1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Hidayet Türkoğlu Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Oldu
AYM, CHP’nin KHK’nın İptali Başvurusunu Reddetti

AYM, CHP’nin KHK’nın İptali Başvurusunu Reddetti

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin, ikinci kanun hükmünde kararnamenin iptali için yaptığı başvuruyu, görevsizlik kararı vererek reddetti.

A+A-

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) kanun hükmünde kararnamelerden (KHK) ikincisinin iptali için yaptığı başvuruyu yetkisizlik gerekçesiyle, görevsizlik kararı vererek reddetti.

Mahkeme, başvuruyu usulden incelemedi.

CHP, Bakanlar Kurulu tarafından Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan ikinci Kanun Hükmünde Kararname'nin bazı hükümlerinin iptali talebiyle başvuru yapmıştı.

Gök: Kararın gerekçesini bilmiyoruz

Anayasa Mahkemesi’nin ret kararına tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Levent Gök şu açıklamayı yaptı:

“Elbette kararın gerekçesini bilmiyoruz. Ama 1990 yılında aynı konuda benzer bir karar vardı. Kendisini yetkili ve görevli sayan AYM'nin emsal kararı karşısında kendi içtihatlarını gözetmeksizin verdiği bir karar tam anlamıyla skandaldır. Devleti devlet yapan kurumlarıdır. Mahkemeleri de mahkeme yapan kendi içtihatlarıyla hukuki güvenceyi sağlamalarıdır.”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul Milletvekili ve Meclis Anayasa Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, CHP’nin başvurusunun ardından yaptığı açıklamada, “KHK'ların içerdiği düzenlemeler her zaman tartışılabilir ama Anayasa Mahkemesi'ne götürülüp götürülemeyeceği tartışılamaz. Anayasa Mahkemesi'nin, CHP'nin başvurusunu, dava kaydı bile yapmadan reddetmesi gerekir” demişti.

Gerekçe olarak da Anayasa’nın 148. maddesini göstermişti.

AYM Başkanı: OHAL hukuksuzluk değildir

Bu maddede, “…olağanüstü hallerde, sıkıyönetim ve savaş hallerinde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesinde dava açılamaz” ibaresi yer alıyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Olağanüstü Hal ilanına ilişkin, “OHAL, hukuksuzluk hali değildir, olağanüstü durumlarda yapılacakların çerçevesi yasalar kapsamında belirlenmiştir. Temennimiz olağanüstü duruma yönelik tehditlerin bertaraf edilerek normal hale dönülmesidir” demişti.

İkinci KHK’da ne var?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Temmuz'da ilan ettiği, 21 Temmuz'da Meclis'te kabul edilen Olağanüstü Hal'de ikinci kararname 28 Temmuz’da yayınlandı.

"Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler İle Bazı Kurum Ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" başlıklı 668 nolu Kararname 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 4'üncü maddesine göre, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nca 25 Temmuz 2016 günü kararlaştırıldı. Resmi Gazete’nin 26 Temmuz mükerrer sayısında yayınlandı.

Kararnameye göre "Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan" bin 684 asker Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edildi. Aynı gerekçe ile üç haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi, 29 yayınevi ve dağıtım kanalı kapatıldı.

Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, İçişleri Bakanlığına bağlandı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.