1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Binali Yıldırım Kars'a GELDİ
Bakan Ahmet Arslan ve İsmet Yılmaz Kars’ta

Bakan Ahmet Arslan ve İsmet Yılmaz Kars’ta

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ardahan’daki Ilgar Dağı tünelinin açılışı için Kars’a geldi.

A+A-

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ardahan’daki Ilgar Dağı tünelinin açılışı için Kars’a geldi.

Kars Harakani Havalimanında protokol tarafından karşılanan bakanlar karayolu ile Ilgar Dağı tünelinin açılışı için Ardahan’a hareket ettiler.

Bakan Ahmet Arslan ve İsmet Yılmaz Kars’ta

Haberin uzantısı...

Bakanların Hollanda Açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş izninin Hollanda hükümeti tarafından iptal edilmesinin ardından Kars’ta bulunan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan açıklama yaptı.

Susuz’da okul açılışında bulunan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, burada Hollanda hükümetinin aldığı kararla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundular.

“Öncelikle bu Avrupa’nın bir araya gelmesinde temel değerler vardır. Bu temel değerler demokrasidir, haktır, hukuktur. Özgürlüktür, düşünce hürriyetidir. İfade hürriyetidir” diyen Bakan Yılmaz, “Dolayısıyla şimdi Dışişleri Bakanımız teröre mi çağrı yapıyor? Dışişleri bakanımız şiddete mi çağrı yapıyor? Dışişleri Bakanımız nefret dilini mi kullanıyor? Dışişleri bakanımız hukuktan, demokrasiden doğan hakkını kullanmak için gidiyor. Ve bundan rahatsızlık duyuyorlarsa bu kişiler kendilerini mutlaka gözde geçirmesi gerekiyor. Kağıt üzerinde kalan Avrupa değerlerine kesinlikle bunlar uzakta kalmıştır. Çifte standart deniyorsa işte siz hangi ülkeye sizde ifade hürriyeti yok. Hangi ülkeye düşünce hürriyeti yok. Hangi ülkenin vatandaşına sizde toplanma hürriyeti yok. Gösteri hürriyeti yok diye bunlar şikayet yapma hakkını kendinde görecekler. Ancak asil milletimiz şunları görsün ki eğer bizim bu yaptığımız işlem, eylem işte bunları rahatsız ediyorsa, demek ki biz doğru yoldayız. İnşallah by doğru yolda daha bir kararlılıkla ilerleyeceğiz ve milletimize bu doğrultuda bu kararın arkasında duracaktır diye düşünüyorum” dedi.

“Asıl korkuları Türkiye’nin hızla yükselişi”

Türkiye’nin hızla yükselişinin asıl korkuları olduğunu ifade eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, “Doğrusu bir telaffuz var. Bugün uygulanan uygulamaları gördüğünüzde ya Avrupa Birliğini oluşturan ülkeler, medeni batı ülkeleri bugüne kadar bizi kandırdılar. Demokrasi dediler, hukuk dediler, özgürlük dediler, ifade özgürlüğü dediler. Yeter ki bir başkasının yaşam alanına müdahale edilmesin, onun dışında her şey söylenebilir dediler. Bugüne kadar ama bizi bunu ifade ettiler. Bugün ki uygulamaları gösteriyor ki ya bugüne kadar yaptıklarıyla kendilerini kandırdılar. Dolayısıyla bizi kandırdıklarını zannettiler. Ya da bugünden sonra ben bir başka pencereden bakıyorum. Bu kadar vesayet odaklarına rağmen, bu kadar prangalara rağmen, bu kadar bürokratik oligarşiye rağmen Türkiye 15 yıldır yükselişini hız kesmeden devam ettiriyor. Bence asıl korkuları şu; ‘eğer Türkiye 16 Nisan’da bu çift başlı yönetimden, vesayet odaklarından, bürokratik oligarşiden kurtulursa, bu prangalara rağmen, bu vesayet odaklarına rağmen Türkiye bu kadar büyüdü. Bundan sonra Türkiye’yi hiç tutamayız” diye konuştu.

