Atılım Üniversitesi, 20. Yaşını Kutluyor

Atılım Üniversitesi, 20. Yaşını Kutluyor

Kurulduğu günden bu yana eğitim çıtasını daha da yukarıya çıkarmayı hedefleyen Atılım Üniversitesi 20. yaşını kutluyor.

A+A-

Kurulduğu günden bu yana eğitim çıtasını daha da yukarıya çıkarmayı hedefleyen Atılım Üniversitesi 20. yaşını kutluyor.

1997 yılında kurulan ve Türkiye’nin başkenti gibi eğitiminde başkenti sayılan Ankara’da kurulan Atılım Üniversitesi 20. yaşına adım attı. Dünya üniversitesi olmayı hedeflediklerini belirten Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yıldırım Üçtuğ, "15 Temmuz 1997 yılında kurulan üniversitemizin 19. yılını tamamladık. 20. senemizde eğitim öğretimimize devam ediyoruz. Atılım üniversitesi dünyanın ve Türkiye’nin her yerinden öğrenci almayı hedefleyen bir üniversite. Hedefimiz ise bir dünya üniversitesi olmak. 20 yıl zarfında bu yönde büyük adımlar attık" ifadelerini kullandı.

Dünya çapında çeşitli kurumların yapmış olduğu sıralamalarda Atılım Üniversitesi’nin ilk bin 500’ün içerisinde yer almayı başardığını söyleyen Prof. Dr. M. Yıldırım Üçtuğ, "Son yapılan sıralamada Avrupa ve Asya üniversiteleri arasında 200 üniversite içinde yer aldık. Türkiye’deki vakıf üniversiteleri içerisinde ise ilk 5 veya 6. sırayı almış bulunmaktayız. O nedenle hedeflerimiz büyük. Ankara’dan öğrencimiz çok ama Türkiye’nin her bir ilinden öğrenciler Atılım Üniversitesi’nde öğrenim görüyorlar. Bunu daha da artırmak istiyoruz. Dünyanın her köşesinden öğrencilerin Atılım Üniversitesi’ne gelmesini istiyoruz. Zaten şuan bin tane uluslararası öğrencimiz var" diye konuştu.

"Ankara bir üniversite kentidir"

"Ankara hep üniversite kenti olarak bilinmiştir. Burada Türkiye’nin en iyi birkaç üniversitesi mevcuttur" diyerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Üçtuğ, "Yaşam şekli ve ortamı nitelikli bir eğitim alma açısından belki de Türkiye’nin diğer önde gelen şehirlerine göre daha elverişlidir. Burada öğrenciler kendilerini gerçek anlamda yetiştirmek için ortam bulabilirler. Ankara’da oluşan bu nitelikli eğitim ikliminin, ciddi eğitim almak isteyen öğrenciler için avantaj olduğunu düşünüyorum" dedi.

Teorik değil pratik bilgi

"Atlım Üniversitesi 20 yıllık bir üniversite ve oldukça deneyimli eğitimci kadrosuna sahip. Öğrencilerine eğitim anlamında çok büyük fırsatlar sunuyor" diyen Prof. Dr. Üçtuğ, "Şu anda üniversitemizde mühendislik, işletme, hukuk, fen edebiyat, güzel sanatlar tasarım ve mimarlık fakülteleri bulunmakta. Özellikle Mühendislik Fakültesi Atılım Üniversitesi’nin önde gelen fakültelerinden. Bu fakülte bünyesinde 100’ün üzerinde laboratuvar var. Öğrencilerimizi uygulamalı bilimlerde sadece teorik bilgiyle yetiştirmek istemiyoruz. Bu bizim açımızdan son derece önemli. Hukuk Fakültesi ülkemizin en güçlü kadrolarından birine sahip. Keza Fen Edebiyat, İşletme, Mimarlık Fakültemizde de gerek eğitim gerek uygulama anlamında sunduğumuz çok fazla olanak var. Öğrencilerimizin okurken iş hayatında yer almaları bizim için son derece önemli. Bu açıdan öğrencilerimiz öğrenim görürlerken bir dönemlerini de çalışarak geçirecekler. Böylelikle mezun olmadan şirketlerle bağlantı kurma ve iş edinme imkânına sahip olacaklar" şeklinde konuştu.

Proje destekli eğitim

Öğrencilerin araştırma projelerinde yer almalarını çok önemsediklerini belirten Prof. Dr. Üçtuğ,"Üniversitenin en vazgeçilmez unsurlarından biri araştırmalardır. Türkiye’de belki de ilk olarak Atılım Üniversite’nin uyguladığı bir proje var. Bunun adı Lisans Araştırma Projeleri (LAP) diyoruz. Lisans öğrencilerimiz öğretim üyelerimizle birlikte bir araştırma projesi teklifinde bulunuyorlar. Bir yıl içerisinde bu projeyi sonlandırıp, yılsonunda sergilerde elde ettikleri bulguları arkadaşları ve üniversiteyle paylaşıyorlar. Bunların hepsi çok boyutlu ve 20. yüzyıla hazır gençler yetiştirmek üzere giriştiğimiz faaliyetlerden. Bir diğer önemli konu ise mühendislik, işletme ve fen - edebiyatın fakültelerimizin tamamında İngilizce eğitim veriyoruz. Yabancı dil bugünün dünyasında olmazsa olmaz bir gereksinim. O yüzden öğrencilerimizin çok iyi derece İngilizce bilerek mezun olmaları bizim en temel hedeflerimizden bir tanesi. Eğitimin Türkçe yapıldığı eğitim ve hukuk fakültelerimizde de öğrencilerimizin asgari düzeyde İngilizce bilgisiyle mezun olmaları, hatta tüm öğrencilerimizin İngilizceye ek olarak başka dillerde bilgi sahibi olmaları için çaba sarf ediyoruz" diye açıklamalarda bulundu.

Hedef: Dünya sıralamasında en iyiler arasında yer almak

Atılım Üniversitesi’nin her şeyden önce dünya sıralamalardaki yerini yükseltmeyi hedeflediklerini dile getiren Prof. Dr. Üçtuğ, "Dünya sırlamasındaki yerimizi ilk bine daha sonra da 500 içerisine çekmeyi düşünüyoruz. Mevcut fakültelerimizdeki kadrolarımızı güçlendirmek bizim açımızdan son derece önemli. Ancak Atılım Üniversitesi farklı disiplinlerde de eğitim vermek için büyük bir çaba içerisinde. Ülkemizde özellikle sağlık bilimlerinde ciddi insan açığı olduğunu biliyoruz. O yüzden önümüzdeki yıllar içerisinde sağlık bilimlerinde, tıpta ve ilgili alanlarda eğitim verebilir hale gelmek için hazırlıklarımızı yaptık. Yükseköğretim Kurumu’na başvurduk. Umut ediyoruz ki oradan olumlu bir yanıt alacağız. Önümüzdeki yıllarda sağlık alanında önde gelen üniversitelerden olmayı hedefliyoruz." diyerek üniversitenin gelecek planlarıyla ilgili bilgi verdi.

Üçüncü nesil üniversite

"Dünyada ikinci nesil üniversitelerden üçüncü nesil üniversitelere geçiş söz konusu. Bizim de büyük projelerimizden bir tanesi bu" diyerek hedeflerini anlatmaya devam eden Prof. Dr. Üçtuğ, "Üretilen bilgi sadece makalelerdeki bilgilerle sınırlı kalmayacak. Bu bilginin gerçek hayata, patentlere, lisanlara, ürünlere aktarılması söz konusu. Atılım Üniversitesi de kurduğu teknoloji transfer ofisiyle, kuluçka merkeziyle ve bu çerçevede ön gördüğü şirketiyle, gerek akademisyenlerimizin gerekse öğrencilerimizin ürettikleri bilgilerin araştırma sonuçlarının lisans ve patente dönüşmesi konusunda çok büyük bir çaba içerisinde. Önümüzdeki yıllarda da bu konuda çok ciddi bir atılım gerçekleştireceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.