Gülistan Kılıç Koçyiğit’ten İçişleri Bakanlığı’na ‘Kayyum' Önergesi

Gülistan Kılıç Koçyiğit’ten İçişleri Bakanlığı’na ‘Kayyum' Önergesi

HEDEP Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kars Belediyesi kayyumu tarafından “gerçekleşen değişiklikleri ve bu değişikliklerin toplumsal yaşama etkilerini” Meclis gündemine taşıdı.

A+A-

HEDEP Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kars Belediyesi kayyumu tarafından “gerçekleşen değişiklikleri ve bu değişikliklerin toplumsal yaşama etkilerini” gündeme taşıdı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu soru önergesi ile Kars Belediyesi “kayyum/kayyım yönetimi” tarafından gerçekleşen değişiklikleri ve bu değişikliklerin toplumsal yaşama etkilerini gündeme taşıdı.

PolitiKARS’ın derlediği bilgilere göre; 2 Ekim 2020 tarihinde Kars Belediyesi'nin seçilmiş belediye eş başkanları görevden alınarak yönetime merkezi hükümet tarafından atanmış olan kayyumun atanmasını hatırlatan Milletvekili Koçyiğit, bu durumun demokratik sürece önemli bir darbe vurduğuna dikkat çekti.

Özellikle, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimler sonrasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından kazanılan birçok belediyeye kayyumlar atanmasının kent yönetimine getirdiği değişikliklere odaklandı.

HDP'nin 2019 seçimlerinde 65 belediye kazandığını belirten KOÇYİĞİT, Kars Belediyesi'ne atanmış olan kayyumun bu sayıyı 48'e çıkardığını, şu an bu 65 belediyeden sadece 6'sının seçilmiş Belediye Eş Başkanları tarafından yönetildiğini ifade etti. Kayyum döneminde belediye yönetiminde ve toplumsal yaşamda önemli değişiklikler yaşandığını vurgulayan Koçyiğit, seçilmiş belediye başkanlarının kısa sürede çeşitli projeleri hayata geçirdiğini ve toplumsal dayanışmayı artırmak için çaba sarf ettiğini belirtti.

Kars Belediyesi'nin seçilmiş yönetimi döneminde gerçekleştirdiği projeler arasında Toplumsal Dayanışma Mağazası, Tandır Evi, Kadın Emek Pazarı gibi kadın istihdamını destekleyen ve toplumsal dayanışmayı artıran projeler bulunduğunu dile getiren Milletvekili KOÇYİĞİT, kayyum döneminde bu projelerin kapatıldığını ve yerel ürünlerin tanıtımının olumsuz etkilendiğini belirtti.

Ayrıca, Kent Konseyi'nin işlevsiz hale getirilerek farklı görüşlerin ve toplulukların katılımının engellendiğine dikkat çeken Koçyiğit, belediyenin personel yapısında yaşanan değişikliklerin de demokratik sürece zarar verdiğini ifade etti.

Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, yukarıda bahsedilen değişikliklerin kayyumların atanmasının ardından kentin yönetiminde ve toplumsal yaşamında meydana gelen önemli değişiklikleri yansıttığını ve bu konuda yapılacak değerlendirmelerin önemli olduğunu belirterek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan konuyla ilgili yazılı cevap talep etti.

Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, TBMM'ye sunduğu yazılı soru önergesinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya aşağıdaki soruları yönlendirdi:

  • Kayyum döneminde alınan kararların, yerel halkın günlük yaşamına ve toplumsal dokusuna nasıl bir etkisi olduğuna dair bir izleme değerlendirme çalışmanız var mıdır? Böyle bir çalışmanız yoksa -kayyum atamalarının halkta yarattığı etkiye dair- herhangi bir fikriniz var mıdır?
  • Kayyum atanmalarının demokratik katılım ve halkın yerel yönetimde söz sahibi olma hakkına etkilerini açıklar mısınız?
  • Seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınmasının, yerel halkın yaşam kalitesine ve kentteki toplumsal dinamiklere etkilerini değerlendirebilir misiniz?
  • Kayyum atamalarının halk iradesine saygı açısından yarattığı tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz ve bu tartışmaların sonuçları nelerdir?
  • Kars Belediyesi'ne kayyum atamaları hangi gerekçelerle gerçekleştirilmiştir?
  • Kayyum atanmalarının demokrasiye etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
  • Kars Belediyesi'nin kayyum dönemindeki bütçe harcamaları ve politikaları, seçilmiş belediye başkanları dönemine kıyasla nasıl bir değişiklik göstermiştir?
  • Kayyum atanmasının ardından Kars Belediyesi'nin bütçesinde veya harcama politikasında hangi değişiklikler yapılmıştır?
  • Seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınmasının yerel ekonomi ve istihdam üzerindeki etkilerini açıklar mısınız?
  • Kayyum atanmasının ardından Kars Belediyesi'nde çalışanların işten çıkartılmasının nedenlerini ve bu kararların hangi yasal gerekçelere dayandığını açıklar mısınız?
  • İşten çıkarılan belediye çalışanlarından bazıların mahkeme kararı ile işlerine iade edilmişse bile işe geri dönüşlerinin yapılmadığı belirtilmektedir. Mahkeme kararına rağmen sürdürülen bu uygulamanın nedenlerini açıklar mısınız?
  • Kayyum atanmasının ardından Kars Belediyesi'nin kadın istihdamını destekleyen projeleri veya sosyal yardım programları nasıl değiştirilmiştir?
  • HDP döneminde açılan Mor Cafe’nin adının “Turkuaz Kafe”; Mor Hat’tın adının ise “Kadın Dayanışma Hattı” olarak değiştirmesinin sebepleri nelerdir?
  • Kars Belediyesi'ne kayyum atanması özellikle kadınlar için açılmış ve kadınların desteklendiği faaliyetleri nasıl etkilemiştir?
  • Kent Konseyi'nde temsil edilen toplumsal kesimlerin katılımının engellenmesinin nedenleri nelerdir?
  • Kayyum atanmasının ardından, Kars Belediyesi'nin sosyal yardım ve dayanışma projeleri nasıl değiştirilmiştir ve bu değişikliklerin gerekçeleri nelerdir?
  • Seçilmiş belediye başkanları döneminde gerçekleştirilen kültürel etkinlikler, sanatsal projeler veya spor faaliyetleri hangi değişikliklere uğramıştır? Bu değişikliklerin nedenleri nelerdir?
  • Kayyum döneminde Kars Belediyesi'nin hangi sosyal yardım programları veya hizmetleri değiştirilmiş veya sonlandırılmıştır?
  • Kayyum döneminde belediyenin personel yapısında hangi değişiklikler yaşanmıştır ve bu değişikliklerin gerekçeleri nelerdir?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler