1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Sultan Alparslan Koleji'nden ŞENLİK
HDP Kadın Adaylarını Tanıttı

HDP Kadın Adaylarını Tanıttı

Halkların Demokratik Partisi (HDP), kadın adaylarını Diyarbakır'da düzenlediği toplantıda tanıttı.

A+A-

Halkların Demokratik Partisi (HDP), kadın adaylarını Diyarbakır'da düzenlediği toplantıda tanıttı. 

hdp-012.jpeg

Kars ve ilçelerinin kadın eşbaşkan adaylarının tanıtıldığı toplantıda; "Kars Merkez eşbaşkan adayı Şevin Alaca, Digor eşbaşkan adayı Güljin Kaya, Digor - Dağpınar Beldesi eşbaşkan adayı Münevver Subaşı. Kağızman eşbaşkan adayı Güğercin Aras, Sarıkamış eşbaşkan adayı Zeynep Çelik." oldu

Haberin uzantısı...

HDP Kadın Meclisi'nin yerel seçimlerde kullanacağı slogan ise "Jin bi hev re" (Kadınlarla birlikte) olarak belirlendi.

Kadın seçim beyannamesinin de açıklandığı toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Konuşmama başlamadan önce hak ve özgürlük mücadelesine ışık tutan, katkı sunan ve mücadeleyi bugünlere taşıyan tüm kadın yoldaşlarımın anısı önünde saygıyla eğiliyorum" dediği açıklamasında açlık grevindeki Hakkari milletvekili Leyla Güven'i andı: "O yoldaşlarımızın o kıymetli mirasını yüklenmiş, direniş alnına dönüştürdüğü bedeniyle mücadelemize can veren, yolumuza ışık tutan Leyla Güven'i, zindanlarda ve sürgünde açlık grevinde olan yoldaşlarımızı selamlıyorum."

"Tecrit kadının direnişiyle kırılacak"

"Bugün tam 95 gündür Leyla Güven Diyarbakır'da, yoldaşlarımız cezaevlerinde ve sürgünde bedenlerini açlığa yatırdılar. Sözünüz sözümüz, yolunuz yolumuz direnişiniz direnişimizdir. Tecrit kadının direnişiyle kırılacak, toplum kadının direnişiyle özgürleşecek, gelecek kadının direnişiyle aydınlanacak."

"Direniş kadınların olduğu her yerdedir"

"Tekrar başta Sevgili Figen Yüksekdağ olmak üzere zindanlarda rehin tutulan Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Selma Irmak, Aysel Tuğluk, Edibe Şahin, Çağlar Demirel, Nurhayat Altun, Gülser Yıldırım ve demokratik kadın mücadelemizin emektarı tüm seçilmişlerimize, üyelerimize cezaevlerindeki tüm kadın arkadaşlarımıza Amed'den yürek dolusu sevgilerimizi gönderiyoruz.

"O kadar doğru bir yerde durmuşuz ki, bizden o kadar korkmuşlar ki zindanların kapısını sonuna kadar açmışlar kadınlara. Ama bilsinler ki orada tuttukları sadece bedenlerimiz.

"Umut, mücadele, direniş, kaçınılmaz zafer tutuklanamaz. Kadınlar her yerdedir, bu nedenle direniş de kadınların olduğu her yerdedir.

"Var olmaya devam edeceğiz"

"Roza'nın dediği gibi 'vardık varız, var olmaya devam edeceğiz.' Kadın Leyla'dır, Amed'de direniyor, kadın Sebahat'tir, Selma'dır, Gültan'dır zindanlarda direniyor. Kadın Dilek'tir sürgünde direniyor. Kadın Karadeniz'de, Toroslar'da Marmara'da, Ege'de direniyor.

"Yıllardır devlet zulmüne karşı duran kadınlar her cumartesi Galatasaray Meydanı'nda direniyor. Kadın Parlamento'da direniyor, kadın sokaklarda, meydanlarda, yaşamın her alanında direniyor. Biz kadınlar bu direniş geleneğini devraldık. Geleceğe de barışı, adaleti, eşitliği solmayan hayatları ve çocuk gülüşlerini bırakacağız. Yaşasın özgürlük tutkumuz, yaşasın haklı mücadelemiz."

"Kadın özgürlüğünü geleceğe ertelemiyoruz"

"31 Mart 2019 Yerel Seçimleri'ne çok az bir süre kaldı" diyen Buldan, "Bu seçimlere muazzam bir mücadele deneyimi ile hazırlanıyoruz" vurgusu yaptı ve şöyle devam etti:

"Mücadele ederken kadın özgürlüğünü geleceğe ertelemiyoruz. Siyasetimizin bütün kademelerinde eşit temsiliyet için önce kota sistemini uyguladık. Kadın hak ve özgürlüklerinin sağlanması gibi büyük bir hedefe sahip olan bir gelenek olarak siyasette ve toplumda daha güçlü bir kadın için kadın kotasının yetersiz olduğunu gördük ve eşbaşkanlık sistemini uygulamaya başladık.

"Hedefimiz büyüktü. Adımlarımız da büyük olmalıydı. 2014 seçimlerine eşbaşkanlık sistemi ile girdik. Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigma ile yerel yönetimlere kadın katılımını en güçlü şekilde sağladık. Kazandığımız belediyelerin tamamında eşbaşkanlık sistemini uygulamaya başladık.

"AKP adaylarının yüzde 2.1'i kadın"

"Bakın partiler belediye başkan adaylarını açıkladılar. AKP'nin 75 ilde açıkladığı adaylardan sadece 1'i kadın. 634 ilçe belediyesinin adaylarından sadece 14'ü kadın. Yani sadece yüzde 2.1'i kadın. Diğer partiler de durum çok farklı değil. Bizde ise eşit temsiliyete dayalı eşbaşkanlık sistemi var. Bütün il ilçe ve belde belediye başkan adaylarımızın biri kadın biri erkek.

"Kadına yönelik her türlü baskıya, şiddete, katliama karşı direnişi ve mücadeleyi önceleyen anlayışımızla yerel yönetimlerde kadın politikalarını uyguladık. 2014 yerel seçimlerinden sonra kadının belediyelerdeki karar süreçlerine etkin dahil edilmesi için kadın kurumları, kadın koordinasyonları, kadın erkek eşitlik komisyonları ve kadın grupları oluşturduk.

"Ancak bu ülkede güzel şeyleri hazmedemeyenler belediyelerimize gaspçı bir darbe ile yöneldi. AKP demokratik zeminde elde edemediği belediyelerimizi hukuk dışı yöntemlerle gasp etti. Onlarca kadın eşbaşkanımız, binlerce kadın üye ve çalışanımız rehin alındı.

 "AKP - MHP en büyük ittifakını kadınlara karşı geliştirdi"

"AKP hükümetinin cinsiyetçi politika ve icraatları kadınlara yönelik olduğu kadar çocuklara yönelik olarak da çok yönlü şiddeti teşvik etti. Kadınlar ve çocuklar her türlü sömürüye açık bırakıldı.

"AKP-MHP ittifakı ile kurulan erkek egemen faşist blok, geçmişte olduğu gibi en büyük ittifakını kadınlara karşı geliştirmekte, kadını kamusal alanın ve siyasetin dışına itmeye çalışmaktadır.

"Sevgili Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'e 14 yıl hapis cezası verilmesinin nedeni kadın özgürlük mücadelesini, kadının demokratik siyasetteki öncülüğünü, kadınların ülkeyi yönetme iddia ve iradesini kırma, engelleme amaçlıdır.

"Kadınlar korkmaz, kadınlar biat etmez"

"Kadını korkutarak tüm ülkeyi korku ve tecrit altına alacaklarını düşünüyorlar ama yanılıyorlar. Kadınlar korkmaz, kadınlar geri adım atmaz, kadınlar boyun eğmez, kadınlar susmaz.

"Gültan Kışanaklar, Sebahat Tunceller biat etmez, boyun eğmez. Kadınlar başı dik, kararlı bir şekilde yürümeye devam ederler. Bunu böyle bilsinler. AKP'nin derdi kadının ta kendisidir. Biz de diyoruz ki kadın AKP'nin derdi olmaya devam edecektir.

"AKP - MHP erkek ittifakının kadın düşmanı politikalarına mahkum değilsiniz

"Buradan tüm kadınlara sesleniyorum. AKP - MHP erkek ittifakının kadın düşmanı politikalarına mecbur ve mahkum değilsiniz. Kadın hareketinin onlarca yıllık mücadelesini sahiplenen ve kadınlarla birlikte siyaset yapan bir parti olarak biz varız. Kadın partisi HDP var.