“İki yüzlü uygulamayı kınıyorum”

Bakan Ahmet Arslan, “Büyüyecek, güçlenecek bir Türkiye’yi biz tutamazsak da, Türkiye bu coğrafyada son 15 yıldır bizim dediklerimizi dinlemiyor. Kendi milletinin, kendi memleketinin ve mazlumlar ile mağdurların menfaatine göre davranıyor. Bundan sonra güçlenince bunlara göre davranır. Bize bu coğrafyada iş kalmaz. Bize bu coğrafyada at oynatacak alan kalmaz diye düşünüyorlar.’ Değerlendirmesini yapıyorum. Aksi takdirde onlarca yıldır savundukları bir tezi bugün uygulamamalarının arkasında ben başka bir sebep, başka bir gerekçe göremiyorum. Doğru bulmadığımızı özellikle ifade etmek istiyoruz. Ve bu ikiyüzlülüğü, ikiyüzlü uygulamayı da ben açıkçası kınıyorum” şeklinde konuştu.

YGS’ye Girecek Öğrencilere Başarılar Dilendi

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yarın YGS’ye öncesinde vatandaşlara hassas olmaları yönünde uyarılarda bulunarak, öğrencilere başarılar diledi.

Bakan Yılmaz, “Yarın 2 milyonun üzerinde öğrencimiz üniversite yüksek öğretime geçiş sınavına giriyor. Şimdiden bütün öğrencilerimize başarılar diliyorum. Bu öğrencilerimizin sınav süresince hem şoförlerimizin hem de vatandaşlarımızın işi olmayan sokağa çıkmasın. İlave trafik sıkışıklığı oluşturmasın. Hiç kimse okul önlerinden geçerken kornaya basmasın. Herkes bu insanlara elinden geldiği kadar yardımcı olsun. Birçok yerde belediyelerimiz bu süreçte taşımayı ücretsiz yapıyor, dolayısıyla her türlü tedbiri almak bunların o imtihan dönemini huzurla, gönül rahatlığıyla geçirmesini sağlamak lazım. Başarılar diliyorum, inanıyorum ki Türkiye’nin yarını bu kardeşlerimin gireceği sınavdan alınacak sonuçla çok daha iyi olacak” diye konuştu.

“Sarıkamış Ders Kitaplarında Yer Alacak”

Bir takım açılışlar ve temel atma töreni için Kars ve Ardahan’da bulunan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sarıkamış Şehitleri’nin Çanakkale gibi hak ettiği şekilde müfredat kitaplarında yer alması talimat vereceğini belirtti.

Kars Valiliği’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yılmaz, bir gazetecinin Sarıkamış Şehitleri’nin müfredat kitaplarında biraz daha fazla yerilmesi için herhangi bir çalışmanız var mı? Sorusunu yanıtladı.

Bakan Yılmaz, “Bizim hem Çanakkale’yi hem de Sarıkamış’ı unutturmamız lazım. Bu çok net bir şekilde gerçekten de Sarıkamış’ta insanları sevinçler, huzurlar, zaferler değil bazen de mağlubiyetler, yenilgiler, kötü günler birleştirir. İşte Sarıkamış’ta ki bu yenilginin veya bu acı olayın bu milleti birleştirdiğini biz gördük. Depremlerde bu milletin nasıl birleştiğini gördük. Erciş’te deprem oldu, Esenler Belediyesi geldi afiş yazdı, ‘5.8 Erciş depremi Esenlerde hissedildi’ diye. Erciş’teki depremi Esenlerde hissettiren işte bu acıda bir olmadır, bir millet olmadır. Hangi inançtan, hangi etnik mezhepten, hangi etnik görüşten veya kan ayniyatı bağı ne olursa olsun ortak yaşama iradesiyle, ortak tarihi olanlar ve ortak bundan sonra da beraber tarih yazmak isteyenler bir millettir biz bunu gösterdik. Dolayısıyla bu millet olmanın göstergelerinden biri Çanakkale zaferdir, Sarıkamış mağlubiyettir, büyük bir kayıptır ancak o da bu milleti birleştiren bir unsurdur, acısıyla sevinciyle üzüntüsüyle hep beraber bizim ortak tarihimizdir. Bir kısmını alıp, bir kısmını almamak doğru olmaz. Sarıkamış’ı da özellikleriyle dolu olduğu biliyorum, hak ettiği şekilde Çanakkale gibi yer alması içinde arkadaşlara özel bir talimatım olacak” dedi.

“Ayasofya var mı? Topkapı var mı? Değerleri yarıştırmaktan ziyade hak ettiği şekilde tanıtmak lazım”

Gazetecilerin, Ani’nin de ders kitaplarında yer alması için özel bir çalışmanız olacak mı? Sorusunu cevaplayan Yılmaz, “Siz Ani’yi gördünüz. Ben de Türkiye’nin dört bir tarafını gördüm oğlum, yer rapor hissedersen belki o da çok apayrı bir yer. Yine gidin Mardin’de bir şehir var, 150 bin kişilik bir şehir gidip bir görün, Urfa’yı görün Göbeklitepe 8 bin yıl önceki apayrı bir yer. Ani’nin bir değeri var ama belki ondan çok daha farklı özellikleri olan yerlerde var. Ders kitaplarında Ayasofya var mı? Apayrı bir değer, Topkapı var mı? Apayrı bir yer. Dolayısıyla bu değerleri yarıştırmaktan ziyade hepsini olduğu yerde hak ettiği şekilde tanıtmak lazım” diye konuştu.

Türklerin Anadolu’ya girişleri ders kitaplarında 1071 Malazgirt görünüyor? Sorusuna ise Bakan Yılmaz, “Malazgirt’in ayrı sembolik bir önemi var oldu mu? Ani’de apayrı bir şey” diyerek gazeteciye “Ahlat’ı gördünüz mü?” sorusunu sordu. Gazeteci ise görmediğini ifade etmesinin ardından Bakan Yılmaz açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Ahlat’a gidin bir bakın. Ahlat’ın bir Selçuklu mezarlarını bir görün. Aynı zamanda Erciş’e de gidin görün, orada da yine bir Selçuklu mezarları var. Erciş biliyorsun başkenttir. Uzun Hasan hangi devletin başkanıydı? Akkoyunlar, Karakoyunlar. Akkoyunların başkentiydi. Dolayısıyla da Erciş’e de giderseniz oranın da apayrı bir zenginliği var ama Ahlat’ı görmeden bu coğrafyaya nereden girildiği nereden şey olduğu anlaşılmaz. Ani’yi almışızdır ama bir camimiz var doğru mudur? Gidin bir de Ahlat’ı görün. Adım başı bir cami, adım başı bir mezarlık ama mezarlıkta görünmedik bir şey. Dünyada eşi benzeri olmayan bir yer. Yani güzel bir yer, önemli bir yer, görmek lazım ama Türkiye’nin hepsini görürsen, hepsine hak ettiği hakkı verirsin.”

Bakan Yılmaz ve Arslan’dan Vali Doğan’a Ziyaret

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kars Valiliğini ziyaret etti.

