1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Masiad Yönetiminden İşkur Müdürü Ayna’ya Ziyaret
'FETÖ'den Yargılanan Ogün Samast'a Yurt Dışı Yasağı Getirildi

'FETÖ'den Yargılanan Ogün Samast'a Yurt Dışı Yasağı Getirildi

Ogün Samast'ın 10 yıla kadar hapis talebiyle tutuksuz yargılandığı davanın ilk duruşmasında avukatı, hazırlanan iddianamenin yeni tebliğ olduğunu belirterek, savunma alınmamasını talep etti.

A+A-

Hrant Dink'i katleden Ogün Samast’ın, "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan yargılandığı dava başladı.

Samast, iddianamenin duruşma günü teslim edilmesi gerekçesiyle bugünkü duruşmada ifade vermedi. Ogün Samast'a yurt dışı yasağı getirildi.

TAHLİYESİ TEPKİLERE NEDEN OLMUŞTU

Hrant Dink suikastinin tetikçisi Ogün Samast, Bolu F Tipi cezaevinden koşullu salıverilme kapsamında 15 Kasım 2023'te tahliye edilmiş, tahliyesi kamuoyunda tepkilere neden olmuştu.

Tahliyesinin ardından Samast hakkında, "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma tamamlanmış, hakkında hazırlanan iddianamede 5 yıldan 10 yıla kadar hapsi istenmişti.

SAMAST'IN DAVA DOSYASI BİRLEŞTİRİLDİ

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Ogün Samast'ın doğrudan 'FETÖ' üyesi olduğuna ilişkin somut delil elde edilmediği, anacak Samast'ın ele geçirilen bir kısım delillerde 'FETÖ' yöneticisi ve üyeleri ile belli bir irtibatının olduğu aktarıldı.

Dava dosyası, daha sonra hukuki ve fiili irtibat nedeniyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in arasında bulunduğu 11 sanığın yargılandığı davayla birleştirildi.

SANIKLAR ARASINDA YASİN HAYAL VE ERHAN TUNCEL DE VAR

Yasin Hayal'in "suç örgütü yöneticisi olmak", Erhan Tuncel ve Ogün Samast'ın ise "suç örgütü üyesi olmak" suçundan ceza aldıkları ifade edilen iddianamede, Samast'ın 5 Aralık 2014'te savcılıkta verdiği ifadeye de yer verildi.

ALİ FUAT YILMAZER SAVUNMASINI YAPTI

Bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, müşteki ve sanık avukatları hazır bulundu.

Samast, Trabzon'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Mahkeme Başkanı, bugünkü duruşmada sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ogün Samast ve Ersin Yolcu'nun savunmalarının alınacağını belirtti. Savunmasını yapmak üzere ilk olarak Ali Fuat Yılmazer'e söz verildi.

'DURUŞMAYI YÜRÜTEN SAVCILIK İDEOLOJİK BİR YAKLAŞIMDADIR'

Duruşmaya SEGBİS aracılığıyla bağlanan tutuklu sanık eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, savunmasını yaptı. Yılmazer, hakkındaki iddiaların aksini ispatladığını öne sürdü:

"4 Aralık 2015'te bu davayla ilgili hazırlanan iddianame kapsamında soruşturmam açıldı. Yargılamadan sonra mahkumiyetimize karar verildi. Biz hukuksuz bir şekilde en başından bu soruşturmaya dahil edildik. Ogün Samast samimi bir şekilde ifadesini vermiş ve her şeyi anlatmıştı. Benim hakkımdaki iddiaların aksini ispatladığımı düşünüyorum."

'BANA KİMSE BASKI YAPAMAZ'

İddianameyi hazırlayan savcılığın ideolojik bir yaklaşım içerisinde olduğunu belirten Yılmazer, savunmasına şu sözlerle devam etti:

"Allah'tan başka kimseden korkum yok, bana kimse baskı yapamaz. Bu duruşmayı yürüten savcılık ideolojik bir yaklaşımdadır. O dönem bana arz edilmesi gereken belgeler edilmedi."

DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

Mahkeme başkanı, Yılmazer'in savunmasının ardından duruşmaya ara verdi ve diğer sanıkların savunmalarının aradan sonra alınacağını belirtti.

OGÜN SAMAST'IN İFADESİ ALINMADI

Aradan sonra Ogün Samast'ın avukatı Raşit Hodo, hazırlanan iddianamenin yeni tebliğ olduğunu belirterek Samast'ın savunmasının bugün alınmamasını talep ederek ek süre istedi. Duruşmada söz verilen Samast, "İddianameyi bugün aldım. Savunmayı bugün yapmazsam çok sevinirim" dedi.

