1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İsrail 'Savaş Durumu' İlan Etti
İsrail 'Savaş Durumu' İlan Etti

İsrail 'Savaş Durumu' İlan Etti

İsrail'e karşı 'Aksa Tufanı' operasyonu başlattığını duyuran Hamas'ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam, 5 bin roket fırlatıldığını açıkladı. 

A+A-

İsrail'e karşı 'Aksa Tufanı' operasyonu başlattığını duyuran Hamas'ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam, 5 bin roket fırlatıldığını açıkladı. 

Hamas'ın silahlı kanadı ilk aşamada 5 bin roket ve havan fırlattıklarını duyurdu. “Savaş durumu alarmı” ilan eden İsrail ordusu onlarca savaş uçağıyla abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını duyurdu.

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden sabah saatlerinde İsrail'e çok sayıda roket fırlatıldı.

Roketlerden bazıları, İsrail ordusuna ait "Demir Kubbe" hava savunma sistemlerince Aşkelon kentinde imha edildi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, İsrail'e karşı başlattıkları "Aksa Tufanı"nın ilk aşamasında 5 bin roket ve havan fırlattıklarını duyurdu.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda 22 İsraillinin öldüğünü açıkladı.

hamas-saldiri.jpg

İSRAİL'DEN 'SAVAŞ ALARMI'

“Savaş durumu alarmı” ilan eden İsrail ordusu, İsrail'in orta kesimleri ile Tel Aviv bölgesindeki siren sistemlerinin aktif hale getirildiğini ve Gazze Şeridi'ne doğru saldırı başlattığını duyurdu.

İsrail ordusu onlarca savaş uçağıyla abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını, operasyonun adının "Demir Kılıçlar" olduğunu duyurdu.

Haaretz'in haberine göre Gazze'den atılan roketler nedeniyle İsrail'de 5 kişi hayatını kaybetti, 120'den fazla kişi yaralandı. Habere göre, İsrail polis şefi, "Savaş halindeyiz. Gazze Şeridi'nden büyük bir saldırı altındayız. Şu anda 21 aktif yüksek çatışma noktası var" dedi.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan haberde ise 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 5'inin yaralandığı bildirildi.

İSRAİL: KENDİMİZİ SAVUNACAĞIZ

İsrail Savunma Bakanlığı sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Ülkenin dört bir yanındaki İsrailliler Şabat ve Simchat Tora tatilinde bu sabah sirenlerin çalmasıyla ve Hamas'ın Gazze'den onlara roket atmasıyla uyandılar. Kendimizi savunacağız" dedi.

Hamas, silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından başlatılan “Aksa Tufanı” operasyonu kapsamında Gazze'nin güneydoğusundaki İsrail’e ait Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı ile çevresindeki askeri noktanın ele geçirildiğini açıkladı.

EĞİTİME ARA VERİLDİ

Öte yandan Ordu, Gazze sınırı yakınlarındaki yerleşimcilerden güvenlik tehlikesi nedeniyle evlerinden çıkmamalarını istedi.

Gazze Şeridi'ndeki Filistin Eğitim ve Öğretim Bakanlığından yapılan açıklamada da Gazze Şeridi'ndeki tüm okullarda ikinci bir duyuruya kadar eğitime ara verildiği duyuruldu.

İsrail Havalimanları Otoritesi ise havalimanı güvenlik ve emniyet kurallarına uygun olarak faaliyet gösterdiğini belirtti.

SDEROT'TA POLİS MERKEZİ ELE GEÇİRİLDİ

KAN haberine göre, Gazze'den İsrail bölgelerine sızan silahlı grup, Sderot kentinde bir polis merkezini ele geçirdi. İsrail ordusunun silahlı gruplarla çatışmaya girdiği ve yaralılar olduğu bildirildi. İsrail ordusu, Sderot kentinin girişinde yolları kapattı.

Bakan Gallant, Gazze Şeridi etrafında 80 kilometre yarıçapındaki bölgeyi askeri alan ilan etti.

Sderot bölgesindeki bazı yolları İsrail güçleri tarafından kapatıldı. (AA)

HERZOG: İSRAİL ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise İsrail'in zor bir dönemden geçtiğini belirtti.

Sosyal medya hesabından yptığı açıklamada, "Hamas'ın sızma operasyonuyla bir saldırı altında oldukları ve kendilerini korumak için her şeyi yapacakları" ifade edildi.

İsrail Başbakanlığı da yerel saatle 13.00'te Tel Aviv'de güvenlik kabinesinin toplanacağını duyurdu.

hamas-saldiri1.jpg

hamas-saldiri-001.jpg

…haberin uzantısı

Gazze kentinde Filistinli gruplar ile İsrail ordusu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

AA'da yer alan habere göre, İsrail savaş uçakları Gazze'de birçok noktayı bombaladı, hedef alınan bir bölgelerden dumanlar yükseldi.

GAZZE'YE AKARYAKIT GİRİŞİ DURDURULDU

Öte yandan İsrail, Hamas'ın dün başlattığı "Aksa Tufanı" isimli saldırının ardından, Gazze'ye akaryakıt ve mal girişini durdurma kararı aldı.