HDP seçim beyannamesi 

HDP'nin seçim beyannamesinde yer alan maddeler ise özetle şöyle:

"Özgür Kadın Kooperatifleri" kurulacak

  • Yaşam alanlarını yağmalayan, barınma hakkını yok eden, halkı zorla yerinden eden, hafızasından, geçmişinden koparan kentsel dönüşüm projelerine; tarihi ve kültürel varlıkların, kamusal alanların gasp edilmesine; kent hizmetlerinin piyasalaştırılmasına karşı mücadelede öncü olmaya devam edeceğiz.
  • Her yıl "Dikili Bir Ağacın Yoksa Sen De Yoksun" sloganıyla mevsimlerine göre düzenlenen fidan dikim kampanyalarını yaygınlaştıracağız. Kent bostanlarını, kent ormanlarını biz kadınlar birlikte yapacağız. Yerel tohumların korunması için "Yerel Tohum Evleri" kuracağız. Tohum üretim kooperatiflerini teşvik ederek yaygınlaştıracağız. Tohumların halka ücretsiz dağıtılmasını sağlayacağız.
  • Kâra Dayalı Kapitalist Anlayışa Karşı, Yerel Yönetimlerde, Paylaşıma Dayalı Kolektif Ekonomiye Geçişi Hedefliyoruz; Kadın emeği üzerindeki, sömürgeciliğe, tekelleşmeye, haksız ve gayri meşru kazanca son vereceğiz!
  • Kadınların ekonomiye katılımlarını artırmak için kolektif üretimin özendirildiği "Özgür Kadın Kooperatifleri" kuracağız.
  • Mevsimlik göçün cinsiyeti kadındır. "Doğduğum yerde doymak istiyorum" projemizi geliştirip mevsimlik göçü önlemeye yönelik çalışmalarımızı çoğaltacağız.
  • Kadınların şehir içi ulaşımı aktif ve özgürce kullanabilmeleri için Belediyelere bağlı otobüslerde Jin Kart/Kadın Kartı uygulamasını hayata geçireceğiz.
  • Kadınların hem çalışma yaşamına hem de kamusal yaşama özgürce katılabilmeleri için, her mahallede, özellikle istihdamın yoğun olduğu yerlerde ulaşılabilir, ücretsiz, anadilde eğitim ve 24 saat hizmet veren kreşler açmaya devam edeceğiz.

Demokratik, Cinsiyet Eşitlikçi, Parasız, Anadilde Eğitim Haktır

  • Tekçi, ırkçı, mezhepçi, cinsiyet ayrımcı eğitim sistemi, bireyi topluma yabancılaştırarak insanı insanla çatıştırıyor;
  • Var olan toplumsal cinsiyet rollerini pekiştirerek kadına yönelik şiddeti meşrulaştırıyor; farklı dil ve kültürleri yok sayarak nefret ve korku üretiyor. Farklı diller, kültürler, kimlikler ve inançlarımız ile bir arada, demokratik, toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan parasız, bilimsel ve anadilde eğitimin yerel yönetimlere devredilmesin için mücadelemizi sürdürmekte ısrarcıyız, kararlıyız!

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği temelli sağlığa erişim haktır

  • Sağlık sadece tedavi olma süreci değildir, sağlık esas olarak hasta olmama halidir. Savaş, baskı, talan ve sömürü düzeni sağlığımızı bozan temel etmendir. Sağlık hakkı için vazgeçilmez olan, sağlıklı yaşam ortamının ve olanaklarının sağlanmasıdır.
  • AKP'nin; sağlıklı olmayı bir hak olarak değil, bireyi müşteri olarak gören rantçı sağlık politikalarını reddediyoruz! Kadın sağlığını cinsiyetlendiren ve sadece üreme sağlığı ile bir tutan anlayış yerine, toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten bütüncül bil sağlık politikasını savunuyoruz.
  • Yaşamayı Ve Yaşatmayı Esas Alan Biz Kadınlar toplumsal bir hak olarak; anadilde ulaşılabilir, ücretsiz, nitelikli kadın sağlığı merkezlerini yerleşim alanlarımızda hep birlikte inşa edeceğiz. Belediyelerde madde bağımlılığı ile mücadele birimlerini oluşturacağız. Mahallelerde uyuşturucu bağımlılığına karşı Yerel Yönetim Uyuşturucuyla Mücadele birimleri oluşturacağız. Gönüllüler Ağı ile her yerde kampanyalar yürüteceğiz.

Yeryüzü işgal yeri değil, hepimizin barınma yeridir 

  • İktidarın desteği ve neoliberal dönüşüme zemin yaratan politikalarıyla sermaye; şehirleri, beldeleri ve hatta köyleri yeniden imar ederken, erkek egemenliğini ve toplumsal eşitsizlikleri de yeniden üretiyor.
  • Bireyin güvenliğinin ve mahremiyetinin sağlandığı; sağlıklı, ucuz, yeşil alanı olan, komşuluk ilişkilerini güçlendiren barınma ve konut politikalarını temel almaya devam edeceğiz. Evsiz, yerinden edilmiş, şiddet mağduru, engelli, göçmen/sığınmacı kadınlara sağlıklı, güvenli, erişilebilir bir barınma ortamını birlikte inşa edeceğiz.

Kadın Özgürlükçü sanat mümkün

  • Cinsiyetçi, ırkçı, milliyetçi, tüketim odaklı kültür sanat siyasetine karşı; toplumcu ve demokratik kültürü ve sanatı geliştireceğiz, yaygınlaştıracağız. Kültür sanat hizmetlerini kadınlar için ucuz ve ulaşılabilir hale getireceğiz.
  • Kazanmak Değil Katılmak, Rekabet Değil Ortak Gelişim
  • Spor kadınların hakkıdır. Biz kadınlar sporu cinsiyetçi, milliyetçi ve şoven politika ve söylemlerin tekelinden çıkaracağız!
  • Yerel yönetimlerimiz aracılığıyla başta kadınlar olmak üzere toplumun bütün kesimlerinin spor faaliyetlerinden eşit bir şekilde faydalanmasını sağlayacak hizmetleri sağlamaya devam edeceğiz.

Kadınlar engel tanımaz

  • Engelli kadınlar olarak yaşamsal haklardan eşit şekilde faydalanmamızın ve kamusal yaşama katılmamızın önünde pek çok engel bulunuyor.
  • Engelli kadınların tüm haklardan ve özgürlüklerden eşit şekilde faydalanabileceği bir politikayı benimsiyoruz; Yerel yönetimlerin hizmet ve politikalarının tümünü engelli kadınların talep ve ihtiyaçlarını dikkate alarak birlikte belirleyeceğiz.

Farklılıklarımız ayrılıklarımız değil ortak mücadelemizin zeminidir

  • Yoksulluğun, şiddetin ve ayrımcılığın, emek alanında ucuz işgücü, dış politikada pazarlık unsuru ve insan ticaretinin konusu edilmenin göçmen/mülteci kadınlara kader olarak dayatılmasını kabul etmiyoruz.
  • İnsanlığı yerinden, yurdundan, tarihinden, hatıralarından kopararak mültecileştiren savaşlara karşı birlikte mücadele edeceğiz.
  • Yerel yönetimlerimizde sunduğumuz başta eğitim, sağlık hizmetleri ve sığınaklar olmak üzere bütün hizmetlerden mülteci kadınların da yerelde yaşayan tüm kadınlar gibi, hiçbir engelle karşılaşmadan, hak sahibi bireyler olarak anadillerinde faydalanabilmelerini sağlayacağız.

Kadına yönelik şiddet politiktir

  • Kadına yönelik her türlü şiddeti meşru gören, dilimize, bedenimize, irademize, örgütlerimize ve kazanılmış haklarımıza saldıran faşist iktidara karşı, şiddetsiz özgür bir yaşamı kurmak için birbirimizden güç ve cesaret alıyoruz, kadın dayanışmasını büyütüyoruz.
  • Kadın merkezlerini, sığınakları ve şiddetle mücadele mekanizmalarını kapatan, işlevsizleştiren ve kadın çalışmalarının engelleyen kayyum rejimi bilsin ki,
  • Biz kadınlar tüm alanlarımızı fazlasıyla geri alacağız ve bu alanları geliştirmeye yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.
  • Belediyelerde, şiddete karşı çok dilli "Alo Şiddet" hatları açmaya devam edeceğiz.
  • İşitme engelli kadınların da başvurabileceği ayrı bir hat açacağız.
  • Çocuk ihmal ve istismarına, ensest'e karşı "mücadele ve danışma birimleri" kuracağız.
  • Yerel yönetimlerde yapılacak toplu sözleşmelerde kadına yönelik şiddet uygulayan çalışanlara yaptırım içeren hükümlerin yer alması uygulamasını devam ettireceğiz.

Kararlıyız, inançlıyız. Hayatın her alanını kuşatan gasp ve tecrit ablukasını kadınlarla birlikte kıracağız! Kadınlarla Birlikte Mutlaka Başaracağız! 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler