1. HABERLER

  2. DİSK'in 14. Genel Kurulu BAŞLADI !
DİSKin 14. Genel Kurulu BAŞLADI !

DİSK'in 14. Genel Kurulu BAŞLADI !

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 14. Genel Kurulu başladı.

A+A-

DİSK 14. Genel Kurulu başladı. Grup Yorum'un şarkılarıyla yapılan açılışta, salonda coşkulu bir kalabalık bulunuyor. Kurulda konukların ve farklı ülkelerden gelen sendika temsilcilerinin konuşma yapacak. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, "İşçi sınıfı DİSK'e umutla bakıyor" dedi.

DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler, Kemal Nebioğlu ve DİSK kurucuları adına emek, demokrasi, sınıf mücadelesinde yitirilen işçi sınıf önderleri ile deprem ve doğal afetlerde kaybedilenler anısına 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, sahnede söz aldı.

"İşçi sınıfı DİSK'e umutla bakıyor"
Görgün, "Türkiye emekçi halkı ve demokrasi güçleri DİSK'in genel kuruluna her zaman olduğundan daha dikkatli izliyor. Türkiye işçi sınıfı bugün de DİSK'e umutla bakıyor. İşçilerin çıkarlarını her koşulda savunan gerçek bir sınıf örgütü olduğunun bilinciyle DİSK'i bekliyor. Bugünün bizim için ayrı bir anlamı var. Sermayenin, devletin bütün saldırılarına karşı sınıf mücadelesini kararlılıkla sürdüren onurlu bir geçmişi canlarıyla, kanlarıyla yaratan konfederasyon 45. yılı kutlu olsun" şeklinde salonu selamladı. Bilinçli ve kararlı mücadele çizgisiyle nelerin başarılabildiğini ortaya koyduklarını ifade eden Görgün, "1 Mayıs'ta Taksim'de engelleri aşarak 100 binlerce yürekle Taksim'e çıktık. 33 yıl sonra yeniden buluştuk. 1 Mayıs 2010'da tarihi yeniden yazdık. Bu başarıyı emek güçleriyle elde ettik. DİSK olmasaydı bu başarı belki de gerçekleşmeyecekti" dedi.

"Sermayenin köleliğine geçit vermeyeceğiz"
Torba yasaya karşı mücadeleyi de demokrasi güçleriyle beraber yaptıklarını söyleyen Görgün, "AKP iktidarına geri adım attırabildik. Kuruluş ilkelerimizle sendikal haklar, eğitim hakları, çalışma hakları, iş güvencesi ve insanca yaşamaya yeterli gelir hakkı için mücadele ediyoruz" dedi. "Bizi zor günler bekliyor. Hak ve özgürlüklerimiz açısından tarihsel bir dönemeçten geçiyoruz. Sınıfın hak ve özgürlüklerini gündemine alan sermayenin köleliğine geçit vermeyecek stratejiler oluşturmak zorundayız. Yeni liberal ideolojinin meşrulaştırdığı işçi sınıfına saldırısına insan onuruna yakışır anlayışla çıkabilmeliyiz" diyen Görgün, küresel krizle mücadele için dünyada yeni bir dönemin oluşacağını vurguladı. "DİSK'li olmak mücadeleci ve kararlı olmaktır" diyen Görgün, ayakta kalma becerisine her zamankinden daha çok ihtiyaç olduklarını belirterek sürüklenecek karanlığa ayak direyecek birleşik gücün işçi sınıfı olduğunu vurguladı.

"AKP, 12 Eylül'ün tamamlayıcısıdır"
Yeni rejimin emekçi sınıfların sömürüsünü derinleştirdiğini ifade eden Görgün, "Türkiye siyasal, ideolojik ve toplumsal yapısı itibariyle geçmişe göre daha tutucu bir ülke haline geldi. Cemaat örgütlenmesiyle yaygınlaşarak toplumsal yapıya yerleştirilmiştir. AKP'nin 10 yıllık iktidarı 12 Eylül'ün tamamlayıcısı, devamcısı olmuştur" dedi. Üniversitelerin elden geçirilmesi, emniyet teşkilatında yaşanan değişim cemaatin teşşkilat içindeki varlığını gündeme getirdiğini vurgulayan Görgün, "Ergenekon tutuklamaları bu süreçte sürdü. Balyoz davası eşlik etmiş, Devrimci Karargah ve KCK ardını izledi. Kürt siyasetçilere tutuklama dalgası sürüyor. Giderek yayılan küresel kapitalizmle sermayeye vergi afları gibi düzenlemelerle siyasi iktidar bu kırılgan dönemde faturayı emekçi halka kesilmiştir" dedi.