Yediot Ahronot gazetesinin Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya dayandırdığı haberde, İsrail Güvenlik Kabinesinin düzenlediği toplantıda bir dizi karar alındığı belirtildi.

Alınan kararların, Hamas ve İslami Cihad'ın uzun yıllar boyunca bir daha İsrail vatandaşlarını tehdit etmemesi ve onlara zarar vermemesi için elindeki askeri gücün yok edilmesini amaçladığı da ifade edildi.

İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz daha önce abluka altındaki Gazze Şeridi'ne sağlanan elektriğin kesilmesi talimatı vermişti.

İsrail polisi ayrıca ülke genelinde ve özellikle Gazze Şeridi çevresinde kontrol noktaları kurarak denetimleri artırdı.

LÜBNAN'DAN ROKETLİ SALDIRIYA İSRAİL'DEN CEVAP

İsrail ordusu, Lübnan'dan İsrail topraklarına roketli saldırı düzenlendiğini duyurdu. Lübnan'ın Şeyh dağlarının güneyindeki Şeba beldesinin karşısında bulunan İsrail ordusuna ait radar kulesi hedef alındığı belirtildi.

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki bazı hedeflerin topçu atışıyla vurulduğunu duyurdu.

İsrail ordusunun yaptığı açıklamada, Lübnan tarafından gelen saldırıya karşılık verildiği ifade edildi.

Açıklamada, İsrail topçu birliklerinin saldırının yapıldığı Lübnan topraklarındaki hedefleri vurduğu kaydedildi.

Öte yandan Lübnan yerel medyasındaki haberlerde, Kefr Şuba bölgesi ve yakın civarının yoğun şekilde vurulduğu aktarıldı.

HİZBULLAH ÜSTLENDİ

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail sınırındaki askeri noktalara yapılan saldırıyı üstlendiklerini duyurdu.

Hizbullah tarafından yapılan yazılı açıklama, örgüte yakınlığıyla bilinen Mayaden TV'nin internet sitesi tarafından paylaşıldı.

Açıklamada, Hizbullah'ın, Lübnan'a ait ancak İsrail işgali altında olan Kefr Şuba'daki 3 askeri noktaya yönelik saldırıyı üstlendiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca saldırının çok sayıda topçu atışı ve roketle gerçekleştirildiği kaydedildi.

FİLİSTİN SALDIRILARINI DÜN BAŞLATMIŞTI

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, dün sabah İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı saldırı başlattığını açıklamıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, silahlı gruplar bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığını duyurmuştu.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 232 kişinin hayatını kaybettiğini, 1697 kişinin de yaralandığını açıklamıştı.

İsrail basınında da Hamas'ın silahlı kanadının başlattığı saldırılarda şu ana kadar 300 İsraillinin öldüğü, ülke genelinde yaralı sayısının 1590'a yükseldiği duyurulmuştu. 

***

Hamas'ın 7 Ekim Cumartesi günü başlattığı 'Aksa Tufanı' isimli saldırılar ve ardından başlayan çatışmalar sürüyor.

Hamas, çatışmaların İsrail içinde yedi ayrı noktada devam ettiğini bildirirken, İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin sınırındaki Yahudi yerleşim birimlerinde yaşayan İsraillileri tahliye etmeye başladı.

AA'nın İsrail merkezli Kanal 12 televizyonundan aktardığına göre, sirenlerin sürekli çalması ve Filistinli gruplarla çatışmaların devam etmesi nedeniyle sınırda yaşayan yerleşimci İsraillilerin tahliyesine başlandığı açıklandı. Bu kişilerin, askeri operasyonlar bitene kadar otellerde veya uzak bölgelerdeki ailelerin yanında misafir edileceği aktarıldı.

24 YERLEŞİM YERİ TAHLİYE EDİLDİ

İsrail ordusu, çatışmaların yaşandığı ülkenin güneyindeki güvenlik durumu hakkında açıklama yaparak Gazze Şeridi yakınındaki 24 yerleşim birimindeki sivilleri tahliye ettiğini duyurdu. Bir önceki açıklamasında 6 bölgenin tahliye edildiğini bildiren ordu, Nahal Oz, Nir Am, Mefalsim, Kefar Aza, Gevim, Or Haner, Ivim, Netiv Haasara, Yad Mordeşayi, Karmiya, Zikim, Kerem Şalom, Kisufim, Holit, Sufa, Nirim, Nir Oz, Ayn Haşloşa, Nir Yitzak, Beeri, Magen, Reim, Saad ve Alumim yerleşim yerlerindeki sivillerin tahliye edildiğini açıkladı.

İSRAİL: ÖLÜ SAYISI 400'E YÜKSELDİ

Çatışmalar sürerken, saldırı ve çatışmaların sebep olduğu can kaybı da artıyor. Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı saldırıda ölü sayısı 400'e çıktı. Yaralananların sayısının ise 2 bini aştığı bilgisi paylaşıldı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail'in güneyi ve Gazze Şeridi'ndeki güvenlik durumu hakkında basın açıklaması yaparak şu ana kadar 400 Hamas mensubunun öldürüldüğünü söyledi. İsrail'in dünden bu yana sürdürdüğü saldırılara dair Hagari, "İsrail'in güneyi ve Gazze Şeridi'nde şu ana kadar 400 Hamas militanı öldürüldü" diye konuştu.

'44 ASKER, 30 POLİS HAYATINI KAYBETTİ'

İsrail ordusu, çatışmalarda ölen askerlerinin sayısının 44'e yükseldiğini duyurdu. Konuya dair yapılan yazılı açıklamada, çatışmalarda hayatını kaybeden 18 İsrail askerinin kimlik bilgilerinin aileleri ve kamuoyuyla paylaşıldığı ifade edildi. İsrail Ordusu, daha önce can kayıplarına ilişkin yaptığı açıklamada 26 askerinin öldüğünü duyurmuştu.

İsrail polis sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre ise Hamas'ın başlattığı saldırının ilk gününde aralarında yüksek rütbeli isimlerin de yer aldığı 30 polis personeli öldü.

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANLIĞI: ÖLÜ SAYISI 313'E YÜKSELDİ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da Kassam Tugayları'nın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından Filistin tarafındaki can kayıplarına ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 313 kişinin yaşamını yitirdiği, bin 990 kişinin yaralandığı belirtildi.

JERUSALEM POST: YAKLAŞIK 750 İSRAİLLİ KAYIP

Öte yandan, İsrail basını, 750 kişinin kayıp olduğunu bildirdi. AA'nın aktardığına göre, Jerusalem Post haber sitesi, X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, "Resmi olmayan bir rapora göre, yaklaşık 750 İsrailli kayıp" diye yazdı.

İSRAİL ORDUSU BATI ŞERİA'YI BARİYERLERLE KAPATTI

AA'nın yerel kaynaklardan aktardığına göre, İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da şehirlerin etrafını bariyerlerle kapattı Buna göre, İsrail ordusu Batı Şeria'daki kentlerin girişlerine toprak, beton, demir bariyerler kurarak, şehirler arasındaki bağlantıları kesti. İsrail ordusunun çeşitli bölgelerde ek askeri kontrol noktaları oluşturduğu, bu noktalara yaklaşmaya çalışan araçlara ateş açtığı aktarıldı.

POLONYA'DAN İSRAİL'E TAHLİYE UÇAĞI GÖNDERME KARARI

Öte yandan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da İsrail'de bulunan Polonyalıların tahliyesi için nakliye uçaklarının gönderileceğini bildirdi. Duda, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, tüm Polonyalıların huzur içinde evlerine dönebilmeleri amacıyla hareket ettiklerini belirtti.

Polonya Özel Kuvvetleri'nin uçakta güvenliği sağlayacağını kaydeden Cumhurbşkanı Duda, "Şu anda İsrail'de bulunan Polonyalıların tahliyesini gerçekleştirmek üzere hava kuvvetlerine ait nakliye uçaklarını yönlendiriyoruz" dedi.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak da X hesabından yaptığı paylaşımda, "Ordumuz, Polonyalıları İsrail'den tahliye etmeye hazırlanıyor. Yurttaşlarımızı almak üzere C-130 Hercules nakliye uçakları gönderilecek" bilgisini paylaştı.

İsrail'deki durumla bağlantılı olarak Polonya'nın ulusal hava yolu şirketi LOT, bugün için planlanan Tel Aviv uçuşlarını iptal etti.

PAPA'DAN 'ORTA DOĞU' ÇAĞRISI: SİLAHLARI DURDURUN

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Vatikan'da Aziz Petrus Meydanı'na bakan çalışma ofisinin penceresinden gerçekleştirdiği geleneksel pazar duasında Filistin ile İsrail arasındaki gelişmelere değindi. Papa, burada yaptığı konuşmada, Filistin ile İsrail arasındaki gelişmeleri kaygı ve acıyla takip ettiğini belirterek, saldırıların ve silahların durdurulması çağrısı yaptı. Papa Franciscus, şu ifadeleri kullandı:

"Şiddetin daha da şiddetli biçimde patlak verdiği, yüzlerce ölüme ve yaralanmaya yol açan İsrail'de yaşananları kaygı ve acı içinde takip ediyorum. Mağdurların ailelerine yakınlığımı ifade ediyorum. Bu terör ve acı dolu saatlerde ıstırap çeken herkes için dua ediyorum. Lütfen saldırıları ve silahları durdurun. Terör ve savaşın herhangi bir çözüm getirmediğini, sadece pek çok insanın ölümüne yol açtığını anlayın. Savaş ve şiddetle bir şey çözülmez. Her savaş bir yenilgidir. İsrail ve Filistin'de barış için dua edelim."

Papa, her gün acı çektiğini belirttiği Ukrayna için de dua etme çağrısında da bulundu.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler