1. HABERLER

  2. KÜLTÜR | SANAT | MAGAZİN

  3. 2 Bin Yıllık Yapı Gün Yüzüne Çıktı
Anide ki Kazı Çalışmalarına DEVAM

Ani'de ki Kazı Çalışmalarına DEVAM

Yapılan çalışmalarla, Ani'nin daha yüzde 1'inin bile ortaya çıkarılmadığı bildirildi.

A+A-

Yapılan çalışmalarla, "Ani'nin daha yüzde 1'inin bile ortaya çıkarılmadığı 2013 yılında daha detaylı kazı yapılacağı" bildirildi.

Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan Ani Antik Kenti'nin yapılacak çalışmalarla turizme kazandırılacağını belirterek, "Biz Ani'nin daha yüzde 1'ini bile ortaya çıkarmadık. 2013 yılında daha detaylı bir kazı yapılacak" dedi.

Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ani'nin 2012 yılının Temmuz ayında Unesco'nun Dünya Mirası Listesi'ne aday seçildiğini anımsattı.

Ani Ören Yeri'nin Dünya Mirası Listesi'ne girdiği zaman tüm dünyanın ilgilendiği bir merkez olacağını belirten Doğanay, "Biz müze müdürümüz başkanlığında Ani'de 45 süren alan taraması ve yüzey kazısı yaptık. Haziran'ın 27'sinde başlayan çalışmalar Temmuz ayının sonuna kadar sürdü" dedi.

Bölgedeki yürüyüş yollarının düzenlendiğini, tarihi eserlerin yabancı otlardan arındırıldığını anlatan Doğanay, Ani'de daha önce 3 büyük kazı yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu üç büyük kazının ardından kazı başkanımızla bakanlık arasında çıkan anlaşmazlık yüzünden kazılar durduruldu ve kazı sorumluluğu müze müdürümüze verildi. İnşallah 2013 yılında daha detaylı bir kazı yapılacak. Ani'nin görülen yüzü görünmeyen yüzünden çok daha küçük. Ani'nin 7 katlı olduğu söyleniyor. Biz şu anda Ani'nin yüzde 1'ini ortaya çıkarmış değiliz. Ani'nin İpekyolu'nun en meşhur olduğu zamanlarda İstanbul nüfusuna eşit olduğu söyleniyor. Ani bir ticaret kentiydi. Ticaret kolonilerinin bulunduğu bir merkezdi."

Ani'nin Anadolu'dan Kafkaslar'a açılan son kapı olduğuna dikkati çeken Doğanay, ören yerinin Kars için değil bölge için önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Doğanay, çalışmaların tamamlanmasının ardından Kars'ın turizminin daha da gelişeceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.