İrandan Avrupa Birliğine Petrol RESTİ

İran'dan Avrupa Birliği'ne Petrol RESTİ

İran, Avrupa Birliği'nin kendisine yönelik aldığı ambargo kararına karşılık olarak derhal AB ülkelerine petrol ihracatını durdurma tehdidinde bulundu.

A+A-

İran, Avrupa Birliği'nin kendisine yönelik aldığı ambargo kararına karşılık olarak derhal AB ülkelerine petrol ihracatını durdurma tehdidinde bulundu.

Obama yönetiminin 31 Aralık 2011 tarihinde açıkladığı İran'a yönelik yeni ağır yaptırımlar içeren kararların benzeri, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği tarafından da karar altına alınmıştı. Toplam petrol ihracatının yüzde 18'ini AB ülkelerine yapan İran, birliğin İran'dan petrol ithalatını yasaklama kararının ardından AB ülkelerine petrol ihracatını derhal durdurma tehdidinde bulundu.

1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan AB yaptırım kararları öncesinde, petrol ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü İran'dan karşılayan Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi ülkelerden 5 aylık sürede petrol ithal edecek başka bir ülke bulmaları istenmişti. Birlik bu ülkelere, Basra Körfezi'ndeki Batı yanlısı hanedanlıklarla yönetilen ülkelere yönelme tavsiyesinde bulunmuştu. Bu üç ülkelerin Suudi Arabistan, Irak ve Rusya ile görüşmelere başlayacağı belirtildi.

İran'ın yarı resmi Mehr Haber Ajansı'na göre, AB'nin bu adımına karşılık Tahran yönetimi AB ülkelerine petrol ihracatını derhal durdurmaya hazırlanıyor. İran Parlamentosu Enerji Komitesi Sözcüsü Emad Huseyni, AB ülkelerine petrol ihracatını derhal durdurmak üzere bir kanun taslağının hazırlandığını açıkladı. Huseyni, taslağın bu hafta sonuna kadar hazır olacağını belirtti.

110 doların üzerine çıkan petrolün varil fiyatının, İran'a dönük yaptırım kararlarının uygulanmaya başlanması ile daha da artması bekleniyor. İran'ın AB ülkelerine petrol ihracatını derhal kesmesinin ise zaten ciddi ekonomik sorunlar yaşayan Yunanistan, İtalya ve İspanya'yı çok zor durumda bırakacağı konuşuluyor.

AB ülkeleri içerisinde Yunanistan toplam petrol ithalatının yüzde 14'ünü, İtalya ve İspanya ise yüzde 13'ünü İran'dan yapıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.