"Yeni anayasa yapılacak iklim yoktur"
Yeni anayasa tartışmalarına da değinen Görgün, "Toplumun farklı kesimlerince ifade edilen özgürlük söylemleri AKP'nin elinin tersiyle itildi. 12 Eylül anayasası yeniden vaftiz edilmiş, yasamayla yürütmeyi elinde bulunduran AKP'ye yargının da kontrol altına alındığı dönemle devam ediyor. DİSK, demokratik anayasa yapılmasında anayasanın içeriğine ilişkin temel prensiplerini ortaya koydu. Demokratik anayasa yapabilmek için bu iklim yoktur. Toplumun baskı altına alındığı yerde demokratik anayasa yapmanın koşulları yaratılmış olmayacak. Bu ortam sağlanmalıdır" diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan operasyonu değerlendiren Görgün, "Taşeronlaştırmaya karşı mücadele ettikleri için İzmir halkını cezalandırmak için tutuklandılar. Arkadaşlarımızın yüzü ak, alnı açıktır. Başınızı dik tutmaya devam edin. Sonunuza kadar yanındayız" dedi.

"Tutuklu gazeteciler onurumuzdur"
Tutuklu gazetecilerin ve muhalif basının susturulmaya çalışıldığını vurgulayan Görgün, "Sosyal-İş sendika üyesi olan Ahmet Şık, Nedim Şener duruşmaların ardından serbest bırakılmadı, tutuklulukları hukuksal önlem değil açıkça, zalimce cezalandırmaya dönüştü. Gazetecileri içeri tıkarak muhalefete gözdağı vermek isteyenler, her birimizi tek tek demir parmaklıklar arkasına gönderseniz de susmayacağız, karanlığınıza karşı durmaya devam edeceğiz. Ahmet, Nedim onurumuzdur. Muhalif oldukları için mesleklerini sürdüremeyen gazeteciler DİSK'lilerin onurudur" dedi.

"İşçi sınıfı saldırılara maruz kalıyor"
Görgün konuşmasında kadın emekçilerinin yaşadıkları sorunlar ile yaşam standartlarının istatistiklere oranla hayli düşmesini de değerlendirdiği konuşmasında işsizlik sıkıntısına da değinerek, "AKP iktidarında sendikal harekete, işçilere, emekçilere karşı düşmanca tavır sergilendi" diyerek TEKEL işçilerinin polis saldırılarına nasıl uğradığını da hatırlatarak işçi sınıfının maruz kaldığı saldırıları vurguladı. "İşçiler örgütsüz, savunmasız bırakıldıkça Avrupa'nın en düşük ücret alan ülkesi yapıldık" diyen Görgün, sendikalı oldukları için işten atılan işçiler, kıdem tazminatının kaldırılması gündemlerine de değinen konuşmasını sürdürdü. Görgün, "Yaşasın işçi sınıfının uluslararası mücadelesi, yaşasın DİSK" diyerek sözlerini tamamladı.

İstanbul Beşiktaş'ta Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlenen kurula siyasi parti yöneticileri, sendika temsilcileri ve farklı ülkelerden 45 sendika temsilcisi de katıldı. Kurulda DİSK'in 45. yıldönümü de kutlanıyor.

Konuklar arasında TTB Merkez Konsey Başkanı Eriş Bilaloğlu, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TKP MK üyesi Aydemir Güler, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan bulunan isimler arasında yer alıyor.

Taşeron oldukları için işten atılan Maltepe işçileri de, "İş, ekmek yoksa barış da yok", "Mustafa Zengin, işçiler fakir" sloganları atarken, salonda, "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız" sloganlarıyla coşkulu bir kalabalık bulunuyor.

Genel Kurul Grup Yorum'un sahne almasıyla başladı. Salonda coşkulu kalabalık Grup Yorum'un şarkılarına eşlik etti. İlk olarak söylenen Enternasyonal Marşı ile salonda saygı duruşu yapıldı. Ardından Grup Yorum, 1 Mayıs marşını söyleyerek sahneden ayrıldı.

Sahnede DİSK'in tarihsel sürecini anlatan ve yapılan direnişler, grevleri yansıtan sinevizyon gösterimi yapılıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.