1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. DİGOR

  4. Digor Kocaköy’de Susuzluk Feryadı
Karakurt'ta "Sona Kalan Dona Kaldı"

Karakurt'ta "Sona Kalan Dona Kaldı"

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yapımı tamamlanan Karakurt Barajı ve HES projesinin su tutmasıyla evleri sular altında kalan köylülere, barajı yapan şirketten "sona kalan dona kalır" yanıtı.

A+A-

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yapımı tamamlanan barajın su tutmaya başlamasıyla birlikte Karakurt'ta köylülerin mağduriyeti devam ediyor.

Aras havzasında yapımı tamamlanan baraj, Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Karakurt köyünde evler boşaltılmadan su tutmaya başladı. Su altında kalacağı öngörülen bu köyün, baraj su tutmaya başlamadan önce boşaltılması gerekiyordu.

PolitiKARS.com’un derlediği bilgilere göre, Sarıkamış’a bağlı Karakurt köylüleri ile kamulaştırma yapan firma arasındaki anlaşmazlıklar devam ediyor. Bazı köy sakinleri evlerinden ayrılmayı reddedince boşaltılamayan o evler bayram sabahı sular altında kaldı. HES projesini gerçekleştiren firmadan yardım isteyen köylülere, “Sona kalan dona kalır.” yanıtı geldi.

Sarıkamış’a 26 kilometre uzaklıkta olan Karakurt köyünde başlatılan HES projesi ile 2014 yılında acil kamulaştırma ilan edildi. 1600 nüfuslu ve 150 hane olan köyde başlatılan HES projesine köylüler itiraz etti. Yapılan itirazlar sonucu 30 bin TL taban fiyat verilen kamulaştırma bedeli üzerinde uzlaşı sağlanamadı. Köylülere 2019 yılında yapılan güncellemelerle birlikte iyileştirme sağlanacağı sözü verildi.

‘BU PARAYLA NEREDE EV ALALIM’

Aras nehri üzerinde inşa edilen Karakurt Barajının su tutmaya başlaması ile birlikte köyün sular altında kalacak olması nedeniyle köylüler yeni yerleşim yerine taşınmak istendi. Ancak, yeni yerleşim için kendilerine gösterilen yerin dağ başında, elektriği ve suyu olmayan bir yer olduğunu iddia eden köy sakinleri, "Bize verilen ücret hiçbir yerde ev almamızı sağlamıyor. Bu parayla nerede ev alalım" dedi.

Verilen sözlerin tutulmadığını belirterek köylüler evlerini boşaltmadı. Çözüm için görüşmeler sürerken, köyde su baskınları meydana geldi. Aras nehri suları evlerin içine kadar girdi.

‘KURTARMA EKİBİ GELMEDİ’

Köy sakinlerinden Ayboğan ailesi üyeleri, "Bayram sabahı uyuduğumuz esnada evimiz sular altında kaldı. Yetkililer yardım etmeye gelmedi. Çocuklarla birlikte uyandığımızda evimiz baraj suları ile dolmaya başlamıştı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Sular altında kalan eşyalarımızın bir kısmını kurtarmaya çalıştık. Nereye gideceğiz?" diye sordu.

‘SONA KALAN DOLAN KALIR’

Barajı yapan şirket yetkilileri ile görüştüklerini söyleyen Serkan Ayboğan, "Anlaşma yolu aradık. Şirketi aradığımızda bizimle alay ettiler. ‘Sona kalan dona kalır’ dediler. Bize teklif edilen para komik bir rakam. Bu para ile nerede ev alınır… Bize 125 bin TL teklif ettiler. Benim arazim 1500 metre kare… İçinde meyve ağaçları var. Ben bu para ile ev alamam. Bu paraya ev göstersinler alayım…" dedi.

İddialar hakkında Kars Valiliği, kamulaştırmanın Devlet Su İşleri (DSİ) 24. Bölge Müdürlüğü'nce lisans sahibi özel bir firmaya yaptırıldığını, muhatabın firma olduğunu belirtti.

PROJE HAKKINDA

Devlet Su İşleri (DSİ) 24. Bölge Müdürlüğü denetiminde; Kars ili, Sarıkamış ilçesi sınırları içerisinde Bilsev Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından inşaatına devam edilen Karakurt Barajı ve HES projesi, Aras Nehri’nden aldığı suyu enerjiye dönüştürecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler