1. HABERLER

  2. EKONOMİ | FİNANS | OTOMOTİV

  3. Hükümet, Dolar 2018'de 1,97 Olacak Demişti...
Hükümet, Dolar 2018'de 1,97 Olacak Demişti...

Hükümet, Dolar 2018'de 1,97 Olacak Demişti...

2018’in ilk çeyreğinde Dolar 2013'te açıklanan Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın öngürüsünün iki katını aştı. Ekonomiye yönetenler ise "Büyümemizi kıskanıyorlar", "Bizi döviz kuru üzerinden terbiye edemezler" söylemini sürdürüyor.

A+A-

ABD dolarının TL karşısında değer kazanma eğiliminin önü Mart ayı sonundan itibaren alınamıyor.

TL’nin Dolar karşısında değer kaybı uzmanlar tarafından beklenmedik bir gelişme değil.

Bugün Alaattin Aktaş, Dünya gazetesindeki Eko Analiz adlı köşesinde durumu şöyle yorumluyor.

“Dört yıl öncesi, Ocak 2014... Döviz yine almış başını gidiyor ve Merkez Bankası uzun süre ayak dirediği faiz artışını yapmak durumunda kalıyor. Hem de ne artış! Gecelik borç verme faizi yüzde 7,75’ten yüzde 12’ye, haftalık repo faizi yüzde 4,5’ten yüzde 10’a çıkarılıyor.”

Aktaş analizini şu soruyla bitiriyor:

“Şimdi de hızla o noktaya doğru mu yol alıyoruz yoksa?”

Aktaş’ın yorumunun üzerine 2013 Haziran ayında açıklanan 10. Beş yıllık Kalkınma Planı’nda yapılan 2018 ABD Doları’nın 1,97 TL olacağı öngörüsünü koyduğumuzda, AKP adına ekonomiyi yürütenlerin söylemleriyle ya da öngürüleriyle yaşadığımız gerçekliğin bir birine uymadığını görüyoruz.

Faiz artışının gerektiği noktada ekonomiye göre değil siyasete göre tavır alındığında 2014'te yaşanan zıplamanın yeniden gelmesi şaşırtıcı olmayacak.

Çünkü Dolar henüz 2018’in ilk çeyreğinde kalkınma planının öngürüsünün iki katını da aştı.

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döviz kurundaki yukarı doğru dalgalı hareketi “dış güçlerin oyunu” olarak yorumluyor.

Bugün Ankara’da Başkentray’ın açılış töreninde şöyle dedi Erdoğan: “Bizi döviz kuru, möviz kuru üzerinden terbiye edemezler. Ülkemize ekonomik terör estirmeye çalışıyorsanız, yanlış yaparsınız. Yeri geldiğinde bunun hesabını verirsiniz.”

Dün (11 Nisan) en yüksek 4,19’u gören ve 4,15 ile kapanan dolar bugün en yüksek 4,15’i gördü. Gün içinde Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın gerektiği durumda müdahale edeceklerini söylemesi üzerine 4.09’a geri çekildi.

Şubat 2018’de 3,80 dolaylarında gezen Dolar-TL paritesinin Mart ayında TL aleyhine yukarı doğru hareketlenmeye başlamasının ardından 4,00 psikolojik sınır olarak gösteriliyordu. Nisan ayı yaklaşırken 4,00 sınırını ne zaman geçeceği konuşuluyordu. Tartışmalar 4,00’ı geçerse, aşağıya eğilim gösterip göstermeyeceği yönündeydi.

Nihayet 20 Mart günü ABD Dolar kuru saat 10.30 itibariyle 4.0012'yi gördü. Aradan geçen 15 gün içinde 4,1 bandını da aşarak yoluna devam edeceği sinyalini verdi.

Başa dönelim “Faiz lobisinin işi”, “Büyüme rakamları birilerini korkutuyor”, “Üçüncü havalimanını kıskanıyorlar”, “Demokrasiye darbe vurmak isteyenler bunu başaramayınca bugünlerde ekonomi üzerinden yeni bir faaliyet içerisine girdiler” gibi siyasi açıklamaları bir yana koyalım.

Diğer yana ise 10. Beş Yıllık Kalkınma Planı’daki veriler 2013 Haziranın açıklandığında 2018 tahminleri bölümünde ABD Doları için 1,97 olacak öngörüsünü.

kur.jpg

İki grubu topladığımızda sonuç 4,1 para etmiyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.