1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS GÜNDEM

  4. Kars ve Bölge İllerinde 'Taşımalı Seçmen' Tartışmaları
Kars Belediyesi’nde ‘Kayyum’un 3’üncü Yılı

Kars Belediyesi’nde ‘Kayyum’un 3’üncü Yılı

Kars Belediyesi’ne kayyum atanmasının 3’üncü yıl dönümüne dair Meclis’te konuşan Yeşil Sol Parti Kars milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, kent halkının kayyum politikasına yerel seçimde yanıt vereceğini söyledi

A+A-

Yeşil Sol Parti Kars milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kars Belediyesi'ne kayyum (kayyım) atanmasının üçüncü yılında basın toplantısı düzenledi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Kars milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kars Belediyesi'ne 2 Ekim 2020’de kayyım atanmasının üçüncü yıldönümünde Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Kars milletvekili Koçyiğit, düzenlediği basın toplantısında kayyım politikasının demokrasiye ve halkın iradesine yönelik bir darbe olduğunu ifade etti.

Kayyım atamalarının siyasi bir geçmişi olduğunu belirterek, AK Parti iktidarının 2016 yılında kayyım yasasını Meclis’ten geçirmeye çalıştığını, ancak HDP'nin etkin muhalefeti sonucunda bu girişimin engellendiğini hatırlatan Koçyiğit, “OHAL döneminde Erdoğan'ın imzasıyla çıkarılan KHK'lerle kayyım atamalarının yolu açıldı” dedi.

'KAYNAKLARIN HALKA GİTMESİ ENGELLENDİ'

Kayyım atamalarının sadece ideolojik değil, aynı zamanda siyasi ve ekonomik nedenlerinin olduğuna da vurgu yapan Koçyiğit, “HDP’li belediyelerin yerel kaynakları toplumsal hizmetlere dönüştürme çabası, kayyım atamalarıyla engellenmek istendi. HDP belediyelerinin rant, talan ve yolsuzluklarla mücadele eden anlayışı, kayyım atamalarıyla sorgulanmak istendi. HDP belediyelerinin demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü ve toplumcu bir perspektife dayanıyordu. Bu belediyeler halka hizmet ediyordu ve toplumsal eşitsizlikleri azaltmayı amaçladı. Ancak kayyım atamaları bu anlayışı engellemek istedi” diye konuştu.

KADIN KURUMLARI KAPATILDI

Koçyiğit, kayyımların görevde olduğu dönemde belediyenin işleyişinde ve kentteki sosyal yaşamda çeşitli sorunlar yaşandığını da kaydetti. Kentteki Mor Cafe, Kadın Dayanışma Merkezi, Toplumsal Dayanışma Mağazası ve Kadın Emek Pazarı gibi kadınlar için önemli dayanışma ve destek noktalarının kayyım ataması ile birlikte kapatıldığını belirten Koçyiğit, "Bu durum, kadınların toplumsal katılım ve dayanışma imkanlarını sınırladı. Ayrıca yerel ürünlerin tanıtıldığı ve satıldığı Kars Belediyesi Yöresel Ürün Mağazası da kayyım döneminde kapatıldı. Bu da yerel ürünlerin tanıtımını ve satışını olumsuz etkiledi” ifadelerini kullandı.

'FARKLI GÖRÜŞLERİN KATILIMI ENGELLEDİ’

Kentin çeşitli kesimlerini temsil eden Kent Konseyi'nin işlevsizleştirildiğine dikkat çeken Koçyiğit, şöyle devam etti:

"Bu, kentteki farklı görüşlerin ve toplulukların katılımını engelledi. Ayrıca kayyım döneminde belediyenin personel yapısında değişiklikler yaşandı ve sayısız personel çıkarıldı. Halk iradesiyle demokratik şekilde seçilmiş belediye başkanları tarafından işe alınan veya önceki dönemden kadrosu olup yeni yönetimle uyumlu çalışan tüm çalışanlar işten çıkarıldı. Bu durum, belediyenin işleyişini etkiledi ve kayyımın amacının bir diğer göstergesi oldu. Dahası işten atılan emekçilerin bir kısmı mahkeme kararı ile işe iade edilmesine rağmen, iş başlangıçları ısrarla yapılmamaktadır.

Devletin çifte standardının bir yüzü daha ekipman gönderimi konusunda yaşandı. Seçilmiş yönetim tarafından defalarca istenip cevap alınamazken, kayyım atandıktan sonra çöp kamyonu gibi ekipmanlar gönderildi. Anadolu Kültür tarafından düzenlenen Ani Sergisi, Kars'a kalıcı olarak gönderilmişti ve Aynalı Köşk'te sergileniyordu. Ancak kayyım döneminde bu sergi kaldırıldı. Aynalı Köşk, kültür merkezi olarak düzenlendiği bir dönemde kayyım atandı. Açılışı yapılamadan kayyım dönemi başladı ve Aynalı Köşk'ün kullanımı değiştirildi, hatta satışıyla ilgili tartışmalar yaşandı. Yol çalışması için başlatılan ihale, önceki dönemde yapılmış ve devam ediyordu. Ancak kayyım, bu çalışmayı kendi çalışması gibi tanıttı."

'YANIT, YEREL SEÇİMLERDE VERİLECEK'

Kars halkı olarak kayyım atamalarının üçüncü yıldönümünde demokrasiye, insan haklarına ve halk iradesine olan inançlarını koruyacaklarını vurgulayan Koçyiğit, kayyım atamalarının Türkiye'deki demokrasiye ve yerel yönetimlere ciddi bir tehdit olduğunu, bu mücadeleyi birlikte sürdüreceklerini ve en güzel cevabı önümüzdeki yerel seçimde halkla birlikte vereceklerini ifade etti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler