Gülistan Kılıç Koçyiğit’ten İçişleri Bakanlığı’na ‘Kayyum' Önergesi

Gülistan Kılıç Koçyiğit’ten İçişleri Bakanlığı’na ‘Kayyum' Önergesi

HEDEP Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kars Belediyesi kayyumu tarafından “Su Faturalarında %50 İndirim Yapılmasının Kamu Zararı Oluşturduğu” iddiaları ile ilgili İçişleri Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

A+A-

HEDEP Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kars Belediyesi kayyumu tarafından “Su Faturalarında %50 İndirim Yapılmasının Kamu Zararı Oluşturduğu” iddiaları ile ilgili İçişleri Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na (TBMM) verdiği önergede, HDP yönetiminde olduğu dönemde Kars Belediyesi Meclisi tarafından oy birliği ile alınan ve dönemin valisi olup sonradan Kars Belediyesinin kayyımı/kayyumu olan Türker Öksüz tarafından onaylanan karar ile içme suyu faturalarında yapılan %50 indirim nedeniyle oluştuğu öne sürülen "kamu zararı" iddialarını ilgili önemli gelişmeleri dile getirdi.

Kars Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü'nün 16 Ağustos 2023 tarihli 373 sayılı yazısında belirtilen ve İçme Suyu Faturalarında %50 İndirim Yapılması nedeniyle kamu zararı oluştuğu iddiasıyla alınan karar, Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit'in önergesiyle TBMM gündemine taşındı. 

Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, TBMM'ye sunduğu yazılı soru önergesinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle aşağıdaki soruları sordu.

Önergeye göre: “Kars Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü, 16 Ağustos 2023 tarihli 373 sayılı yazı ile alınan "İçme Suyu Faturalarında %50 İndirim Yapılması" kararı sebebiyle kamu zararının oluştuğunu belirten bir değerlendirme formuyla birlikte bütün meclis üyelerine bir tebliğde bulunmuştur. Bu tebliğe göre, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri tarafından düzenlenen 02.12.2020 tarih ve 166/54 Sayılı Mali Durum Raporu'nda, %50 indirim kararı nedeniyle belediye gelirlerinin azaldığı ve kamu zararı oluştuğu tespit edilmiştir.  

Tebliğde, Üst Yönetici Değerlendirme Formu'nda belirtilen İçme Suyu faturalarında %50 indirim yapılan konuda kamu zararının, tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödenmemesi durumunda kesinleşeceği, itiraz ve sulh yoluna başvurulması gerektiği vurgulanmıştır. Aksi takdirde Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca 2004 Sayılı İcra-İflas Kanunu gereğince takip ve tahsil yoluna gidileceği ifade edilmiştir.  

Bu karar, Belediye Meclisi'nde farklı partilerin temsilcileri tarafından oy birliğiyle alınmıştır. Aynı zamanda, Kars Valisi ve Kars Belediyesi’nin ilk kayyımı/kayyumu olan Türker Öksüz tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Karar, tüm belediye sakinlerinin evrensel değerler doğrultusunda su hakkına erişimini desteklemeyi amaçlamaktadır.”      

Koçyiğit, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya aşağıdaki soruları yönlendirmiştir.

  1. 16 Ağustos 2023 tarihinde alınan bu kararın belediye meclis üyelerine 3 ay sonra tebliğ edilmesinin sebebi nedir? 
  2. Bahsedilen “Üst Yönetici Değerlendirme Formu” nun soruşturması ne zaman başlatılmıştır? Meclis üyelerine tebliğ konusu olan kararın üstünden 3 yıl geçmesine rağmen bu “kamu zararı” gündeminin bugün oluşturulmasının birkaç ay sonra olacak yerel seçimlerle ilişkisi var mıdır?
  3. Bahsedilen kamu zararının oluşmasını gösteren kıstaslar nedir?
  4. Belediyenin bütçesindeki bir miktar azalma karşılığında tüm belediye sakinlerinin su hakkına erişiminin arttırılmasını sağlamak kamu zararı oluşturmak mıdır?
  5. Belediye Meclisi üyelerinin görevi belediyenin sunduğu hizmetlere ve belediyenin kaynaklarına belediye sınırları içinde yaşayan her canlının eşit ve adil erişimini arttırmak, kaynakları ve bütçesi doğrultusunda politika ve uygulama üretmek midir yoksa bir şirketin yönetim kuruluymuşçasına çalışarak kar maksimizasyonu sağlamak mıdır?
  6. Kars Belediyesi 2019 seçimlerinden sonra 400 milyon zararla devralınmıştır. Bu 400 milyon zararı oluşturan yönetime karşı da bir soruşturma açılacak mıdır?
  7. Aynalı köşkün göz göre göre borç karşılığı satılmasına göz yuman belediye yönetiminin ihmaline yönelik bir soruşturmanız olacak mıdır?

Gülistan Kılıç Koçyiğit, önergesinin sonunda bu soruların İçişleri Bakanı tarafından Anayasa ve İçtüzük hükümlerine uygun olarak yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etmiştir. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler