Dolar ve Euro'dan Tarihi Rekor... Dolar 31 TL'ye Yaklaştı!

Dolar ve Euro'dan Tarihi Rekor... Dolar 31 TL'ye Yaklaştı!

Piyasalarda hakim olan enflasyon endişesi, TL'nin negatif getirisine yol açarken dolar/TL, tüm zamanların rekorunu kırdı.

A+A-

Dolar/TL, haftaya değer kazancıyla başlamasının ardından 30,70 seviyesinden işlem görüyor.

Piyasalarda hakim olan enflasyon endişesi, TL'nin negatif getirisine yol açarken dolar/TL, tüm zamanların rekorunu kırdı.

Dolar TL, Eylül 2023'ten beri sürdürdüğü kademeli yükselişine devam ederek güne 30.70, Euro TL ise 33.18 ile zirve tazeledi.

DÖVİZDE ZİRVE

Dolar TL, Eylül 2023'ten beri devam eden kademeli yükseliş trendini sürdürerek 30.7005 ile yeni tarihi zirvesinde güne başladı. Bu verilere göre TL, Ocak ayında dolar karşısında yüzde 2.7 değer kaybetti. Yıl başından beri TL'nin dolar karşısındaki kaybı ise yüzde 3.8 oldu. Euro TL ise 33.18'i görerek zirve tazeledi.

Bankacılık sistemindeki likidite fazlası Cuma günü itibarıyla yaklaşık 140 milyar TL düzeyindeydi. TCMB ise geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerden bugüne 1 trilyon TL üzerinde likidite çekti.

TCMB bir aydan uzun vadeli TL mevduat ve kur korumalı mevduat hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklara üç ayda bir faiz uygulanacağını da açıkladı.

Yıl başından bu yana hafif gerileyen mevduat faizlerinde tekrar yukarı seyir görüldü. TCMB verilerine göre 22 Aralık'ta yüzde 52.6 ile zirveyi gören üç aylık ortalama mevduat faizi, 29 Ocak'ta yüzde 49.6'ya kadar geriledikten sonra 2 şubat itibarıyla tekrar yüzde 52'ye yükseldi.

KÜRESEL PİYASALAR

ABD'nin S&P 500 endeksi, Nvidia dahil olmak üzere büyük teknoloji şirketlerindeki yükselişler sayesinde Cuma günü ilk defa 5,000 seviyesini aşarak kapatırken, Asya ülkelerindeki piyasa tatilleri nedeniyle haftanın ilk gününde işlem hacimleri düşük kaldı.

Hisse senedi piyasalarındaki risk iştahı ABD'de geçen ayların enflasyon verilerinde yapılan yukarı revizyonların ardından Fed'in bu yıl faizleri düşüreceği beklentileriyle arttı. Ocak ayına ilişkin ABD enflasyon verileri ise bu hafta açıklanacak.

 

YATIRIMCILARIN GÜNDEMİNDE NE VAR?

Analistler, geçen hafta ABD'de açıklanan verilerin ülke ekonomisinde güçlü duruşa işaret etmesinin "yumuşak iniş" senaryolarını desteklediğini belirterek, bu hafta ABD'de enflasyon başta olmak üzere yoğun makroekonomik veri takviminin yatırımcıların odağına yerleştiğini kaydetti.

Yoğun veri gündeminin yanı sıra ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin sözle yönlendirmelerinden alınacak sinyallerin varlık fiyatlarının yönü üzerinde etkili olabileceğini aktaran analistler, para piyasalarında Fed'in martta faizi sabit bırakma ihtimalinin yüzde 83, mayısta faiz indirimine başlama ihtimalinin ise yüzde 63 ile fiyatlandığını dile getirdi.

Öte yandan, geçen hafta gerçekleştirilen Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Varlık Fonu ve Eximbank'ın borçlanma ihalelerine gelen güçlü taleple birlikte getirilerin öngörülerin oldukça altında gerçekleşmesi, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) düşüş eğiliminde hareket etmesinde önemli rol oynadı. CDS, haftaya 311 baz puandan başladı.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de hazine bütçe dengesi verilerinin takip edileceğini ifade ederek, teknik açıdan dolar endeksinde 103 ve 102 puan seviyelerinin destek, 105 ve 106 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.