1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a Tepki
Canan Kaftancıoğlu’nun 9 yıl Hapis Cezası Onandı

Canan Kaftancıoğlu’nun 9 yıl Hapis Cezası Onandı

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nce usul ve esas yönünden "isabetli" bulundu. Yargıtay yolu açık.

A+A-

İstinaf Mahkemesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun geçmiş yıllarda attığı tweetler nedeniyle aldığı 9 yıl 8 aylık hapis cezasını onadı. 

Sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle yargılanan Kaftancıoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılama”, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”, “Cumhurbaşkanına hakaret”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından toplam 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına mahkûm edilmişti.

TEMYİZ YOLU AÇIK

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nce usul ve esas yönünden "isabetli" bulundu. Yerel mahkemenin kararı, Yargıtay’a temyiz yolu açık olmak üzere onandı.

NE OLMUŞTU 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun yedi yıl önce sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar nedeniyle yargılandığı davanın karar duruşması Eylül 2019'da Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüştü.

Kaftancıoğlu'nun ikinci duruşma öncesinde okuduğu şiir de dosyaya dâhil edilmişti.

Kaftancıoğlu ikinci duruşma öncesinde Nazım Hikmet'in şu şiirini okumuştu:

"Sen bu kavgada
bir nokta bile değil,
bir küçük, eğri virgül,
bir zavallı vesilesin.
Ben, kızabilir miyim sana?
Sen de bilirsin ki, benim âdetim değildir bir posta tatarına,
bir emir kuluna sövmek,
efendisine kızıp uşağını dövmek"

Duruşmanın başlamasıyla katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın vekili Ferah Yıldız, mütalaaya katıldıklarını belirterek, Kaftancıoğlu'nun duruşmadaki hal ve hareketlerinden ötürü iyi hal indirimi uygulanmamasını ve en üst sınırdan ceza verilmesini talep etmişti.

Kaftancıoğlu: Hakikat hepimizi özgürleştirecek

Kaftancıoğlu'nun savunması şöyleydi: "Cumhurbaşkanına hakaret etmedim, etmem. Kim ne derse desin Mustafa Kemal Atatürk'ün oturduğu koltuğa saygısızlık etmek kimsenin hakkı ve haddi değildir. İl başkanı olarak devleti alenen ya da perdeli olarak aşağılamam düşünülemez. Terör örgütü propagandası yapmadım, yapmam. TV programında terör örgütü propagandası yaptıysam incelenir ama yok.

"Hakikati ortaya çıkarmak için benden çok sizin sorumluluğunuz var. Söylediklerimi teşvik ve tahrik olarak algılamak insanları kine sürüklemektir. Cumhurbaşkanına hakaret; kimi zaman bağlarından koparılarak, kimi zaman da söylediklerimin suç olarak algılanması iddia makamı tarafından ifade edilerek gerçeklerden uzaklaşılmıştır.

"27 yıl bile cezalandırılacak olsam hakikati söylerim. Sizler de hakikati arayın, ona yaklaştığınızda özgürleştiğinizi hissedeceksiniz. Bu hakikat hepimizi özgürleştirecek. Emin olduğun en temel gerçek özgürlüğü ve yaşamayı bağımsız olarak savunmaktır."

Cezalar beş suç iddiasından

Mahkeme beş ayrı suçlamadan toplam 9 yıl 8 ay hapis cezasına hükmetmişti. Cezalar ertelenmemiş ve hükmün açıklanması geri bırakılmamıştı.

Kaftancıoğlu "Cumhurbaşkanına hakaret", "Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret", "Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama", "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" , "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 4 yıl 10 aydan 17 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyordu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler