. Bir aday belirleyeceğiz, hep beraber destekleyeceğiz. 13. cumhurbaşkanı olacak bu kadar açık, bu kadar net. Düzgün bir adam olacak. Devleti, devletin ne olduğunu bilecek. Ahlaklı olacak, verdiği sözü yerine getirecek. Liderlerin belirlediği kriterlere uyacak. Lider olduktan sonra da altılı masayı yönetmeye devam edecek. Devlet aklı olacak. Devletin adaletle yöneteceğini bilecek. Devletin saydam olması için elinden gelen çabayı gösterecek.

'PARTİ ROZETİ OLMAYACAK'

Cumhurbaşkanı seçilecek kişinin yakasında bayrağımız olacak, parti rozeti olmayacak. Siz partili cumhurbaşkanı olursanız vali devletin valisi, emniyet müdürü devletin emniyet müdür olmaz. Parlamento iradesiz olur. Devlet bir kişiye teslim edilmiş olur, akıbeti felaket olur. Bugün geldiğimiz nokta budur."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.