Kafkasya'da 'Barış Görüşmeleri' Hızlandı

Kafkasya'da 'Barış Görüşmeleri' Hızlandı

Azerbaycan ile Ermenistan sınır ihtilafının çözümüne yardımcı olması için AB tarafından sivil bir misyon gönderilmesinde uzlaştı.

A+A-

Azerbaycan ile Ermenistan sınır ihtilafının çözümüne yardımcı olması için AB tarafından sivil bir misyon gönderilmesinde uzlaştı. Karar Prag'daki AB Siyasi Topluluğu zirvesinde alındı.

Çekya'nın başkenti Prag'da dün düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu'nun zirvesinde, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınır ihtilafının sonlandırılması için Avrupa Birliği'nin (AB) bölgeye geçici süreli sivil misyon göndermesine karar verildi. Misyon, en çok iki ay içinde çalışmalarına başlayacak.

Karar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in zirve kapsamında gerçekleştirdiği dörtlü görüşmenin ardından açıklandı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) ŞARTI VE 1991 TARİHLİ ALMA ATA BİLDİRİSİ TEMEL OLACAK

Açıklamaya göre Azerbaycan ile Ermenistan, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı ve 1991 tarihli Alma Ata Bildirisi’nin sınır belirleme komisyonlarının çalışmalarında temel oluşturacağını teyit etti. Sınır belirleme komisyonlarının bir sonraki toplantısı, Brüksel’de ekim sonunda düzenlenecek.

MACRON: ERMENİSTAN TAAHHÜTTE BULUNDU

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Twitter'dan yaptığı açıklamada, Ermenistan'ın Azerbaycan sınırında söz konusu komisyonların çalışmalarını yürütebilmesi için "kolaylık sağlayacağı" konusunda taahhüt verdiğini söyledi.

ALİYEV: NİYETİMİZ BARIŞ ANLAŞMASININ HAZIRLANMASI

Aliyev ise görüşmeye ilişkin açıklamasında, AB Konseyi Başkanı Michel'in bu alandaki çalışmalarını takdir ettiğini ve temasların devam edeceğini belirtti. Görüşmeler sonucunda barış sürecinin hızlandırıldığını da vurgulayan Aliyev, bakanların yakında ikinci kez bir araya geleceğini söyledi. Aliyev, "Biz iki ülkenin çalışma gruplarının bir araya gelmesini ve birkaç gün içinde barış anlaşması metninin hazırlanması üzerinde çalışmalarını önerdik. Bizim niyetimiz böyle" diye konuştu.

PAŞİNYAN: İLETİŞİM AĞLARI ÜZERİNDEKİ BLOKAJI KALDIRALIM

Ermenistan Başbakanı Paşinyan da, hayatın normale dönmeye başlaması için bölgedeki iletişim ağları üzerindeki blokajın kaldırılması yönündeki önerisini yineledi. Paşinyan Twitter hesabından bu sabah yaptığı açıklamada, "Prag'da bölgedeki iletişim ağları üzerindeki blokajın kaldırılması önerimizi teyit etmiştim. Ancak Azerbaycan yine olumlu yanıt vermedi. Tekrar ediyorum; Ermenistan hukukunu ve egemenliğini zedelemeyecek şekilde tüm bölgedeki iletişim ağları üzerindeki blokajı kaldırmaya hazırdır" dedi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki 12 Eylül’de yoğun çatışma çıkmıştı. Çatışmalarda iki ülkenin savunma bakanlıkları da karşı taraftan ‘provokasyon geldiğini’ ve bunun sonucunda ‘savunma amaçlı cevap verildiğini’ iddia etti. 15 Eylül’de de ateşkes imzalanmıştı.

...haberin öncesi

ERDOĞAN, ALİYEV VE PAŞİNYAN İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısına katılmak üzere gittiği Çekya'nın başkenti Prag'da Ermenistan Başbakanı Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün (6 Ekim) Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısına katılmak üzere Çekya'nın başkenti Prag'a gitti.

Toplantının yapılacağı Prag Kalesi'ne gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, fuaye alanında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir süre sohbet etti.

27 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin yanı sıra AB üyesi olmayan 17 Avrupa ülkesinin davet edildiği AST toplantısında Erdoğan'a Prag'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik ediyor.

Erdoğan'ın bu kapsamda Prag'a yaptığı ziyaret öncesinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yazılı bir açıklama yapılmış, Erdoğan'ın Prag'da "barış ve güvenlik, enerji, iklim ve ekonomik durum bakımından Avrupa'nın karşı karşıya olduğu sınamalara dair Türkiye'nin görüş, katkı ve değerlendirmelerini aktarağı ve ikili temaslarda bulunacağı" kaydedilmişti.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vahan Hunanyan, dün bir açıklama yaparak Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşeceğini duyurmuştu.

Paşinyan, AST Toplantısı'nda Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile de dörtlü görüşme gerçekleştirecek.

Söz konusu dörtlü görüşme, 2020 yılında 2. Karabağ Savaşı'nın ardından Ermenistan ve Azerbaycan arasında varılan ateşkesin 13 Eylül'de bozulmasının ardından yapılmış olacak. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler