Beşar Esad'dan Türkiye Açıklaması

Beşar Esad'dan Türkiye Açıklaması

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

A+A-

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"Ankara ile görüşmelerin şu anda sadece istihbarat niteliğinde olduğunu" ifade eden Esad, "Suriye; Türkiye’den laf değil, icraat bekliyor" dedi.

Beşar Esad, Suriyeli gazeteciler ve araştırmacılarla yaklaşık 3 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

suriye-besar-esad1.jpg

Türkiye ile ilişkiler hakkında açıklamalarda bulunan Esad, "Ankara ile görüşmelerin şu anda sadece istihbarat niteliğinde olduğunu, ancak ikili görüşmelerin seviyesinin yakında yükseltileceğini" belirtti.

"Ankara, siyasi yöneliminde bazı Arap ülkelerinden daha kararlı olabilir. Ancak Türkiye'nin tutumunun samimi mi yoksa sadece siyasi bir manevra mı olduğuna karar vermek mümkün değil" diyen Esad, "Suriye; Türkiye’den laf değil, icraat bekliyor" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekim ayında yaptığı açıklamada "Vakti geldiğinde Suriye'nin Başkanı'yla görüşme yoluna gidebiliriz" demiş, Türkiye'nin önceliğinin Suriye'deki 'terör gruplarının arındırılması' olduğunu söylemişti.

Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı: "Alışılmış bir siyasetçi değilim. Dolayısıyla bir vakti saati geldiğinde, biz Suriye'nin başkanıyla da görüşme yoluna gidebiliriz. Şu an itibariyle zaten alt düzeyde görüşmeler yapılıyor. Fakat bizim bütün arzumuz Suriye'deki terör gruplarının buradan arındırılması."

Erdoğan ayrıca geçtiğimiz hafta partisinin TBMM Grup Toplantısı'nın ardından gazetecilerin "Esad ile görüşme olabilir mi?" sorusuna yanıt vermiş ve "Esad ile görüşme olabilir, siyasette küslük dargınlık olmaz eninde sonunda adımlarımızı atarız" ifadelerini kullanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Konya'da da konu hakkında konuşan Erdoğan, "Bundan sonraki süreçte nasıl Mısır ile bu iş yoluna girdiyse aynı şekilde Suriye ile de bu iş yoluna girebilir. Siyasette küslük olmaz" demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise dün Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov'la gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlamış ve Suriye ile ilişkiler hakkında şunları söylemişti:

"Amacımız Suriye’deki iç savaşı sonlandırmak. Muhaliflerle süreci yürütüyoruz. Astana görüşmelerine rejimle birlikte muhalifler de katılıyor. Amacımız anayasa görüşmeleri dahil siyasi süreci canlandırmak. Angajmanın bir ayağı da bu. Anayasa Komitesi tarafından bir ilerlemenin sağlanması lazım ama orada bir ilerleme yok.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.