1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. ARPAÇAY

  4. Arpaçay'da Öğretmenlerden Bayraklı Yürüyüş
Karakurt'ta 'ÇED Raporu' Bilmecesi

Karakurt'ta 'ÇED Raporu' Bilmecesi

Sular altında kalacak köydeki tarihi evler, Urartu dönemi kaya mezarları, eski karakol binası ile Karakurt Kilisesi, “Baraj ve HES projesi” nedeniyle yok oluyor.

A+A-

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, baraj suları altında kalacağı için kısa sürede evlerini boşaltmak zorunda kalan Karakurt köylüsü yetkililerden yardım bekliyor.

TARİH YOK EDİLİYOR

PolitiKARS’ın yerel kaynaklardan derlediği bilgilere göre, Aras nehri üzerinde inşa edilen Karakurt Barajı'nda su tutulmaya başlandı.

Baraj suları altında kalacak olan köyde istimlak (kamulaştırma) bedelleri üzerine gerginlik yaşanırken, evlerini boşaltmak zorunda kalan Karakurt köylüsü, binlerce yıllık tarih yok edilirken kurumlardan ses çıkmadığını iddia etti.

karakurt-(2)-001.jpeg

karakurt-(3)-001.jpeg

karakurt-(5)-001.jpeg

karakurt-(7)-001.jpeg

ÇED RAPORU GERÇEĞE AYKIRI

Bölgenin kültürel zenginliğinden nasiplenen Karakurt köyünde birden çok eser bulunuyor. ‘Karakurt Kilisesi’ bu zenginliğin en değerli kültür varlığı iken, baraj ve baraj gölü havzası için hazırlanan ‘ÇED’ raporunda bu zenginliklerin yok sayıldığı ve ilgili kamu kurumlarının bu duruma ses çıkarmadığı ifade edildi.

Köydeki tarihi evler, Urartu dönemi kaya mezarları, eski karakol binası ile Karakurt Kilisesi, “Baraj ve HES projesi” nedeniyle yok oluyor.

Projeye ilişkin hazırlanan ÇED raporunda ise “proje alanı ve yakın çevresinde (yer altı ve yerüstünde) kültür ve tabiat varlıklarına rastlanmadığı” ifadesi yer alıyor.

karakurt-(1).jpeg

karakurt-(4).jpeg

karakurt-(10).jpeg

karakurt-(12).jpeg

İlgili haber...

Vali Türker Öksüz, Karakurt Heyeti ile Görüştü

Kars Valisi Türker Öksüz, Karakurt köyü muhtarı ile ihtiyar heyetini makamında kabul etti.

Köylülerin avukatının da katıldığı görüşmede; “köyde yapılan kamulaştırma ile ilgili hususlar ve yeni köy yerleşim alanında yapılacak çalışmalar değerlendirildi.” ifade edildi.

valilik.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler