1. HABERLER

  2. EKONOMİ | FİNANS | OTOMOTİV

  3. Avrupa'da Ekonomik Kriz TIRMANIYOR
Avrupada Ekonomik Kriz TIRMANIYOR

Avrupa'da Ekonomik Kriz TIRMANIYOR

Avrupa'da Yunanistan'ın avro bölgesinden çıkma ihtimalinin artması üzerine bankacılık sektöründe ciddi bir sıkışma yaşanıyor.

A+A-

Kredi kuruluşu Moody's, 16 İspanyol bankasının kredi notunu düşürdü. İngiliz şirketlerinin de durumu belirsizleşirken, krizin Yunanistan'ın avrodan çıkma ihtimali nedeniyle derinleştiği iddia ediliyor. Angela Merkel, avro için Yunanistan'da referandum yapılmasını önerirken, Yunan hükümeti öneriyi reddetti.

Avrupa'da Yunanistan'ın avro bölgesinden çıkma ihtimalinin artması üzerine bankacılık sektöründe ciddi bir sıkışma yaşanıyor. Kredi kuruluşu Moody's, bugün 16 İspanyol bankasının kredi notunu düşürdüğünü açıkladı. Moody's ayrıca İspanya hükümetinin de bankaları destekleme yeteneğinin daraldığını söyledi.

Kredi notu düşürülen bankalardan Santander'in, Britanya'daki bağımsız iştiraki ile İspanya'daki konumunu koruyabileceği iddialarına karşı da, Britanya Finans Hizmetleri Müdürlüğü'nün buna izin vermesi halinde İngiltere'nin istikrarının da sarsılacağı uyarısında bulundu.

İspanya'nın Yunanistan'ın ardından krizin merkez ülkesi haline geleceği tahmin ediliyordu. Geçtiğimiz günlerde ülkenin en büyük dördüncü bankası olan Bankia'nın hisselerinin yüzde 30 oranında düştüğü iddia edilmiş, daha sonra reddedilmişti. İddiaya göre birçok banka mudisi yatırdığı paraları bankadan çekmeye başlamıştı. Banka, krizden ancak hükümetin borçların yüzde 45'ini hisse senedine çevirmesiyle kurtulabilmişti.

Yardımcı Ekonomi Bakanı Fernando Jiménez Latorre, Bankia mudilerinin yüksek oranlarda hesaplarından para çektiği iddialarını yalanladı. El Mundo gazetesi ise, çekilen toplam miktarı 800 milyon avro olarak açıkladı. Bankia da, yatırımcıları rahatlatmak için "anormal bir hareketlilik olmadığını" iddia etti. Başbakan Mariano Rajoy da, ülkede kemer sıkma politikalarının devam edeceğini söylerken, tüm Avrupa için de aynı politikaların devam etmesi gerektiğini söyledi.

Kriz İngiltere'ye de yansıyor
İspanyol bankalarının kredi notlarının düşürülmesi ve Yunanistan'da devam eden kriz İngiltere'ye etki etmeye başladı. Öğle saatlerinde, Londra'daki FTSE 100 endeksi yaklaşık yüzde 1 oranında düştü. Lloyds Banking Group %4 değer kaybederken Royal Bank of Scotland da %3 oranında düştü.

AB 'acil durum planı'nı önce kabul etti, sonra reddetti
Yunanistan krizin merkezinde dururken, Avrupa Birliği Ticaret Komiseri Karel De Gucht bir Hollanda gazetesine verdiği demeçte, Yunanistan'ın avro bölgesini terk etmesi durumunda Avrupalı otoritelerin bir acil durum planı ihtimaline hazırlandıklarını iddia etti. Ancak daha sonra bu iddia bir Avrupa komisyon sözcüsü tarafından yalanlandı. Sözcü, şu anda tek odak noktalarının Yunanistan'ı kurtarmak ve onu avro bölgesinde tutmak olduğunu belirtti.

Merkel Yunanistan için referandum önerdi
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, G8 zirvesi için bulunduğu ABD'den Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias'ı arayarak, "Yunanistan'da işlevli bir hükümet dilediklerini" belirtti. Merkel ayrıca 17 Haziran'da gerçekleştirilecek seçimlerle birlikte, Yunan halkına avro bölgesine kalmayı isteyip istemediklerini soran bir referandum yapılmasını da önerdi.

Ancak geçici Yunan hükümeti tarafından yapılan açıklamada, görev başındaki hükümetin böyle bir referandum için çağrı yapmaya yetkisi olmadığını söylenerek öneri reddedildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.