Vali Yardımcısı Erdinç Dolu, Mehmet Halis Aydın ve Yusuf İzci, Selim Kaymakamı Mehmet Keklik tarafından Valilik girişinde karşılanan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan şeref defterini imzaladı. Kars Valisi Rahmi Doğan ise ziyaret anısına Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a plaket takdim etti.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a Harakani Diyarı olan Kars’a hoş geldiniz diyen Vali Rahmi Doğan, “Burası Anadolu’nun Kafkaslara açılan serhat şehridir. Sizleri burada ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Tabi Ebul Hasan Harakani Hazretleri bizlerin manevi sahibimiz. 1064 bizim için çok önemli, Türklerin Anadolu’ya ilk girdiği, geldiği tarih. 1064 yılında Sultan Alparslan Ani’yi fetih ediyor. Ani’de ilk Türklerin yaptığı Mescit Manucehr Camii var. 1071 yılında Türklerin Anadolu’ya giriş olarak bilinen Malazgirt’ten 7 yıl öncesinde aslında Türkler Kars’a gelmiş ve Kars’ta uzun yıllardır medeniyet kurmuşlar ve yaşamışlar. Ani bizim için 15 Temmuz 2016 tarihinde Dünya Tarih Miras Listesine de girdi. Dolayısıyla Kars’ımıza hem yerli hem de yabancı ciddi anlamda da turist geliyor. Onun dışında Sarıkamış Kayak Merkezimiz yine Kars’ın nadide yerlerinden bir tanesi, kristal karı ve sarıçamı ile Alpleri aratmayacak doğal güzellikleriyle bir kayak merkezi. Geçen yıla oranla bu yıl 4 katı bir fazla ziyaretçi turist sayısında artışımız oldu. Bu tabi Kars’a getirilen insan sayısın artmasında sayın Bakanımızın buradaki hizmetleri ve çevresinin de burada olması çok önemli bir etken sağlıyor. Ben tekrar hoş geldiniz diliyorum, şeref verdiniz diyorum” dedi.

Sivaslıların 3’te birisi Karslıdır diye konuşmasına başlayan Bakan İsmet Yılmaz, “Sivaslıların 3’te 1’i Karslıdır desek, doğrudur. Bizim orada Karslılar diye ayrı bir grup var. Kars-Sivas kardeş şehir desek hakkıyla, yani kağıt üstünde bir kardeşlik değil, dolayısıyla evlenmişler birbirleriyle kız alıp vermişler ama bu diyardan o diyara en zor dönemde göçmüş, bir kısmı dönmüş fakat bir kısmı da kalmış. Dolayısıyla biz Karslıları iyi biliriz doğru mudur? Ve Karslıları da severiz. Kendimizden ayrı gayrı görmeyiz” diye konuştu.

Kars’a ayrı bir önem verilmesi gerektiğine dikkat çeken Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Serhat şehrin ayrı bir yükünün, sorumluğunun olduğunun farkındayız. Buraya ayrı bir önem verilmesi gerektiğini de biliyoruz, bundan dolayı da Türkiye’de 21 Bakan var. Türkiye’de 81 il var, 21 Bakan var, Kars’ın bir Bakanı olması Kars’a ayrıcalıklı bir imtiyaz ve önem verildiğinin de apaçık göstergesidir” şeklinde konuştu.

Kars’ta eğitim yatırımlarının devam edeceğini hatırlatan Bakan Yılmaz, daha sonra özetle şunları söyledi:

“Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak Kars’ın eğitim problemlerinin her ne varsa hepsini çözmeye söz veriyoruz. Zaten birçoğunu bugün gittiğim yerlerde çözüldüğünü gördüm, ufak tefek adeta rötuşlara ihtiyaç var, Allah nasip ederse önümüzdeki dönemde de onu yaparaktan evlatlarımıza daha kaliteli bir eğitim vermek değişmez hedefimizdir. Onu da verirsek inşallah Kars’ın eğitimde de yarını bugünden daha da aydınlık olacaktır.”

Vali Doğan’ın efendim Ani’yi görmüş müydünüz? sorusuna Bakan Yılmaz, “Ani’nin geçici UNESCO Dünya Miras Listesinden kalıcı listeye alınması, orası hem Budist Tapınağı hem Yahudi Tapınağının hem Hristiyan Tapınağının hem de Müslüman Camisinin olduğu Dünya’da eşi benzeri olmayan mükemmel bir yerdir. Adeta her iki tarafını giden yeri çok büyük bir yere giriliyormuş gibi yani süslü gösterişli ışıklarla aydınlık olarak donatsak hak edecek bir yer diye düşünüyorum. Ani’nin özel bir tanıtıma ihtiyacı var diye düşünüyorum” yanıtını verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.