İddianame tebliği ve duruşma günü arasında en az 7 gün olması gerektiğini belirten mahkeme başkanı, talebi kabul etti. Mahkeme başkanı, Samast'ın savunmasının bir sonraki duruşmada alınmasına karar verdi.

'CİNAYETİN ÖNCESİNDE TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPMIŞIM'

Mahkeme başkanı, duruşmada Ali Fuat Yılmazer'e dosyada yer alan bir iddiayı yöneltti. Hakim, "Cinayetten 15 dakika sonra İstanbul'da görev yapan bir jandarmayla telefon görülmeniz olmuş" ifadelerini kullanarak olaya ilişkin Yılmaz'a bildiklerini anlatmasını söyledi.

İddiaya yönelik yanıt veren Yılmazer, jandarma görevlisinin kendisini aradığını söyledi:

"Telefon görüşmelerimle ilgili bana gönderilen bir şema var. Cinayetin öncesinde ve sonrasında ben Trabzon'la ve İstanbul'la telefon görüşmesi yapmışım. Muharrem isminde bir jandarma görevlisi beni aradı diye biliyorum. Cinayet konusu üzerine kendisiyle bir konuşma yaptık. Kendisi jandarma istihbaratta çalışan bir personeldi. O zamanlar kod adı vardı, gerçek adını da sonradan öğrendim."

'DOSYADA İSMİ GEÇEN HİÇBİR ŞAHSI TANIMIYORUM'

Yılmazer'den sonra tutuklu sanıklardan Ersin Yolcu, SEGBİS aracılığıyla savunmasını yaptı. Yolcu, herhangi bir örgüte üye olmadığını iddia etti:

"Ben FETÖ/PYD Silahlı Terör Örgütü faaliyetlerinde bulunmadım. Ne Ali Fuat ne de dosyada ismi geçen hiçbir şahsı tanımıyorum. Bu olayda benim suçum yoktur. Üzerime atılı örgüt üyeliği suçunu kabul etmiyorum. Ben FETÖ Terör Örgütü üyesi değilim."

Sanığın savunmasından sonra mahkeme başkanı Yolcu'ya "Yasin Hayal sana, "Ogün'ü bul getir" demiş sen de 1 gün sonra bulup getirmişsin iddiası" mevcut.

Yasin Hayal sana böyle bir şey söyledi mi?" sorusunu yöneltti. Sanık Yolcu da böyle bir cümleyi Hayal'den duymadığını söyledi.

Duruşma, sanık avukatlarının savunmalarıyla devam etti.

'ASIL FAİLLER GİZLENİYOR'

Önceki duruşmalarda ifadesi alınan Yasin Hayal, bu duruşmada herhangi bir talebinin olmadığını belirtti.

Duruşmada söz alan Ramazan Akyürek'in avukatı Ayşe Süeda Ünal da, müvekkilinin Hrant Dink cinayetiyle bir ilgisinin olmadığını belirtti.

Sanıklardan Adem Sağlam'ın avukatı, Sağlam hakkında adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep etti.

'KAMUOYUNDA BENİMLE İLGİLİ REKLAM ÇALIŞMASI YAPILIYOR'

Duruşmada söz alan sanık Erhan Tuncel, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirtti. Tuncel, savunmasında şöyle konuştu:

"Ogün Samast'ın beyanıyla kamuoyu oluşturularak asıl failler, 'FETÖ' mensupları gizleniyor. Suç duyurusunun yasal bir dayanağı yok. Ben başkalarından dolayı ceza alıyorum. Kamuoyunda benim üzerimden reklam çalışması yapılıyor. Ben 'FETÖ' ile mücadele ettiğim için 'FETÖ' mensubu ilan edildim."

SANIK TUNCEL'İN REDDİ HAKİM TALEBİ KABUL EDİLMEDİ

Tuncel, savunmasından sonra mahkeme başkanının dosyasından reddini talep etti. Sanık Tuncel'in reddi hakim talebi reddedildi.

Dink ailesinin avukatları da "Bu aşamada bir talebimiz yok" dedi.

DURUŞMA 6 MART'A ERTELENDİ

Duruşmada söz alan savcı, eksik hususların giderilmesi yönünde talepte bulundu.

Mahkeme heyeti, sanık Ogün Samast hakkında yurt dışı yasağı kararı vererek ifadesinin gelecek celse alınmasına karar verdi. Duruşma, 6 Mart saat 10.00'a ertelendi.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.