Gazze Savaşı | İsrail ve Hamas, ‘Esir Takası’nda Anlaştı

Gazze Savaşı | İsrail ve Hamas, ‘Esir Takası’nda Anlaştı

Ateşkes anlaşmasının sağlanıp sağlanmayacağı ve esir takası anlaşmasının detayları henüz net değil.

A+A-

Hamas lideri İsmail Heniyye, İsrail ile ateşkes anlaşmasına "ulaşmaya yakın" olduklarını açıkladı. Heniyye, Katar'a cevaplarını ilettikleri belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da esir takası anlaşması için yürütülen müzakerelerde ilerleme olduğunu belirterek, "Yakında güzel haberler almayı umut ediyoruz" dedi.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid el-Ensari, İsrail ile Hamas arasında esir takası anlaşmasında bugüne kadarki "en yakın noktaya ulaşıldığını", "kritik ve son aşamaya" gelindiğini belirtmişti.

İsrail'e göre, Hamas'ın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor. İsrailli esirlerin yakınları uzun süredir esir takası konusunda anlaşmaya varılması için eylem yapıyorlardı.

İsrail devlet televizyonu KAN'a konuşan bir analist, İsrail'in esir takası anlaşmasına "yeşil ışık" yaktığını ve Hamas'ın yanıtını beklediğini söylemişti.

Ateşkes anlaşmasının sağlanıp sağlanmayacağı ve esir takası anlaşmasının detayları henüz net değil. 

..haberin uzantısı

İSRAİL VE HAMAS, ‘REHİNE TAKASI’NDA ANLAŞTI

İsrail ve Hamas, rehine takasında anlaştı. Anlaşmaya göre İsrailli rehineler kademeli şekilde serbest bırakılacak. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ''Hükümet zor ama doğru bir karar verdi. Güvenlik şefleri, aldığımız karara destek verdi'' dedi.

İsrail ve Hamas arasında bir süredir gerçekleşmesi beklenen rehine takasına Netanyahu hükümetinden onay çıktı. Bu akşam saat 20.00'da bir araya gelen kabinenin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Hükümet bu akşam zor ama doğru bir karar verdi. Rehineler aşamalı bir şekilde serbest bırakılacak. Güvenlik şefleri, aldığımız karara destek verdi" dedi. İsrail devlet televizyonu KAN'a göre anlaşma kapsamında İsrail hapishanelerinde aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 150 Filistinli tutuklu serbest bırakılacak. Karşılığında 4 günlük ateşkes sağlanacak ve 4 gün içinde 50 İsrailli rehine (çocuk ve kadın) serbest bırakılacak. 

"ASKER, ALDIĞIMIZ KARARA DESTEK VERDİ"

Konuya ilişkin açıklamada bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Hükümet zor ama doğru bir karar verdi. Rehineler aşamalı bir şekilde serbest bırakılacak. Güvenlik şefleri, aldığımız karara destek verdi." ifadelerini kullandı.

4 GÜNLÜK ATEŞKES VE KARŞILIKLI REHİNE TAKASI

İsrail devlet televizyonu KAN'a göre anlaşma, İsrail hapishanelerinde aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 150 Filistinli mahkumu serbest bırakması karşılığında 4 günlük ateşkes ve 4 gün içinde 50 İsrailli rehinenin (çocuk ve kadın) serbest bırakılmasını içeriyor.

"ANLAŞMA, ORDUYA HAZIRLANMA FIRSATI VERECEK"

Netanyahu, Gazze Şeridi'nde geçici ateşkes sağlanması halinde dahi Hamas'la savaşa devam edeceklerini açıkladı ve "Anlaşma orduya hazırlanma fırsatı verecek" dedi. 

KAN, İsrail ordusunun, Hamas ile yapılması beklenen esir takası anlaşmasını kabul ettiğini belirterek, ateşkes günlerinin, Gazze Şeridi'nin güneyindeki karadan saldırı hazırlığı amacıyla ordu güçlerini yeniden organize etmek için kullanabileceğini duyurdu.

KARA OPERASYONUNUN GÜNEYE GENİŞLETİLMESİ İÇİN HAZIRLIKLAR YAPILIYOR

Haberde, "İsrail ordusunun şu aşamada çekinmeden anlaşmayı kabul ettiği söylenebilir. Orduda ateşkesin sahadaki güçleri yeniden organize etmek için kullanılabileceği söyleniyor. Kara manevrasının Gazze Şeridi'nin güneyine kadar genişletilmesine yönelik hazırlıklar da yapılıyor." ifadeleri kullanıldı.

HAMAS'IN ELİNDE 239 İSRAİLLİ REHİNE VAR

İsrail'e göre, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor. İsrail hapishanelerinde 2000'den fazlası idari tutuklu olmak üzere yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu bulunuyor. İsrail güçleri, 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yaklaşık 3 bin Filistinliyi gözaltına aldı.

KABİNEDE ÇATLAĞA YOL AÇTI

Öte yandan Hamas ile yapılan esir takası anlaşması, İsrail kabinesinde çatlağa yol açtı. Gazze'deki saldırıların büyük savunucusu aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Hamas ile esir takası anlaşmasına eleştiride bulunarak hükümetine tepki gösterdi. Ben-Gvir, "Bundan rahatsızım çünkü bize felaket getirebilecek bir anlaşmadan bahsediyorlar." dedi.

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı operasyondüzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı. 

7 EKİM'DEN BU YANA 384 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail'de 7 Ekim'deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 68, Lübnansınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü. İsrail'e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

GAZZE'DEKİ CAN KAYBI KORKUNÇ BOYUTLARDA

Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde 5 bin 840'ı çocuk ve 3 bin 920'si kadın olmak üzere 14 bin 128 kişi öldürüldü. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 218 Filistinli hayatını kaybetti.

İSRAİL ORDUSU HASTANELERİ VURUYOR

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

LÜBNAN SINIRI DA HAREKETLİ

İsrail ordusu ile Lübnan topraklarında bulunan Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 78 Hizbullah mensubu öldü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler